Hamburg-Noordkaap-Hamburg, winterexpeditie

15-daagse expeditie reis aan boord van Hurtigruten

Ideale reis voor

Beleving
Gastronomie
Hurtigruten zeereis
Koppels
Ongerepte natuur
Sightseeing

Verken de Noorse kustlijn tijdens een 15-daagse winterexpeditie. Tijdens de winterperiode heb je hele goede kansen om het magisch noorderlicht te zien. Dit spectaculair lichtspektakel laat niemand onberoerd. Daarnaast heeft het besneeuwde landschap van bergen, fjorden en idyllische dorpjes iets betoverends en kan je deelnemen aan leuke winteractiviteiten.

Sinds 2021 kan je niet alleen kiezen voor de klassieke formule, maar ook voor een expeditie formule. Bij deze formule doet het schip minder havens aan, maar stopt langer op bepaalde plaatsen zodat je ten volle kan genieten van de natuur en de sfeer van de omgeving. Een team van wetenschappers reist mee en geeft onderweg lezingen, een aantal excursies is inbegrepen en je krijgt standaard een wind- en waterdichte jas. De reis is een totaalervaring; verkorte trajecten zijn niet mogelijk.

Het programma aan boord van MS Otto Sverdrup is tot 14.04.2023 tweetalig (Engels en Duits), daarna wordt er alleen Duits gesproken op het schip. De meerderheid van de passagiers is namelijk Duitstalig.

Vertrekdata

Vaste vertrekdata: 11.11.2022; 25.11.2022; 09.12.2022; 06.01.2023; 20.01.2023; 03.02.2023; 17.02.2023; 03.03.2023; 29.09.2023; 13.10.2023; 27.10.2023; 10.11.2023; 24.11.2023; 8.12.23; 05.01.2024; 19.01.2024; 02.02.2024; 16.02.2024; 01.03.2024; 15.03.2024.

Hoogtepunten van de reis

 • Grote kansen op noorderlicht boven de poolcirkel
 • Betoverende winterlandschappen langs de Noorse kust
 • Verken kerstsfeer in Hamburg, Bergen, Ålesund en Tromsø
 • De prachtige eilandengroep Lofoten & Reine
 • Hardangerfjord

01. Dag per dag

We zetten onze koers noordwaarts van Hamburg naar de kust van Noorwegen, terwijl we op jacht zijn naar het noorderlicht. Je maakt kennis met MS Otto Sverdrup. Dit schip is jouw gezellige thuis tijdens deze expeditie zeereis.

Adem de zeelucht in op het dek of bewonder het landschap vanuit de panoramische Explorer Lounge en Bar, misschien ontspannend met een glas wijn? Jouw avontuur naar de Noordkaap is officieel begonnen! Na het eerste van vele heerlijke diners en een welkomsttoast door de kapitein, ontmoet je je deskundige expeditieteam.

— Lees meer —

Deze dag op zee kun je genieten van de faciliteiten aan boord, zoals de bubbelbaden, de sauna en de overdekte fitnessruimte. Het expeditieteam start eveneens met de eerste van hun reeks lezingen in het Science Center. Ze delen hun uitgebreide kennis over de plaatsen, geschiedenis en natuurverschijnselen die je zal ontdekken.

— Lees meer —

's Middags komen we aan in Bergen. Zeker één van de mooiste Noorse steden, door zijn schilderachtige omgeving in de fjord en zijn historisch karakter. Je zult zien dat de stad veel van haar lokale karakter, erfgoed en charme heeft behouden. Zoals de historische wijk Bryggen, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, met zijn kleurrijke houten kades. Het oude stadsgedeelte dateert uit de 14e eeuw en herbergt nu boetiekjes tegenover de beroemde vismarkt van Bergen.

— Lees meer —

We beginnen de dag met een mooie tocht naar de Nordfjord, waarbij we Hornelen, Europa's hoogste zeeklif, vroeg in de ochtend passeren. Je ziet talloze oude vissersgemeenschappen langs de fjord die dateren uit de tijd vóór de Vikingen. De lezingen van vandaag richten zich op de geologie van Noorwegen, over de vorming van zijn fjorden, bergen en gletsjers en je komt ook meer te weten over de Vikingcultuur.

Dankzij de kleinschaligheid van ons expeditieschip, varen we door zeestraten en kanalen waar grotere schepen gewoon niet doorheen kunnen. Hierdoor kom je veel dichter bij de fjorden en bergen waar de Noorse kust zo beroemd om is.

Rond de middag komen we aan in Loen. In de schaduw van de berg Skåla en vlakbij de machtige Jostedalsbreen-gletsjer, geniet van Loen een prachtige omgeving. Het is ook de thuisbasis van enkele van de oudste boerderijen in heel Noorwegen.

— Lees meer —

Vandaag varen we door de provincie Helgeland, waar het Zeven Zusters-gebergte en de bekende Torghatten-berg het landschap domineren. Op dit punt van je expeditie zijn we ongeveer halverwege de kustlijn van Noorwegen en ben je niet ver verwijderd van de poolcirkel. Dit is een spannende tijd, want hoe verder we naar het noorden varen, hoe groter de kans is om het noorderlicht te zien.

Het landschap in Noord-Noorwegen wordt gekenmerkt door grotere hoeveelheden sneeuw en ook zullen de perioden met daglicht kort zijn en zelfs nog korter worden boven de poolcirkel.

Het is echter geen complete duisternis, want je zult ook het zeer romantische ‘blauwe uur’ ervaren. Dit is een schemering die enkele uren kan duren waarbij de winterzon net onder de horizon gloeit en de fjorden en bergen in kobaltblauw licht baden.

Het expeditieteam zal zijn lezingen over lokale folklore en geschiedenis verder zetten. Je leert ook over de typisch Noorse liefde voor het buitenleven, bekend als "friluftsliv".

— Lees meer —

Het schip zal in de ochtend officieel de poolcirkel oversteken. Als we de Lofoten-archipel naderen, is de aanblik van de enorme bergen die uit de zee oprijzen iets dat je nooit zal vergeten. Rustige vissersdorpjes zitten genesteld in de beschutte baaien en zijn op hun charmantst als ze onder een laagje sneeuw liggen en het noorderlicht erboven wervelt.

We varen langs Vestfjord en komen 's middags aan in Svolvær, de grootste stad van de Lofoten. Je wordt begroet door rode vissershuisjes langs de kust, rorbuer genaamd.

Het is een korte wandeling naar de veelkleurige Magic Ice-bar. Het voormalige vismagazijn is gevuld met ijssculpturen die het leven op de Lofoten en de Vikingcultuur verbeelden. Geniet van een kenmerkende spirit om je op te warmen, natuurlijk geserveerd in een ijsglas!

— Lees meer —

Alta is het epicentrum van baanbrekend onderzoek naar het noorderlicht. Aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw maakte wetenschapper Kristian Birkeland er zijn missie van om te onderzoeken wat de oorzaak van dit fenomeen was. Duizenden jaren lang had het noorderlicht mensen bang gemaakt en verbaasd. Je leert alles over het noorderlicht op de interactieve tentoonstelling in de Noorderlicht Kathedraal.

— Lees meer —

Je komt aan in het kleine stadje Honningsvåg, één van de meest noordelijke punten van Europa. De schilderachtige busrit vanuit Honningsvåg passeert kleine baaien en kleine dorpjes en steekt vervolgens een bergplateau over, voordat je aankomt bij de spectaculaire Noordkaap. Op 71°10'21'N ben je slechts 2.100 kilometer verwijderd van de geografische noordpool, met alleen de Svalbard-archipel ertussen.

Ga aan de rand van de klif staan en kijk uit over de sprankelende zee. De Noordkaap is het dichtst bij de top van de wereld dat je ooit zult bereiken. Bezoek de North Cape Hall voor verschillende tentoonstellingen en een korte film die de geschiedenis van de Noordkaap beschrijft. Terug in Honningsvåg kun je genieten van een wandeling langs de mooie haven en de charmante winkels, huizen en kerk. Dit is het keerpunt van het schip en vanaf hier beginnen we onze terugreis in zuidelijke richting.

— Lees meer —

We komen aan in Tromsø, de hoofdstad van de Noordpool. We arriveren rond lunchtijd en brengen de rest van de dag en avond door met het verkennen van de fascinerende geschiedenis, cultuur en gedurfde architectuur. De stad is vooral mooi rond Kerst, versierd met lichtjes en versieringen. De Arctische kathedraal is één van de meest opvallende herkenningspunten in Tromsø. Het heeft een enorm glas-in-loodraam dat de moeite waard is om van dichtbij te bekijken.

Je inbegrepen activiteit is een bezoek aan het Polar Museum. Je ontdekt tentoonstellingen over het erfgoed van de stad. Je leert ook over de cruciale rol van Tromsø in de expedities van de legendarische ontdekkingsreizigers Fridtjof Nansen en Roald Amundsen. De lezing van het expeditieteam gaat dieper in op de poolgeschiedenis van Noorwegen.

— Lees meer —

Je begint de dag omringd door de adembenemende schoonheid van de Lofoten-eilanden. In de ochtend meren we aan in het idyllische dorpje Reine. Dit is waar roodgeverfde, met sneeuw bedekte rorbuer zich vastklampen aan de rotsachtige kustlijn met op de achtergrond indrukwekkende granieten bergketens. Reine behoort tot één van de meest gefotografeerde landschappen in heel Noorwegen. Hopelijk is het noorderlicht actief boven het dorp als we daar zijn.

Verder brengen we een bezoek aan het dorpje Å, één van de best bewaarde traditionele vissersdorpen in Noorwegen. Je verkent het kleine dorp met een rondleiding en ontdekt het belang en de ontwikkeling van de visserij op de Lofoten in de afgelopen 250 jaar.

— Lees meer —

Vandaag verken je het gebied rond de eilanden van Midden-Noorwegen buiten de kust van Trøndelag. Ons plan is om enkele van de eilanden in dit gebied te verkennen, hetzij door voor anker te gaan bij één van de eilanden, of beschut in een kleine baai. Onze kleine boten brengen je aan land waar je de mogelijkheid krijgt om de lokale natuur en cultuur te ontdekken.

— Lees meer —

Welkom in de charmante kuststad Ålesund! De kleine stad klampt zich vast aan de oevers van een dunne eilandketen. De gebouwen aan het water, ooit werven en pakhuizen en nu appartementen, zijn geschilderd in pastelgeel en rood. Loop door de geplaveide straten en bewonder de talrijke torens en zeer sierlijke gebouwen. Door een verwoestende brand in 1904 werd een groot deel van de stad herbouwd in de toen zo modieuze architecturale stijl: Art Nouveau. Het omvangrijke project werd gedeeltelijk gefinancieerd door Kaiser Wilheim uit Duitsland, die graag op vakantie ging in de regio Sunnmøre.

Als vissershoofdstad van Noorwegen is Ålesund ook de locatie van het Atlantic Sea Park, dat onlangs de status heeft gekregen van het eerste maritieme wetenschapscentrum van Noorwegen. Een bezoek is een inbegrepen activiteit voor vandaag. Je vindt er een pinguïnpark en Europa's grootste zeehondenzwembad samen met een onderwaterobservatorium.

Er is ook een stevige wandeling naar de top van de nabijgelegen berg Aksla. Vanaf hier heb je uitzicht over de stad en de andere eilanden. Als je eenmaal boven bent, kun je bijkomen met een hapje in het café.

— Lees meer —

De Hardangerfjord, gelegen in het zuidwesten van Noorwegen, is na de Sognefjord de langste fjord van Noorwegen. Op de heuvels van Hardangerfjord staat 40 procent van alle fruitboomgaarden in Noorwegen. De regio is beroemd om zijn appelproducten, van jam en sap tot zijn bekroonde cider, die een wijnrecensent omschreef als "Noordse champagne". Geniet van het uitzicht terwijl we deze 179 kilometer lange fjord ver in varen. We zijn van plan om de dorpen Sunndal en Rosendal te verkennen.

Vanuit Sunndal, dicht bij de Bondhus-gletsjer, kun je de omgeving verkennen tijdens een mooie wandeling of gaan kajakken. Rosendal is een klein, charmant dorpje gelegen vlakbij de Folgefonna-gletsjer. Je komt meer te weten over één van de grootste gletsjers van Noorwegen in het bezoekerscentrum in het dorp.

— Lees meer —

Je expeditie loopt ten einde. Geniet nog van een laatste dag op zee voordat we terug in Hamburg zijn. Verken een laatste keer het schip en maak gebruik van de bubbelbaden, de panorama lounge en alle andere faciliteiten.

— Lees meer —

Het wordt tijd om afscheid te nemen van het schip, de kapitein, de bemanning en het expeditieteam. Als je aan wal gaat, neem je prachtige herinneringen aan Noorwegen in de winter met je mee: prachtige fjorden, fascinerende steden, vriendelijke mensen en het magische noorderlicht.

— Lees meer —

02. Prijzen

Inbegrepen

 • Expeditie reis Hamburg – Noordkaap – Hamburg (14 nachten) in de geboekte hutcategorie op basis van volpension, aan boord van één van de Hurtigrutenschepen
 • Maaltijden in restaurant Aune; huiswijn en –bier, water, frisdrank tijdens de maaltijden inbegrepen
 • Welkomst- en afscheidsevent, lezingen aan boord, gratis wifi, fotografieworkshop
 • Koffie en thee gedurende de hele zeereis
 • Water- en winddichte jas
 • Gebruik van wandelstokken en materiaal te gebruiken tijdens activiteiten
 • Gebruik van gym, jacuzzi, sauna
 • Engels- en Duitstalig expeditieteam aan boord dat een logboek maakt over de gemaakte reis (per 14.04.2023 wordt er enkel Duits gesproken aan boord van de MS Otto Sverdrup)
 • Inbegrepen activiteiten/uitstapjes (zie opmerkingen)Niet inbegrepen

 • Reis- en/of annuleringsverzekering (vrijblijvend aanbod bij offerte)
 • Transfers in Hamburg
 • Aan- en afreispakket (hotelovernachtingen)

Opmerkingen

 • Reisbedragen in euro en per persoon
 • De hut nummers worden toegekend, zonder toeslag
 • Hutten van bepaalde categorieën hebben een beperkt of geen uitzicht
 • Toeslag eenpersoonshut op aanvraag
 • Inbegrepen excursies (onder voorbehoud van wijzigingen):
  • Dag 1: Ceremonie met optreden van zeemanskoor en een bezoek aan Hapag Hallen
  • Dag 3: Fløibanen kabelbaan
  • Dag 4: Met de Loen Skylift naar de top van de berg Hoven
  • Dag 6: Wandeling met lokale gids door vissersdorpje Svolvær
  • Dag 7: De interactieve noorderlichttentoonstelling in de kathedraal
  • Dag 8: Begeleide bustour met een bezoek aan het wereldbol monument en de North Cape Hall
  • Dag 9: Bezoek aan Polaria Arctic Experience center
  • Dag 10: Bezoek aan vissersdorpje Å
  • Dag 12: Bezoek aan het Atlantic Sea Park
 • Per 14.04.2023 wordt er enkel Duits gesproken aan boord van de MS Otto Sverdrup
 • Bij elke boeking (tot 9 personen) draag je €2,50 bij aan het Calamiteitenfonds.
 • Bij elke boeking draag je een klein bedrag af ter CO2 compensatie van de reis.

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox