Zeehonden in het Saimaameer

Zeehonden in het Saimaameer

In het grootste meer van Finland, het Saimaameer, zwemmen nog maar een paar honderd Saimaarobben rond. Dit zijn kleine zeehonden die enkel in dat meer te vinden zijn. Ze hebben zich aangepast aan het zoetwater en kunnen wel 20 minuten onder water blijven!

Hoe zien ze er uit?

De volwassen Ringelrobben zijn grijs van kleur en hebben donkere vlekken met witte ringen eromheen. De pasgeboren pups hebben een lichtgrijze, zachte vacht die zichzelf later aanpast. De mannelijke robben worden vaak groter dan vrouwelijke, maar hun lengte is altijd ongeveer tussen de 85 en 160cm lang. Dit is gemiddeld kleiner dan andere zeehonden.

Voortplanting & manier van leven

De kleine zeehonden hebben een levensverwachting van ongeveer 20 jaar. Tussen de leeftijd van drie tot zeven jaar worden ze vruchtbaar en de zwangerschap duurt 11 maanden. De pups worden geboren rond de periode februari/maart en elk jaar komen er zo’n 50 nieuwe Saimaarobben bij.

Bedreigde diersoort

Ondanks dat er elk jaar 50 pups geboren worden, wordt de familie van de Saimaarobben telkens kleiner door verschillende oorzaken. Al tientallen jaren worden ze bedreigd door de houtindustrie en visserij, maar de laatste jaren speelt ook de klimaatverandering een grote rol in het leven van deze zeehonden. Er valt elk jaar minder sneeuw, waardoor het moeilijker is voor de dieren om sneeuwhopen te maken waarin hun pups geboren kunnen worden. Deze pups komen dan op het ijs terecht en kunnen niet voldoende beschermd worden. Hierdoor zijn de kleintjes een makkelijke prooi voor roofdieren.

Hulp van de mens

De natuurbescherming en de inwoners van Finland willen er alles aan doen om de dieren in leven te houden. Ook buitenlandse vrijwilligers reizen af naar het Saimaameer om er sneeuw bij elkaar te vegen. De sneeuwhopen die dan ontstaan zijn bedoeld voor de zwangere robben, zodat hun pups in veiligheid geboren kunnen worden. Positief nieuws is dat de acties ook wel degelijk veel nut hebben: in 20 jaar tijd is het aantal Saimaarobben namelijk gestegen van 140 naar zo’n 300!

Finland-saimaa-meren

Ontdek onze reizen naar Finland

Finland Zomer 5 dagen

Op zoek naar beren & veelvraten

Ontdek de ongerepte Finse flora & fauna op een unieke manier…

Finland Zomer 10 dagen

Helsinki & het Päijännemeer

Ontdek het rustige merengebied in combinatie met de Finse hoofdstad…

Finland Zomer 17 dagen

Naar de middernachtzon

Verken Finland volledig van noord naar zuid…

Finland Zomer 14 dagen (fly & drive) | 17 dagen (ferry & eigen auto)

Wegdromen tussen duizend meren

Ontdek de gezellige dorpjes & unieke merengebieden…

Finland Zomer 14 dagen (fly & drive) | 17 dagen (ferry & eigen auto)

Charme & cultuur aan de Finse Zuidkust

Ontdek historische en pittoreske steden & kom tot rust in een authentieke blokhut…