De 3 windstreken van IJsland

Ideale reis voor

Avontuurlijk
Beleving
Ongerepte natuur
Roadtrip
Wandelen

Deze rondreis brengt je vanuit Reykjavik via de zuidkust naar de Oostfjorden en vervolgens naar de hypervulkanische regio rond het Mývatn meer. In twee dagetappes keer je via het Trollenschiereiland terug naar Reykjavik. In 10 dagen volg je voor het grote deel de ringweg en maak je een rondje over IJsland.

Deze reis valt onder onze programmalijn “de windstreken van IJsland”, waarbij er verschillende reizen zijn samengesteld die verschillen in reisduur. Het zijn allemaal individuele rondreizen met gewone huurauto die zijn samengesteld vanuit onze eigen ervaring. De reizen tonen je op een originele manier de hoogtepunten van het prachtige eiland.

In de reisapp die je van ons ontvangt voor vertrek, ontdek je een advies route per dag en tips voor te bezoeken bezienswaardigheden. Onze jarenlange kennis van het eiland zit hierin verwerkt. IJsland is een land voor zowel wandelaars als niet wandelaars, amateurfotografen, rust zoekers, jong en oud, enzovoorts...

Onderweg logeer je in geselecteerde hotels, B&B ’s, country hotels of guesthouses.

In dezelfde categorie vallen de rondreizen: Zuid-IJsland (8 dagen), de 2 windstreken (9 dagen), de 4 windstreken (14 dagen) en de 5 windstreken van IJsland (17 dagen).

Vertrekdata

vanaf 01.05.2023 tot 30.09.2023

Hoogtepunten van de reis

 • Zwarte stranden bij Kaap Dyrhólæy en Reynisfjara
 • Skaftafell Nationaal Park
 • Jökulsárlón gletsjermeer
 • Gletsjers en talloze watervallen
 • Vulkanische fenomenen rondom Mývatn
 • Golden Circle: þingvellir, Geysir, Gullfoss

01. Dag per dag

De reis begint met een circa 3 uur durende vlucht naar de IJslandse luchthaven, Keflavík. Na het ophalen van de huurauto gaat het avontuur echt beginnen! Je rijdt via de Blue Lagoon, al dan niet om te baden in het heilzame water, naar Reykjavík.

— Lees meer —

Vandaag bezoek je de bekendste locaties van IJsland!
Maak een stop bij een bijzondere plek, namelijk de plaats dat pal op de Mid-Atlantische breuk ligt. In het Þingvellir Nationaal Park wordt het Noord-Amerikaanse en Europese continent van elkaar gescheiden.
De omgeving wordt getekend door scheuren, spleten en kloven. Eén van de bekendste kloof is de Alamannagjá kloof waar je letterlijk tussen de 2 continenten wandelt.

Verder langs de breuklijn bereik je het Geysir gebied waar met regelmaat heet water metershoog de lucht wordt ingespoten. En je komt vandaag ook de Gullfoss waterval tegen. Deze waterval voert het gletsjerwater van de ‘witte’ rivier met donderend geweld af naar het zuiden.

— Lees meer —

Ons routeboek leid je via de puimsteen- en lavavelden van de Hekla vulkaan naar de ruigere, groene zuidkust.
De uitgestrekte vlaktes maken plaats voor een statig bergmassief dat de wacht lijkt te houden bij het zuidelijkste puntje van het eiland, Kaap Dyrhólæy.
Het bergmassief ondersteunt eveneens de ijsmassa van de Eyjafjalla- en de Mýrdalsgletsjers. In ruil hiervoor siert hun smeltwater, samen met bronwater, de bergflanken in de vorm van talloze watervallen; de ene nog spectaculairder dan de andere.

Aan de voet van het massief wordt de zuidkust afgeboord door een smalle zone met zwarte zand- en keienstranden en kliffen.
Langs en bovenop de verticale wanden broeden verschillende zeevogels, waaronder de papegaaiduiker in sommige maanden.

Hoewel er hier jaren geleden nog een grote kolonie van deze kleurrijke vogels neerstreek, lijken ze de laatste jaren liever andere oorden op te zoeken langs de onmetelijke kustlijn.
Een afnemende toevoer van voedsel, door de opwarming van het zeewater, zou daar een reden van zijn.

— Lees meer —

In het zuidoosten van het eiland ligt Europa’s grootste ijswoestijn, de Vatnajökull. In deze grote ijswoestijn vind je onder andere het Skaftafell Nationaal Park, verscholen tussen enorme gletsjertongen. Het volledige gebied beslaat ongeveer 14.000 km² en is daarmee Europa’s grootste nationale park.

Vanuit Skaftafell zijn er diverse korte en lange wandelmogelijkheden die een mooi zicht geven op de gevarieerde landschappen langs het ijs.

Aan de rand van de ijsmassa ligt ook het Jökulsárlón ijsmeer, waar ijsbergen die gedurende miljoenen jaren werden gevormd, afdrijven naar open zee en in een kwestie van ‘uren’ herleid worden tot hun oorspronkelijke staat.

Deze wereld van ijs bereik je wel pas na het doorsteken van het ‘Vuurveld’. Het resultaat van een verwoestende uitbarsting van de Laki vulkaan. Destijds een rampzalige gebeurtenis die de geschiedenis van Europa heeft beïnvloedt; vandaag de dag een merkwaardig, sprookjesachtig gebied.

— Lees meer —

Verder naar het oosten ruil je de bevroren wereld in voor een totaal ander landschap, dat geologisch gezien tot de oudste gebieden van IJsland hoort.
Het is een aaneenschakeling van bergen, binnenzeeën en diep uitgesleten gletsjerdalen met nederzettingen. Deze mensen leven gedurende de winter soms maanden afgezonderd van de rest van het eiland.
Maar het is ook een gebied van watervallen, idyllische en verlaten plekjes, fantastische vergezichten, tal van wandelmogelijkheden en ooit een veilige haven voor vele Franse en Belgische IJslandvaarders.

— Lees meer —

De kortste route naar Mývatn is de ringweg, maar omdat de kortste weg zelden de beste is, stuurt ons routeboek je vandaag via een omweg langs verbluffende maanlandschappen naar de omgeving van het Mývatn meer.

Het volledige gebied rondom het meer is zeer vulkanisch, doordat de aardkorst hier erg dun is en de magmakamer dichtbij.
Fenomenen, zoals solfatarenvelden, zwavelbergen, pseudokraters, lavaformaties en –velden, kraterrijen en -meren getuigen van een onzichtbare oerkracht.

Je overnacht in de regio rond het meer gedurende 2 nachten.

— Lees meer —

Niet alleen in de onmiddellijke omgeving van het meer worden de zintuigen geprikkeld door de natuur.
In een wijde boog, met het meer als vertrekpunt, liggen nog andere indrukwekkende plaatsen waarbij de machtige gletsjerrivier, Jökulsá a Fjöllum, een hoofdrol speelt. Hij onderstreept het extreme karakter van deze regio met een aantal fotogenieke locaties, waaronder de Selfoss en Dettifoss watervallen, de Ásbyrgi canyon en de basaltstructuren van Hljóðaklettar.

In Húsavik kan je inschepen voor een walvistocht. Tijdens het zomerseizoen komen in de Skjálfandi baai verschillende grote en kleine soorten voedsel zoeken.

— Lees meer —

Via Akureyri bereik je de bergen en gletsjerdalen van het Trollenschiereiland.
De meest noordelijke punt ervan, langs de rand van de Noordelijke IJszee, bevindt zich op amper 40 kilometer van de poolcirkel.
Het was vanaf de tweede helft van de 19de eeuw tot ver in de 20ste eeuw een ideale plaats voor het verwerken en exporteren van tonnen haring.

In Siglufjörður, destijds één van de belangrijkste havens, kom je alles te weten over het haringverhaal en de bijhorende levensomstandigheden.

Hoewel de visserij voor een lokale, economische boost zorgde, was de tweede helft van de 19de eeuw in het algemeen een belabberde periode voor de IJslandse economie. Een aantal zeer strenge winters en koude zomers en de uitbarsting van de Askja vulkaan zorgden ervoor dat vele IJslanders in navolging van de Europese emigratiegolf besloten om naar Noord-Amerika te vertrekken. Wie geïnteresseerd is, kan in Hofsós alles te weten komen over hun avontuur.

— Lees meer —

Op weg naar Reykjavík kan je nog een wandeling maken naar de op één na hoogste waterval van het eiland. Deze wandeling duurt in totaal circa 3,5 uur. Of je hebt de keuze om direct naar de hoofdstad te reizen om het oude centrum van de stad te bezoeken. Reykjavík is een gezellige stad met leuke winkeltjes en gezellige koffiehuizen.

— Lees meer —

Je rijdt terug naar de luchthaven Keflavík om de auto in te leveren. Check je bagage in en maak je klaar voor de terugvlucht. Het is tijd om het IJslandse land weer te verruilen voor ons eigen Nederland.

— Lees meer —

02. Je verblijf

03. Prijzen

PRIJS PER PERSOON O.B.V. VASTE VERTREKDATA
OP BASIS VAN 2 PERSONEN
Huurauto VW Golf of gelijkwaardig
vertrek op 16.06.23 terug op 25.06.23 volzet
vertrek op 23.06.23 terug op 02.07.23 volzet
vertrek op 30.06.23 terug op 09.07.23 €2.770,-
vertrek op 07.07.23 terug op 16.07.23 volzet
vertrek op 14.07.23 terug op 23.07.23 volzet
vertrek op 21.07.23 terug op 30.07.23 €2.775,-
vertrek op 28.07.23 terug op 06.08.23 volzet

vertrek op 04.08.23 terug op 13.08.23

volzet

PRIJS PER PERSOON O.B.V. VASTE VERTREKDATA
OP BASIS VAN 4 PERSONEN
Huurauto Skoda Octavia Break of gelijkwaardig
vertrek op 16.06.23 terug op 25.06.23 volzet
vertrek op 23.06.23 terug op 02.07.23 volzet
vertrek op 30.06.23 terug op 09.07.23 €2.495,-
vertrek op 07.07.23 terug op 16.07.23 volzet
vertrek op 14.07.23 terug op 23.07.23 volzet
vertrek op 21.07.23 terug op 30.07.23 €2.525,-
vertrek op 28.07.23 terug op 06.08.23 volzet

vertrek op 04.08.23 terug op 13.08.23

volzet

Het is mogelijk om deze reis te maken tussen 01.05.23 en 30.09.23.
Dagelijkse afreizen zijn mogelijk. Prijzen op aanvraag. Hou rekening met een toeslag.

Hierboven kan je onze vaste afreisdata en bijhorende prijzen terugvinden.

Inbegrepen

 • Rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam naar Keflavik (retour) in de voordeligste klasse
 • 23 kg bagage (1 stuk) en 10 kg handbagage per persoon
 • Luchthavenbelasting
 • 2 nachten in een centraal gelegen hotel in Reykjavík op basis van tweepersoonskamer met privé-faciliteiten en ontbijt
 • 7 nachten op het platteland op basis van tweepersoonskamer met privé-faciliteiten en ontbijt
 • Huurauto volgens het aantal reizigers, van en tot de luchthaven in Keflavík. Inclusief onbeperkt aantal kilometers
  • Verzekering huurauto waarbij Nordic als extra service de franchise (eigen risico) al verlaagd heeft tot max. €400,-, gravel protection. In tegenstelling tot andere bestemmingen zijn op IJsland de banden en de onderkant van de auto nooit verzekerd.
  • Tweede bestuurder
 • Uitgebreid Nederlandstalige NORDIC-reisapp met algemene informatie en tips, routebeschrijvingen en bezienswaardigheden
 • Wegenkaart en Dominicus reisgids
 • IJslandse belastingen
 • BTW, reserveringskosten, bijdrage Garantiefonds reizen (GFG)
 • CO2 compensatie van deze reis

Niet inbegrepen

 • Lunch en avondmaaltijden
 • Optionele excursies en toegangen
 • Reis- en/of annuleringsverzekering (vrijblijvend aanbod bij offerte)

Opmerkingen

 • Accommodaties zijn afhankelijk van vertrekdatum
 • Prijs voor eenpersoonskamer, driepersoonskamer en kinderen op aanvraag. Driepersoonskamer kan ook een tweepersoonskamer met een extra bed zijn.
 • Per boeking (tot 9 personen) draag je €2,50 af aan het Calamiteitenfonds

04. Excursies

€90,- à €110,- per persoon (naargelang beschikbaarheid) / transfer vanaf Reykjavík op aanvraag

Op 15 minuten van de internationale luchthaven kan je baden in het Blue Lagoon warmwatermeer. Het bad, eigenlijk een kunstmatig meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld.
Het water heeft een temperatuur van 39°, bevat ongeveer 2,5% zout en is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het een lichtblauwe, opaalachtige kleur geven. Ze zeggen dat het een heilzame werking heeft.

Wanneer? Dagelijks, het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Reykjanes schiereiland.
Hoe? Individueel of met een bustransfer vanaf jouw hotel in Reykjavík.

— Lees meer —

€100,- per persoon / van 8 tot 15 jaar: €75,- per persoon

Een ervaren gletsjergids neemt je letterlijk en figuurlijk op sleeptouw over de Svinafellsjökull, een gletsjertong van de grote Vatnajökull in het zuiden van IJsland. De gids vertelt je meer over de werking van de ijsmassa en de boeiende randfenomenen.

Wanneer? Dagelijks, het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Skaftafell Nationaal Park.
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Stijgijzers en ijsbijl worden voorzien. Haalbaar voor iedereen met een normale conditie en minimum schoenmaat 34. Bergschoenen van het type B of C zijn noodzakelijk.

— Lees meer —

€105,- per persoon / kinderen van 10 tot 12 jaar: €55,- per persoon

Tussen de ijsbergen door ga je met een zodiac naar het front van de Vatnajökull, Europa’s grootste ijskap. Er vaart ook een amfibievoertuig tussen het afgekalfde ijs, maar de zodiac biedt een andere, meer avontuurlijke ervaring zonder enig gevaar.

Wanneer? Dagelijks, in de maanden: juni tot september (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Jökulsárlón, Zuid-IJsland.
Hoe? Met een zodiacboot, geschikt voor 6 tot 8 personen, manoeuvreert de Engelstalige gids je door ijsschotsen. Een reddingsvest is verplicht en krijg je ter plaatse.

— Lees meer —

€80,- à €90,- per persoon / kinderen van 7 tot 15 jaar: €28,- per persoon / kinderen tot 6 jaar: € gratis

Aangetrokken door grote hoeveelheden voedsel komen verschillende soorten walvissen (bultruggen, vinvissen en witsnuitdolfijnen) tijdens de zomermaanden naar de wateren rondom IJsland. Met omgebouwde vissersboten kan je deze imposante dieren op volle zee spotten.

Wanneer? Dagelijks, in de maanden: mei tot en met september (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Reykjavík, Húsavik en Dalvík (vanuit Dalvík krijg je ook de kans om te zeevissen en jouw vangst te proeven).
Hoe? Circa 3 uur durende boottocht. Voor het inschepen krijg je een warme overall. Onderweg wordt een kop warme chocolademelk geserveerd.

— Lees meer —

05. Extra info

Met Icelandair vlieg je in ongeveer 3 uur naar Reykjavik en land je in een totaal andere wereld!

Vanaf Amsterdam zijn er het hele jaar door dagelijkse vluchten.

De paarse lupine bloeit op IJsland
Nordic Stories

De lupine die IJsland paars kleurt

Tijdens de lente- en zomermaanden wordt IJsland een waar paradijs voor fotografen. De lupine staat in bloei en de grote, paarse velden zijn een favoriet onder de toeristen. Onder de IJslanders daarentegen, is de lupine een controversiële plant.

Lees meer
Papegaaiduikers op IJsland
Nordic Stories

Papegaaiduikers op IJsland

Ongetwijfeld één van de leukste en schattigste vogelsoorten die je op IJsland kan vinden, zijn de papegaaiduikers. Met hun unieke uiterlijk en grappige manier van voortbewegen worden ze ook wel de ‘clowns der zeevogels’ genoemd. We vertellen jou de beste plekjes om deze vogels te spotten op IJsland!

Lees meer
Ijsgrotten-in-IJsland-naar-IJsland-in-de-winter-met-Nordi
Nordic Stories

IJsgrotten

IJsland, het land van vuur en ijs, verrast je telkens weer. Aan de rand van de Vatnajökull, Europa’s grootste gletsjer, kan je tot in het hart van de ijswereld gaan in een van de ijsgrotten. Bezoek dit prachtige natuurwonder onder begeleiding van een ervaren gids.

Lees meer
Wandelen op IJsland tijdens de winter met Nordic
Nordic Stories

Wandelen in IJsland tijdens de winter

Blogpost over de winterwandeling naar de warmwaterrivier van Reykjadalur. Deze hete waterstroom is het verrassend eindpunt van een wandeling door een wondermooie ijzige setting. 

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox