De 2 windstreken van IJsland

Ideale reis voor

Avontuurlijk
Beleving
Ongerepte natuur
Roadtrip
Sightseeing

De rondreis "2 windstreken van IJsland" brengt je vanuit Reykjavik naar het Snæfellsnes schiereiland met zijn fascinerende kustlijn. Daarna zet je koers naar de zuidkust waar de hoogtepunten elkaar verdringen. Er is voldoende tijd voor korte wandelingen. Ook een excursie reserveren, zoals een begeleide gletsjerwandeling op de Vatnajökull of een zodiactocht tussen de ijsbergen van Jökulsárlón, behoort tot de mogelijkheden.

Deze reis valt onder onze programmalijn “de windstreken van IJsland”, waarbij er verschillende reizen zijn samengesteld die verschillen in reisduur. Het zijn allemaal individuele rondreizen met gewone huurauto die zijn samengesteld vanuit onze eigen ervaring. De reizen tonen je op een originele manier de hoogtepunten van het prachtige eiland.

In de reisapp die je van ons ontvangt voor vertrek, ontdek je een advies route per dag en tips voor te bezoeken bezienswaardigheden. Onze jarenlange kennis van het eiland zit hierin verwerkt. IJsland is een land voor zowel wandelaars als niet wandelaars, amateurfotografen, rust zoekers, jong en oud, enzovoorts...

Onderweg logeer je in geselecteerde hotels, B&B ’s, country hotels of guesthouses.

Deze reis kan worden aangepast naar jouw interesses of gewenste reisduur.

In dezelfde categorie vallen de rondreizen: Zuid-IJsland (8 dagen), de 3 windstreken (10 dagen), de 4 windstreken (14 dagen) en de 5 windstreken van IJsland (17 dagen).

Vertrekdata

vanaf 01.05.2023 tot 30.09.2023

Hoogtepunten van de reis

 • Basalformaties en bizarre kliffen van Arnarstapi
 • Snæfellsnes Nationaal Park
 • Piramideberg Kirkjufell
 • Golden Circle: þingvellir, Geysir, Gullfoss
 • Zwarte stranden bij Kaap Dyrhólæy en Reynisfjara
 • Spoel- en woestijnvlaktes
 • Gletsjers en talloze watervallen
 • Vulkanische fenomenen
 • Jökulsárlón ijsmeer in Vatnajökull Nationaal Park

01. Dag per dag

Op deze eerste vakantiedag vlieg je naar Keflavík. Zodra je de bagage hebt ingeladen in de huurauto begint de vakantie!
Al dan niet met een stop aan de Blue Lagoon rijd je naar jouw eerste overnachtingsplaats in het oude centrum van Reykjavík.

— Lees meer —

Afhankelijk van de omstandigheden wandel je vandaag naar de op één na hoogste waterval van IJsland, voordat je verder reist naar het westen.

Kies je niet voor deze avontuurlijke optie? Dan kan je net voorbij het Mýrar moerasgebied de benen strekken met een iets makkelijkere wandeling naar de ‘Vuurburcht’. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de bergketen die als een ruggengraat over de volledige lengte van het Snæfellsnes schiereiland loopt. Bij goed weer is zelfs de 1.400 meter hoge vulkaankegel van de Snæfellsjökull, op het eind van de bergketen, duidelijk zichtbaar.

Het schiereiland zelf is een aaneenschakeling van ruige kusten met grillig gevormde basaltrotsen, geërodeerde vulkaankraters, lavagrotten, nederzettingen en kleine baaien en fjorden.
Je overnacht aan de voet van de vulkaan.

— Lees meer —

Vandaag heb je de tijd om het schiereiland verder te ontdekken. Je overnacht in het havendorpje Stykkishólmur.

Optioneel bij te boeken: bezoek aan de Vatnshellir lavagrot - circa €25,- per persoon

— Lees meer —

Je doorkruist het schiereiland en rijdt terug richting het zuiden naar het beroemde þingvellir Nationaal Park.
Hoewel IJsland geologisch gezien één van de jongste landen is, heeft het wel één van de oudste parlementen, gesticht in dit nationaal park. Vandaag de dag is het vooral een druk bezochte locatie om een andere reden. Het vormt namelijk de grens tussen het Noord-Amerikaanse en het Europese continent.
De twee tektonische platen drijven hier ieder jaar ongeveer 2 centimeter verder uit elkaar, waardoor een verzakking is ontstaan die wordt gekenmerkt door kloven en scheuren.

Om de dag goed af te sluiten, kan je genieten van een heerlijk stoombad of sauna aan de rand van het Laugarmeer.

— Lees meer —

Om de dag te starten, breng je een bezoek aan één van de bekendste fenomenen op het eiland, het Geysir gebied. Het gebied ontleende zijn naam aan alle geisers ter wereld.

Tien kilometer verderop ligt een andere must-see, de Gullfoss waterval. Deze waterval voert het water van de Hvitá rivier in twee trappen af richting de Atlantische Oceaan.

Aan de rand van die oceaan ondergaat het landschap een metamorfose. De glooiende heuvels maken plaats voor een bergmassief met steile rotsen en kliffen. Bovenop het massief houden twee gletsjers met wisselend succes machtige vulkanen onder bedwang. De bekendste vulkaan is de Eyjafjalla die in 2010 uitbarste.
Op verschillende plaatsen komt smelt- en regenwater vanonder het ijs vandaan en vormt talloze soms sierlijke, soms imposante watervallen.

En alsof het nog niet voldoende is, vind je aan de voet van het massief zwarte zand- en keistranden. De stranden worden afgeboord met perfect gevormde basaltzuilen en Kaap Dyrhólæy die met zijn natuurlijk gevormde brug het zuidelijkste punt van het eiland is.

— Lees meer —

Vandaag bezoek je het Skaftafell Nationaal Park. Deze is onderdeel van Europa’s grootste nationaal park, het Vatnajökull Nationaal Park, een immens en uitzonderlijk gevarieerd gebied van ijs, woestijnen, lavavelden, watervallen, gletsjermeren en meanderende rivieren. Dit is een ideale plaats voor korte en lange wandelingen. Tips vind je onder andere in ons routeboek.

Daarna rijd je verder naar het gletsjermeer Jökulsárlón, waar afkalvend ijs als ijsbergen een geruisloze dood sterven.

— Lees meer —

Doordat de zuidkust zodanig veel te bieden heeft, keer je vandaag langs de kust terug naar de voet van de Mýrdalsjökull. Onderweg kan je de plaatsen die je gisteren wegens tijdsgebrek heb moeten overslaan alsnog bezoeken of je gaat op pad voor een extra wandeling in Skaftafell Nationaal Park.

Je overnacht aan de voet van de beruchte supervulkaan, Katla.

Optioneel bij te boeken: begeleide gletsjerwandeling op stijgijzers - circa €100,- per persoon - circa 2,5 uur - haalbaar voor iedereen met een normale conditie en minimaal schoenmaat 34

— Lees meer —

Wie nog iets wil meepikken van de hoofdstad kan in circa 2 uur terugrijden naar Reykjavík. De IJslandse hoofdstad is niet heel groot, maar zeker leuk om door heen te slenteren. Ontdek de verschillende winkeltjes, restaurantjes en koffiehuizen.

Wil je nog meer natuurgeweld ontdekken? Dan sturen we je via het vulkanisch schiereiland, Reykjanes, naar Reykjavík. Je komt rond de late namiddag aan in Reykjavík.

— Lees meer —

De laatste dag is aangebroken. Vanaf Reykjavík rijd je naar de luchthaven. Je levert de huurauto in en checkt de bagage in. Droom tijdens de terugvlucht na van al jouw avonturen.

— Lees meer —
Single trip quote icon

Onze reis naar IJsland is een belevenis geworden die we niet licht zullen vergeten. Bedankt voor het inspirerende voorbereidend gesprek, voor de feilloze reservering van vluchten en huurwagen en voor het knappe routeboek dat uitvoerig, duidelijk en bijzonder nuttig was.

Guy Cambré

02. Je verblijf

03. Prijzen

PRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 2 PERSONEN - autotype B
PERIODE PRIVE / GEDEELD SANITAIR
01.05.23 t/m 14.05.23 €1.840,- / €1.760,-
15.05.23 t/m 20.06.23 €2.165,- / €2.005,-
21.06.23 t/m 25.08.23 €2.430,- / €2.270,-
26.08.23 t/m 15.09.23 €2.165,- / €2.005,-
16.09.23 t/m 30.09.23 €1.905,- / €1.825,-

PRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 4 PERSONEN - autoype N
PERIODE PRIVE / GEDEELD SANITAIR
01.05.23 t/m 14.05.23 €1.700,- / €1.615,-
15.05.23 t/m 20.06.23 €2.020,- / €1.860,-
21.06.23 t/m 25.08.23 €2.200,- / €2.040,-
26.08.23 t/m 15.09.23 €2.020,- / €1.860,-
16.09.23 t/m 30.09.23 €1.760,- / €1.680,-

De prijs van vliegtickets is sterk afhankelijk van de beschikbaarheid. Al onze prijzen zijn opgemaakt op basis van realistische tarieven.
Je ontvangt een korting indien we toch goedkopere vluchten kunnen reserveren. Als de lagere klasses zijn volgeboekt, moeten we een toeslag vragen.
Hoe sneller je reserveert, hoe meer kans op een voordeliger tarief.

Inbegrepen

 • Rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam naar Keflavik (retour) in de voordeligste klasse
 • 23 g bagage (1 stuk) en 10 kg handbagage per persoon
 • Luchthavenbelasting
 • 2 nachten in een centraal gelegen hotel in Reykjavík op basis van logies en ontbijt
 • 6 nachten op het platteland op basis van logies en ontbijt, volgens de gekozen formule
 • Huurauto volgens het aantal reizigers, van en tot de luchthaven in Keflavík. Inclusief onbeperkt aantal kilometers
  • Verzekering huurauto waarbij Nordic als extra service de franchise (eigen risico) al heeft verlaagd tot max. €400,-, gravel protection. In tegenstelling tot andere bestemmingen zijn op IJsland de banden en de onderkant van de auto nooit verzekerd.
  • Tweede bestuurder
 • Uitgebreid Nederlandstalige NORDIC-reisapp met algemene informatie en tips, routebeschrijvingen en bezienswaardigheden
 • Wegenkaart en Dominicus reisgids
 • IJslandse belastingen
 • BTW, reserveringskosten, bijdrage Garantiefonds reizen (GFG)
 • CO2 compensatie van deze reis

Niet inbegrepen

 • Lunch en avondmaaltijden
 • Optionele excursies en toegangen
 • Reis- en/of annuleringsverzekering (vrijblijvend aanbod bij offerte)

Opmerkingen

 • Prijzen voor eenpersoonskamer, driepersoonskamer en kinderen op aanvraag. Driepersoonskamer kan ook een tweepersoonskamer met een extra bed zijn.
 • Bij boeking wordt meteen nagekeken of de vluchtklasse nog beschikbaar is. Indien niet meer beschikbaar, kan er enkel gereisd worden mits betaling van een toeslag.
 • Per boeking (tot 9 personen) draag je €2,50 af aan het Calamiteitenfonds

04. Excursies

€90,- à €110,- per persoon (naargelang beschikbaarheid) / transfer vanaf Reykjavík op aanvraag

Op 15 minuten van de internationale luchthaven kan je baden in het Blue Lagoon warmwatermeer. Het bad, eigenlijk een kunstmatig meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld.
Het water heeft een temperatuur van 39°, bevat ongeveer 2,5% zout en is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het een lichtblauwe, opaalachtige kleur geven. Ze zeggen dat het een heilzame werking heeft.

Wanneer? Dagelijks, het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Reykjanes schiereiland.
Hoe? Individueel of met een bustransfer vanaf jouw hotel in Reykjavík.

— Lees meer —

€100,- per persoon / van 8 tot 15 jaar: €75,- per persoon

Een ervaren gletsjergids neemt je letterlijk en figuurlijk op sleeptouw over de Svinafellsjökull, een gletsjertong van de grote Vatnajökull in het zuiden van IJsland. De gids vertelt je meer over de werking van de ijsmassa en de boeiende randfenomenen.

Wanneer? Dagelijks, het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Skaftafell Nationaal Park.
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Stijgijzers en ijsbijl worden voorzien. Haalbaar voor iedereen met een normale conditie en minimum schoenmaat 34. Bergschoenen van het type B of C zijn noodzakelijk.

— Lees meer —

€105,- per persoon / kinderen van 10 tot 12 jaar: €55,- per persoon

Tussen de ijsbergen door ga je met een zodiac naar het front van de Vatnajökull, Europa’s grootste ijskap. Er vaart ook een amfibievoertuig tussen het afgekalfde ijs, maar de zodiac biedt een andere, meer avontuurlijke ervaring zonder enig gevaar.

Wanneer? Dagelijks, in de maanden: juni tot september (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Jökulsárlón, Zuid-IJsland.
Hoe? Met een zodiacboot, geschikt voor 6 tot 8 personen, manoeuvreert de Engelstalige gids je door ijsschotsen. Een reddingsvest is verplicht en krijg je ter plaatse.

— Lees meer —

€80,- à €90,- per persoon / kinderen van 7 tot 15 jaar: €28,- per persoon / kinderen tot 6 jaar: € gratis

Aangetrokken door grote hoeveelheden voedsel komen verschillende soorten walvissen (bultruggen, vinvissen en witsnuitdolfijnen) tijdens de zomermaanden naar de wateren rondom IJsland. Met omgebouwde vissersboten kan je deze imposante dieren op volle zee spotten.

Wanneer? Dagelijks, in de maanden: mei tot en met september (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Reykjavík, Húsavik en Dalvík (vanuit Dalvík krijg je ook de kans om te zeevissen en jouw vangst te proeven).
Hoe? Circa 3 uur durende boottocht. Voor het inschepen krijg je een warme overall. Onderweg wordt een kop warme chocolademelk geserveerd.

— Lees meer —

05. Extra info

Met Icelandair vlieg je in ongeveer 3 uur naar Reykjavik en land je in een totaal andere wereld!

Vanaf Amsterdam zijn er het hele jaar door dagelijkse vluchten.

De paarse lupine bloeit op IJsland
Nordic Stories

De lupine die IJsland paars kleurt

Tijdens de lente- en zomermaanden wordt IJsland een waar paradijs voor fotografen. De lupine staat in bloei en de grote, paarse velden zijn een favoriet onder de toeristen. Onder de IJslanders daarentegen, is de lupine een controversiële plant.

Lees meer
Papegaaiduikers op IJsland
Nordic Stories

Papegaaiduikers op IJsland

Ongetwijfeld één van de leukste en schattigste vogelsoorten die je op IJsland kan vinden, zijn de papegaaiduikers. Met hun unieke uiterlijk en grappige manier van voortbewegen worden ze ook wel de ‘clowns der zeevogels’ genoemd. We vertellen jou de beste plekjes om deze vogels te spotten op IJsland!

Lees meer
Ijsgrotten-in-IJsland-naar-IJsland-in-de-winter-met-Nordi
Nordic Stories

IJsgrotten

IJsland, het land van vuur en ijs, verrast je telkens weer. Aan de rand van de Vatnajökull, Europa’s grootste gletsjer, kan je tot in het hart van de ijswereld gaan in een van de ijsgrotten. Bezoek dit prachtige natuurwonder onder begeleiding van een ervaren gids.

Lees meer
Wandelen op IJsland tijdens de winter met Nordic
Nordic Stories

Wandelen in IJsland tijdens de winter

Blogpost over de winterwandeling naar de warmwaterrivier van Reykjadalur. Deze hete waterstroom is het verrassend eindpunt van een wandeling door een wondermooie ijzige setting. 

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox