Fjorden & Lofoten: De hoogtepunten van Zuid- & Noord-Noorwegen 2023

Ideale reis voor

Koppels
moeilijkheidsgraad = makkelijk
Ongerepte natuur
Sightseeing
Uitgebreide kennismaking

Tijdens deze 13-daagse groepsreis 'Noorse fjorden & Lofoten' ontdek je het beste van Zuid- én Noord-Noorwegen. Vanuit Oslo wordt de weg via de Hardangervidda, de Hardangerfjord en Bergen naar het rijk van de fjorden en gletsjers gevolgd. Onderweg geniet je van de prachtige en gevarieerde natuur van Noorwegen: de rit brengt je langs fjorden (vermeld op de UNESCO-werelderfgoedlijst), gletsjers en nationale parken zoals de Hardangervidda en Jostedalsbreen.

Wie houdt van cultuur wordt verwend in steden als Oslo, Bergen en Trondheim. Ook de staafkerken die worden bezocht weerspiegelen de Noorse cultuur. Je rijdt over de prachtige Atlanterhavsveien (Atlantic Road) en via Molde naar Trondheim, waar deze rondrit door het fjordengebied eindigt. Met de trein gaat de reis verder noordwaarts, naar Bodø van waaruit een ferry je naar de prachtige Lofoten-eilanden brengt. Hier bezoek je de unieke vissersdorpjes, maak je een boottocht op de Trollfjord en eindigt deze complete reis op de Vesterålen-eilanden. Het einde van de reis is spectaculair, op het programma staat een walvissafari vanuit Andenes. Gedurende de reis verblijf je in comfortabele en mooi gelegen hotels.

Vertrekdata

Vertrek op 22.06.2023 (volgeboekt) of 03.08.2023 (volgeboekt)

Hoogtepunten van de reis

 • Unieke combinatie fjorden en Lofoten
 • Nærøyfjord en Geirangerfjord
 • Briksdalgletsjer
 • Bezoek aan Bergen, Oslo en Trondheim
 • Verkenning van de Lofoten en Vesterålen eilanden
 • Walvissafari én zeearendsafari
 • Middernachtzon

01. Dag per dag

Vertrek 22.06:

Je reis start op de luchthaven van Brussel waar je je medereizigers ontmoet en vliegt naar Oslo. Tijdens de transfer naar de Noorse hoofdstad wordt gestopt bij het Vigelandpark. Daarna neemt de reisleider je mee op een wandeling door de stad. Na het stadsbezoek vertrekken je met je medereizigers per touringcar naar Hønefoss, gelegen op 50 km van Oslo. Je checked-in bij het mooie Klåkken Hotell waar je ook zal dineren.

Vertrek 06.07 & 03.08:

Je reis start op de luchthaven van Brussel waar je je medereizigers ontmoet en vliegt naar Oslo. Tijdens de transfer naar de Noorse hoofdstad wordt gestopt bij het Vigelandpark. Bij aankomst in Oslo check je in bij het Clarion Hotel The Hub. De centrale ligging van het hotel nodigt je meteen uit om de stad te gaan verkennen. 's Avonds diner je in het restaurant van het hotel.

— Lees meer —

Vertrek 22.06:

Na een rustig ontbijt vertrekt de bus richting de woeste Noorse natuur. Langs de staafkerk van Torpo wordt je tot de voet van de Hardangervidda gebracht. Hier verblijf je in het fijne Vestlia Resort. Neem zeker een kijkje in de spa (tegen bijbetaling) en kom helemaal tot rust of geniet van het zwembad (vrije toegang). In het ruime en gezellige restaurant van het hotel geniet je van een uitstekend diner.

Vertrek 06.07 & 03.08:

In de ochtend neemt de reisleider je mee voor een wandeling door deze bruisende stad. Natuurlijk is het ook mogelijk om de stad op eigen gelegenheid te verkennen. In het begin van de middag vertrekt de bus richting de woeste Noorse natuur. Langs de staafkerk van Torpo wordt je tot de voet van de Hardangervidda gebracht. Hier verblijf je in het fijne Vestlia Resort. Neem zeker een kijkje in de spa (tegen bijbetaling) en kom helemaal tot rust of geniet van het zwembad (vrije toegang). In het ruime en gezellige restaurant van het hotel geniet je van een uitstekend diner.

— Lees meer —

Vandaag staat er een prachtige panoramische route op de planning. Deze begint met een rit over de hoogvlakte Hardangervidda, met onderweg een stop bij de imposante Vøringfossen-waterval (183 m hoog). In de middag wordt de Eidjford bereikt waar een bezoek aan het Norsk Natursenter gepland staat. Na dit bezoek wordt verder gereden over de imposante Hardangerbrua en langs de fjord tot aan de hanzestad Bergen. Hier verblijf je in het centraal gelegen Thon Hotel Rosenkrantz. Dit hotel is naast de oude haven “Bryggen” gelegen en op loopafstand van de vismarkt "Fisketorget". Wie wil kan de kabelbaan Fløibanen naar de 319 m hoge top van de stadsberg nemen. Vanaf deze top heb je een prachtig uitzicht over de gehele stad en de fjord. Op het middagprogramma staat een begeleidde stadswandeling waar je aan kunt deelnemen. Het diner is 's avonds in het restaurant van het hotel.

— Lees meer —

Vandaag rijdt de bus richting een van de mooiste fjorden van Noorwegen, de Nærøyfjord: denk aan het Engelse “narrow fjord” – een smal fjord. Er wordt onderweg gestopt bij de sprookjesachtige staafkerk van Borgund. Na het bezoek rijdt je door naar Fodnes om vanaf hier de Sognefjord over te steken per ferry naar Mannheller. Vanaf Mannheller wordt verder gereden naar Loen wat de thuisbasis is voor de komende 2 nachten. Onderweg spot je de eerste gletsjer op deze reis, de Bøyabreen. De komende nachten verblijf je in het uitstekende en mooi gelegen Alexandra Hotel dat over een zwembad en wellnessfaciliteiten beschikt. Het diner vindt plaats in het ruime restaurant van het hotel en je geniet twee avonden van een uitgebreid buffet.

— Lees meer —

Vandaag breng je een bezoek aan een uniek stukje natuur, een gletsjer. De rit brengt je langs het pittoreske Oldenvatnet meer en gaat door naar Briksdalen voor een korte wandeling naar de Briksdalbreen gletsjer. Er wordt tijd voorzien voor een lunch (niet inbegrepen). In de middag gaat de rit over de Panoramaveien, met schitterend uitzicht op de Nordfjord. Het doel is om tijdig terug te keren naar het Alexandra Hotel zodat je nog heerlijk kan genieten van de sauna, jacuzzi en het binnen- en buitenzwembad. Een andere aanrader is om met de kabelbaan: de Loen Skylift in korte tijd naar een hoogte van 1011 m te stijgen. Bij helder weer heb je hier een spectaculair uitzicht over de omgeving.

— Lees meer —

Het fjordengebied is hét hoogtepunt van een reis door Noorwegen. De Geirangerfjord, beschouwd als de mooiste fjord van Noorwegen die op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijkt, moet je gezien hebben. Je vaart dit beroemde fjord over per fjordvaart (veerboot) van Hellesylt tot Geiranger. Vanaf het plaatsje Geiranger vervolgt de weg helemaal omhoog over de Ørneveien (Adelaarsweg). De bus rijdt verder langs het schitterende uitzichtpunt op de Trollstigen, de meest spectaculaire bergpas van Noorwegen. Na een uurtje rijden kom je aan bij de Atlanterhavsveien (Atlantic Road), een uniek bouwwerk: een aaneenschakeling van bruggen over diverse eilanden. Een ferry brengt je naar het autovrije eiland Håholmen waar je overnacht en dineert in het sublieme Håholmen Hotel, de meest “exotische” locatie tijdens deze reis. De gezellige kamers in blokhutstijl zijn uitgerust met houten vloeren en een eigen badkamer. Sommige kamers bevinden zich in traditionele gebouwen uit de 18e en 19e eeuw.

— Lees meer —

Je geniet van een ontbijt voordat de ferry je terugbrengt naar het vasteland. Terug op het ( met land verbonden) eiland Averøy breng je een bezoek aan de staafkerk van Kvernes. Na deze stop wordt doorgereden over de verschillende eilanden. Onderweg geniet je van het imposante en ruwe kustlandschap. In de middag zetten we koers verder naar het Noorden, verder naar de middernachtzon! Je komt aan in Trondheim waar een begeleide stadswandeling op het programma staat. Vanaf de oude stadsbrug Gamle Bybrua heb je een mooi zicht op de stad. Een andere bezienswaardigheid zijn de oude, op palen gebouwde houten pakhuizen aan het water. Je verblijft de komende nacht in het Thon Hotel Nidaros. Deze avond diner je niet in het hotel zelf, maar in een gezellig restaurant in de stad.

— Lees meer —

Na een vroeg ontbijt gaat de reis per trein verder richting “The Arctic” - het Hoge Noorden. Deze spoorlijn van Trondheim tot Bodø, ook wel Nordlandsbanen genoemd, is meer dan 700 km lang. Het opzetten van de spoorlijn begon al in 1902, maar pas tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze verder uitgebouwd. Tijdens de 10 uur durende treinrit naar het 'Hoge Noorden' passeer je de Poolcirkel. Bij aankomst in Bodø is er een transfer geregeld die je naar het Thon Hotel Nordlys brengt. Hier zal je vanavond dineren en overnachten.

— Lees meer —

Vandaag staat er opnieuw een mooie reisdag op de planning waarbij je de oversteek naar de mooiste eilanden van Europa maakt. In de ochtend verlaat je Bodø en reis je per ferry van Bodø naar Moskenes, gelegen op het puntje van de Lofoten. Na aankomst in Moskenes gaat de verkenning van deze imponerende eilandengroep van start, een nieuw hoogtepunt op deze reis. Onderweg kom je langs enkele Noorse vissersdorpjes en de dag eidnigt in Svolvær, de hoofdplaats en belangrijkste vissershaven van de Lofoten. Je verblijft in het Thon Hotel Lofoten dat mooi gelegen is met zicht op de haven. Hier dineer je vanavond en geniet je van lokale producten zoals stokvis.

— Lees meer —

Deze ochtend verken je de Lofoten op een leuke en lokale manier: vanaf het water. Er staat een boottocht over de Raftsundet naar de prachtige en indrukwekkende Trollfjord op de planning. Per RIB-boot vaar je door de leefgebieden van verschillende soorten zeevogels en andere zeedieren. De kans is groot dat je onderweg zeearenden spot, maar met wat geluk zie je ook bruinvissen en zeehonden. Na de middag kan je op eigen gelegenheid Svolvær verder verkennen, er is genoeg te ontdekken in dit bruisende plaatsje. Maak bijvoorbeeld een wandeling langs de visrekken op het eiland Kjeøya. Je dineert en verblijft vanavond opnieuw in het Thon Hotel Lofoten.

— Lees meer —

De dag start rustig. Al tijdens het ontbijt zal het je opvallen dat de lichtinval, door het steeds veranderende weer, nooit hetzelfde is. De busrit van vandaag gaat langs inhammen met spitse bergtoppen, weidse uitzichten over de oceaan, baaien die beschut liggen en uitgestrekte witte zandstranden. De combinatie van de natuurpracht en de bijzondere lichtinval is voor vele schilders een bron van inspiratie gebleken en is op doek terug te vinden in diverse musea en kunstgalerijen. Er wordt gestopt bij het vissersdorpje Henningsvær, een leuk vissersplaatsje dat bekend is vanwege het uniek gelegen voetbalstadion. In Henningsvær heb je de gelegenheid om te lunchen in een van de restaurantjes en de omgeving te verkennen voordat verder koers gezet wordt naar het noorden, de Vesterålen. Onderweg geniet je van weer heel andere vergezichten en natuur. Dit is het minder bekende zusje van de Lofoten. De rit over het eiland Andøya brengt je tot in Andenes waar je verblijft in Hotell Marena. 's Avonds dineer je met je medereizigers in een lokaal restaurant.

— Lees meer —

Een verblijf op de Vesterålen is pas compleet als je deel hebt genomen aan een walvissafari. Dat is precies wat je vandaag gaat ondernemen. Na het ontbijt wandel je naar de haven waar wordt gestart met een gegidste rondleiding in het walvismuseum. Hier leer je wat meer over de verschillende soorten die je tijdens de walvissafari kan spotten en hun leefgebied. In de middag start de 3 tot 4 uur durende walvissafari. Tijdens de boottocht wordt de groep begeleid door een bioloog die je inwijdt in de leefwereld van deze fantastische zoogdieren. Welke walvissoorten kan jij straks van je lijstje afstrepen? Na deze geweldige belevenis wordt de reis voortgezet richting Sandtorg. Hier verblijf je in het uniek gelegen en authentieke Sandtorgholmen Hotel.

— Lees meer —

Vandaag komt deze prachtige reis ten einde, hopelijk heb je genoten van alle natuurpracht van het gevarieerde Noorwegen! Ondanks dat het hotel op een kleine 30 km van de luchthaven is gelegen, is het ontbijt vroeg. Een laatste mooie rit langs fjorden en baaien brengt je naar de luchthaven van Evenes. Vanuit hier vlieg je terug via Oslo naar Brussel.

— Lees meer —

02. Prijzen

Kamertype Afreisdata 22.06 & 06.07 & 03.08
Tweepersoonskamer € 4195,- per persoon
Eénpersoonskamer € 4875,- per persoon

Inbegrepen

 • Vlucht van Brussel naar Oslo en Evenes naar Brussel met Scandinavian Airlines.
 • Vluchten inclusief 23 kg ruimbagage, 1 stuk handbagage en luchthavenbelastingen.
 • Nederlandstalige ervaren reisleider/gids.
 • Busreis met comfortabele touringcar.
 • Boottocht op de Geirangerfjord.
 • Treinrit van Trondheim naar Bodø.
 • Ferry van Bodø naar Moskenes.
 • 12 overnachtingen in uitstekende en authentieke hotels.
 • Alle overnachting zijn op basis van halfpension (ontbijt en diner).
 • Bezoek aan het Fram Museum.
 • Bezoek aan het Norsk Natursenter.
 • Bezoek aan de staafkerk van Borgund.
 • Bezoek aan de staafkerk van Kvernes.
 • Natuur- en zeearendsafari op de Lofoten.
 • Walvissafari.
 • Stadswandelingen in Oslo, Bergen en Trondheim.
 • Tol- en waterwegen.
 • Fooien.
 • BTW, bijdrage Garantiefonds Reizen.
 • CO2 compensatie van deze reis.

Niet inbegrepen

Opmerkingen

 • De genoemde prijs is per persoon.
 • Eénpersoons- en driepersoonskamers zijn op aanvraag.
 • Minimaal aantal deelnemers is 22.
 • Maximaal aantal deelnemers is 29.
 • De hotels die in deze reis zijn opgenomen, zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
 • Per boeking (tot 9 personen) draag je €2,50 af aan het Calamiteitenfonds.

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox