Hamburg-Noordkaap-Hamburg, zomerexpeditie ’22

15-daagse expeditie reis aan boord van Hurtigruten

Ideale reis voor

Wildlife
Sightseeing
Ontspanning
Ongerepte natuur
Koppels
Hurtigruten zeereis
Gastronomie
Beleving

Deze 15-daagse expeditie zeereis vaart tijdens verschillende seizoenen. De lente, waarbij je zowel nog van de zon als van de sneeuw kan genieten. Een frisse laag weelderige bladeren groeit opnieuw aan de ooit kale bomen en bloemen bloeien in een scala van kleuren. De zomer is wanneer de middernachtzon dag en nacht heerst, waardoor de fjorden en bergen er nog levendiger uitzien. De herfst begint eind september en heeft een speciaal soort zonlicht dat de gele, roestkleurige bossen in gouden tinten doet veranderen. In welk seizoen je ook kiest om te reizen; je zal zeker verliefd worden op de prachtige landschappen en unieke cultuur van Noorwegen.

Vanaf 2021 kan je niet alleen kiezen voor de klassieke formule, maar dus ook voor deze expeditie formule. Bij deze formule doet het schip minder havens aan, maar stopt langer op bepaalde plaatsen zodat je ten volle kan genieten van de natuur en de sfeer van de omgeving. Een team van wetenschappers reist mee en geeft onderweg lezingen, een aantal excursies is inbegrepen en je krijgt standaard een wind- en waterdichte jas. De reis is een totaalervaring; verkorte trajecten zijn niet mogelijk.

Vertrekdata

Vaste vertrekdata: 15.04.2022; 29.04.2022; 13.05.2022; 27.05.2022; 10.06.2022; 24.06.2022; 08.07.2022; 22.07.2022; 05.08.2022; 19.08.2022; 02.09.2022; 16.09.2022

Hoogtepunten van de reis

 • Hardangerfjord
 • De verbluffende Lofoten en Vesterålen eilanden
 • De Noordkaap
 • Natuurwonder Torghatten in Brønnøysund
 • Nederzettingen Havnnes en Træna
 • Zomersfeer en middernachtzon

01. Dag per dag

Vandaag vertrek je vanuit de op één na grootste stad van Duitsland richting het noorden om de prachtige kustlijn van Noorwegen te verkennen. Bereid je voor op eeuwigdurend daglicht, kristalheldere fjorden, bergen die van zee tot aan de hemel reiken en watervallen die uit onmogelijk hoge afgronden stromen.

Terwijl we over de Noordzee varen, wil je misschien je expeditieschip leren kennen. Bekijk het Science Centre, de sauna en de bubbelbaden; zoek een comfortabele stoel in de Explorer-lounge; zoek een tafel bij het raam in het scheepsrestaurant; of zoek een goede plek op het dek om de ongelooflijke kustlijn van Noorwegen te bekijken. Of misschien wil je gewoon ontspannen en rustig genieten van deze dag op zee.

— Lees meer —

Geniet van een idyllische dag op zee op weg naar de Noorse kust. Maak kennis met ons expeditieteam, een deskundige bemanning van avonturiers die je zullen voorbereiden op de komende kustexpeditie. Luister naar deze bekwame ontdekkingsreizigers die hun uitgebreide kennis delen om je te vertellen wat je kunt zien, hoe je het kunt zien en hoe je optimaal van jouw expeditie kunt genieten. Dit is ook een goed moment om aan dek een drankje te drinken, te genieten in de hot tub of een gezellige hoek te zoeken om te ontspannen met een goed boek.

— Lees meer —

Aan het eind van de middag krijgen we onze eerste glimp van de Noorse kust te zien. Kleine eilanden en bergsilhouetten komen dichterbij. We laten de Noordzee achter ons en gaan schilderachtige zeestraten en fjorden binnen. We beginnen ons bezoek aan Noorwegen in Bergen, één van de mooiste steden van het land en een geweldige plek om te voet te verkennen.

Als we Bergen - ‘The City of Seven Mountains’ - naderen, zul je de kleurrijke huizen zien die de heuvels bedekken. De op één na grootste stad van het land heeft veel van zijn lokale karakter, geschiedenis en charme behouden.

Als je in Bergen bent, moet je zeker de historische wijk Bryggen bezoeken, een Unesco Werelderfgoed met karakteristieke houten werven. Tegenover Bryggen ligt de vismarkt van Bergen, waar je recht voor je neus heerlijke verse zeevruchten kunt vinden. Je kunt ook de kabelbaan naar de berg Fløyen nemen voor een uitzicht op de veelgeprezen zeven bergen.

— Lees meer —

Net als de beroemde Geirangerfjord, maakt Hjørundfjord deel uit van Unesco. Dit fjord staat bekend om zijn "uitzonderlijke natuurlijke schoonheid". Echter, in tegenstelling tot zijn buurman, die een beetje te populair is geworden, kan je aan de Hjørundfjord in alle rust genieten. Dit is dankzij het feit dat het buiten de gebaande toeristische paden ligt. Omringd door de Sunnmøre Alpen met toppen die met 1.700 meter recht omhoog uit de zee stijgen, is het één van de mooiste fjorden van heel Noorwegen en nog steeds onontdekt door de meeste andere cruisemaatschappijen.

Op een heldere dag krijg je de volledige zintuiglijke 360 graden ervaring: de blauwste luchten; het groen van naaldbossen en weilanden die de berghellingen bedekken; en het stille, ongerepte water dat het prachtige landschap in al zijn glorie weerspiegelt, waarbij de fjord en het landschap perfect samenvloeien.

We gaan aan wal bij de dorpen Urke of Sæbø om de Noorse natuur en cultuur op te snuiven. Het onderwerp van de lezing van vandaag is de geologie van Noorwegen, waarbij wordt uitgelegd hoe de bergen en fjorden om je heen zijn ontstaan.

Schrijf je in voor optionele excursies om de omgeving verder te verkennen. Ga mee op een begeleide wandeling langs dorpen langs de Hjørundfjord en leer meer over de geschiedenis en de natuur. Of kies voor meer sportieve excursies, zoals wandelen of kajakken.

— Lees meer —

Trondheim, de op twee na grootste stad van Noorwegen, was 200 jaar lang de voormalige hoofdstad. Het werd in 997 gesticht door de Vikingkoning Olav Tryggvason die begraven ligt in de kathedraal van Nidaros nabij het stadscentrum. Trondheim kan het beste te voet worden verkend; de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand. De kathedraal, die ook wel de ‘Notre Dame van Noorwegen’ wordt genoemd, kan je bereiken door langs de rivier te lopen vanwaar het schip aanmeert. Een middeleeuws meesterwerk, gebouwd in gotische stijl en het enige in zijn soort in het land.

Vanaf de kathedraal van Nidaros is het tien minuten lopen naar de Old Town Bridge, die een verbinding maakt met de levendige wijk Bakklandet. De brug werd gebouwd in 1861 en ligt over de rivier de Nid met uitzicht op de kleurrijke houten werven langs het water. Veel van de voormalige pakhuizen zijn nu kosmopolitische eetgelegenheden, chique bakkerijen en trendy koffiehuizen, waaraan je zeker een bezoekje kunt brengen.

— Lees meer —

's Morgens varen we langs de kust van Helgeland met in de verte het zicht van bergen die aan de horizon oprijzen. Dit is Træna, een archipel van meer dan 400 eilanden direct aan de poolcirkel. We maken een mooie wandeling rond het dorp Husøya, waar de meeste inwoners van Træna wonen.

Verrassend genoeg heeft de gemeenschap op de eilanden een Scandinavisch-Hawaiiaanse sfeer. Net als bij Hawaiianen geloven Noren in de levensfilosofie van friluftsliv - respect voor de natuur en liefde voor het buitenleven. Onthoud echter dat de zee elk moment van het jaar ruw kan zijn. Als het weer het ons niet toelaat om veilig aan te meren, kunnen we je in plaats daarvan naar de Svartisen-gletsjer brengen, waar je kunt deelnemen aan optionele excursies, zoals wandelingen naar de gletsjer en kajakken. Met ongeveer 370 vierkante kilometer is Svartisen de op één na grootste gletsjer van Noorwegen, na de Jostedal-gletsjer.

We steken 's avonds de poolcirkel over en markeren deze gelegenheid met een speciale ceremonie.

— Lees meer —

Vandaag meren we aan bij Senja, één van de mooiste en minst bezochte eilanden van Noorwegen. Je zult versteld staan van het landschap en begrijpen waarom het in de top 10 's werelds mooiste eilanden van CNN verscheen.

Het eiland wordt ook wel ‘Noorwegen in miniatuur’ genoemd en biedt diverse landschappen die in een oogwenk lijken te veranderen. De noordelijke kustlijn van Senja wordt gekenmerkt door hoge bergen die recht in zee storten, afgewisseld met afgelegen baaien en zandstranden die grenzen aan kristalhelder turkoois water. Zuid-Senja onderscheidt zich door een rotsachtige kustlijn en dennenbossen en is de thuisbasis van Ånderdalen Nationaal Park. De oostkant van Senja heeft zachtere, meer vergevingsgezinde landschappen met glooiende heuvels en berkenbossen.

Eén van de beste manieren om de vele prachtige landschappen van het eiland te zien, is een roadtrip langs de National Scenic Route in Senja. We vertrekken vanuit een plaatselijk dorp en maken een begeleide bustour langs deze route. We zien het indrukwekkende kustlandschap van Senja.

— Lees meer —

We varen door Arctisch Noorwegen en je zal opmerken hoe het landschap verschilt van de kust van Helgeland. Het klimaat is meestal ook wat koeler. De lezingen van vandaag richten zich op de Noorse geschiedenis. Leer meer over het Vikingverleden, de Pomor-handel met Rusland of ontdek meer over de inheemse Sami-bevolking van Troms en Finnmark.

Na de lunch komen we aan in Skarsvåg, een klein vissersdorpje op een mooie busrit verwijdert van de Noordkaap. Je bezoekt nu één van de meest noordelijke punten van Europa als onderdeel van een inbegrepen excursie. De schilderachtige busrit passeert kleine baaien en kleine dorpjes en steekt vervolgens een bergplateau over, voordat je aankomt bij de spectaculaire Noordkaap. Op 71 graden noorderbreedte ben je slechts 2100 kilometer verwijderd van de geografische noordpool, met alleen de Svalbard-archipel ertussen. Ga aan de rand van de klif staan en kijk uit over de sprankelende zee. De Noordkaap is het dichtst bij de top van de wereld dat je ooit zult bereiken.

Skarsvåg is het keerpunt van het schip en vanaf hier beginnen we onze terugreis in zuidelijke richting.

— Lees meer —

Tromsø is tijdens de zomer een verbazingwekkend bruisende stad. Als je op zoek bent naar avontuur, dan is dit de plek bij uitstek. Wandelen, fietsen, kajakken of een rit met de kabelbaan… alles is mogelijk!
De stad heeft ook een fascinerende geschiedenis. Het was de startplaats van veel Arctische expedities en de eerste stop van exploratiereizigers op hun terugweg naar de civilisatie. Daarnaast is het een hotspot voor shoppers en foodies. De stad wordt wel eens “het Parijs van het noorden” genoemd, door de erg creatieve keuken vol verse en lokale producten. Ook de architectuur is gedurfd; de kathedraal is één van de hoogtepunten van de stad.

Ons expeditieteam licht meer over de poolgeschiedenis en de exploratie ervan in één van hun lezingen toe. Als de toegangspoort tot het noordpoolgebied, was Tromsø het startpunt voor talloze grote expedities en bood het een zeer welkome eerste stop voor de terugkeer van ontdekkingsreizigers naar de beschaving. Bezoek het Poolmuseum om meer te weten te komen over de beroemde ontdekkingsreizigers en expedities die hun oorsprong hebben in de stad.

— Lees meer —

De aantocht van de Lofoten mag je niet missen! Een formidabele muur van bergen zal je begroeten. De eilanden hier zijn anders dan alles wat je ooit hebt gezien. Het adembenemende landschap is een meesterwerk van karakteristieke bergtoppen, beschutte baaien, ongerepte stranden en paradijselijke vissersdorpjes.

We beginnen de dag door eerst naar de Trollfjord te varen, een smalle waterweg waar verticale bergwanden boven je opdoemen. Eenmaal veilig binnen de fjord, zal het schip ter plaatse 180 graden draaien. Je houdt je adem in terwijl hij door de nauwe ingang naar buiten manoeuvreert. Het is een spannende ervaring die uitmuntend zeemanschap vereist.

Aan het eind van de middag stoppen we in het idyllische Reine. Je herkent het misschien als één van de meest gefotografeerde natuurlandschappen in Noorwegen. Karakteristieke rode vissershutten, bekend als rorbuer, stippelen de kustlijn tegen een achtergrond van granieten bergtoppen die uit de fjord steken. Als onderdeel van een inbegrepen excursie ga je per bus naar het pittoreske oude vissersdorp Å, een unieke, historische attractie. Hier zie je goed bewaarde huizen, een smid, een oude levertraanpers en een bakkerij.

— Lees meer —

Het doel van vandaag is om het beroemde Torghatten te verkennen, een kleine berg buiten de stad Brønnøysund. Deze berg is slechts 258 meter hoog, maar heeft een opvallend gat in het midden. Het is één van de meest gefotografeerde plaatsen in Noorwegen. We zijn van plan om vlak naast de berg voor anker te gaan en kleine boten te gebruiken om aan land te gaan bij het eiland. Als het weer anders zegt, meren we aan in een nabijgelegen haven en bereiken we de berg met de bus.

Geologen zijn het er over het algemeen over eens dat de wetenschappelijke verklaring voor het 30 meter hoge, 25 meter brede en 160 meter diepe gat in Torghatten te wijten is aan erosie tijdens de laatste ijstijd. Als je zin hebt in avontuur en graag de uitzichten wilt zien, kun je je bij het expeditieteam voegen om naar het gat van de berg te wandelen. Iets minder inspannend? Er wordt ook een wandeling rond de berg aangeboden.

— Lees meer —

Welkom in de charmante kuststad Ålesund! De kleine stad klampt zich vast aan de oevers van een dunne eilandketen. De gebouwen aan het water, ooit pakhuizen en nu appartementen, zijn geschilderd in pastelgeel en rood. Ga mee op een begeleide wandeling door de geplaveide straten en bewonder de sierlijke gebouwen.

Door een verwoestende brand in 1904 werd een groot deel van de stad herbouwd in de toen zo modieuze architecturale stijl: Art Nouveau. Het omvangrijke project werd gedeeltelijk gefinancieerd door Kaiser Wilheim uit Duitsland, die graag op vakantie ging in de regio Sunnmøre. Ongeveer 20 bouwmeesters en 30 Noorse architecten, opgeleid in Trondheim en Berlijn, haalden inspiratie uit heel Europa bij het ontwerpen van de vele gebouwen die hier nog steeds staan.

Er is ook een stevige wandeling naar de top van de nabijgelegen berg Aksla, waar je een panoramisch uitzicht hebt over de stad en de andere eilanden.

— Lees meer —

De lezingen van het expeditieteam gaan verder over gletsjers of het klimaat van Noorwegen, en ze geven wat achtergrondinformatie over de geologie. Net voor de lunch verschijnen de toppen van hoge bergen aan de horizon. Tussen deze toppen liggen de wereldberoemde fjorden van Noorwegen.

Eén van die fjorden is de Hardangerfjord. De heuvels zijn bedekt met de mooiste appelboomgaarden van Noorwegen, die in juli en augustus beladen zijn met rijp fruit. De regio is begrijpelijkerwijs beroemd om zijn appelproducten, van jam en sap tot zijn bekroonde cider, die een wijnrecensent omschreef als "Noorse champagne".

Vandaag verkennen we de dorpen Sunndal or Rosendal. Vanuit Sunndal kun je de omgeving verkennen tijdens een mooie wandeling of gaan kajakken met het expeditieteam. Met slechts 800 inwoners is Rosendal een klein, charmant dorpje. De grootste attractie is het 16e eeuwse herenhuis, beroemd om zijn prachtige rozentuin en aangelegde tuinen, die in volle bloei staan in de zomermaanden.

Tegen het einde van de dag verlaten we Hardangerfjord en begint onze reis naar het zuiden.

— Lees meer —

Vandaag steken we de Noordzee over voor de terugreis naar Hamburg. Misschien wil je de hele dag doorbrengen met het bewerken van je foto's, een laatste duik nemen in de hot tub of gewoon ontspannen in de comfortabele Explorer-lounge van het schip. Je kunt ook aansluiten bij het expeditieteam terwijl ze de hoogtepunten van je geweldige zomerexpeditiecruise langs de Noorse kustlijn bespreken.

— Lees meer —

We meren aan in Hamburg in de vroege ochtenduren. Na het ontbijt is het tijd om het schip te verlaten. Het einde van een prachtige reis!

— Lees meer —

02. Prijzen

Onderstaande prijzentabel geeft alvast een idee qua richtprijs voor deze expeditie reis. Hurtigruten hanteert een flexibel prijzenbeleid, waardoor prijzen kunnen variëren. Neem gerust contact met ons op voor een concreet en vrijblijvend offertevoorstel!

Hut type Richtprijs per persoon
I-hut (lager gelegen binnenhut) 5.099,-
L-hut (lager gelegen buitenhut, dek 2 en 3) 6.093,-
J-hut (hoger gelegen buitenhut met belemmerd zeezicht) €6.215,-
QJ-hut (ruimere en hoger gelegen buitenhut met belemmerd zeezicht) €6.386,-
N-hut (lager gelegen buitenhut, dek 3) €6.453,-
O-hut (lager gelegen buitenhut, dek 3 en 5) €6.575,-
P-hut (hoger gelegen buitenhut op panoramadek) €6.935,-
U-hut (hoogst gelegen buitenhut) €7.911,-
Q-hut (mini suite) €11.022,-
M-hut (suite) €12.973,-
MG-hut (grote suite) €14.681,-

Inbegrepen

 • Expeditie reis Hamburg – Noordkaap – Hamburg (14 nachten) in de geboekte hutcategorie op basis van volpension, aan boord van één van de Hurtigrutenschepen
 • Maaltijden in restaurant Aune & Fredheim; huiswijn en –bier, water en frisdrank tijdens de maaltijden inbegrepen
 • À la carte restaurant: inbegrepen voor suite gasten
 • Welkomst- en afscheidsevent, lezingen aan boord, gratis wifi, fotografieworkshop
 • Koffie en thee gedurende de hele zeereis, voor- en namiddagsnack inbegrepen
 • Water- en winddichte jas (mag meegenomen worden naar huis)
 • Gebruik van wandelstokken en materiaal te gebruiken tijdens activiteiten
 • Gebruik van gym, jacuzzi, sauna
 • Engels- en Duitstalig expeditieteam aan boord dat een logboek maakt over de gemaakte reis
 • Inbegrepen activiteiten/uitstapjes (zie kopje opmerkingen)
 • Een overzichtskaartje van Noorwegen met de vaarroute van het schip en stadsplattegronden
 • Onze zelfgeschreven gids met algemene info over Noorwegen en de voornaamste bezienswaardigheden voor jouw stadsbezoek in Bergen

Niet inbegrepen

 • Reis- en/of annuleringsverzekering (vrijblijvend aanbod bij offerte)
 • Transfers in Hamburg
 • Aan- en afreispakket (vluchten en hotelovernachtingen)

Opmerkingen

 • Reisbedragen in euro en per persoon
 • De hut nummers worden toegekend, zonder toeslag
 • Hutten van bepaalde categorieën hebben een beperkt of geen uitzicht
 • Toeslag eenpersoonshut op aanvraag
 • Inbegrepen excursies:
  • Dag 3: Bergen – De Fløibanen kabelbaan
  • Dag 4: Molde - De atlantische route
  • Dag 5: Brønnøysundet - Wandeling Torghatten
  • Dag 6: Reine - Bezoek aan vissersdorp Å
  • Dag 7: Tromsø – Polaria Experience Centre
  • Dag 8 : Honningsvåg - Panoramische route naar de Noordkaap
  • Dag 9: Finnsnes - Panoramische route in Senja
  • Dag 10: Bodø - Natuurwandeling en Noors Jekt-handelsmuseum
  • Dag 11: Trondheim – Beleef de Viking geschiedenis in de Nidaros kathedraal
  • Dag 12: Hjørundfjord - Bezoek van het dorp & concert
  • Dag 13: Stavanger - Norwegian Petroleum Museum
Replicas-van-Vikingschepen-op-de-Lofoten-ontdek-de-Noorse-vikinggeschiedenis-met-Nordic-1
Nordic Stories

Laat je onderdompelen in de Noorse Vikinggeschiedenis

Duizenden jaren geleden werd Europa opgeschrikt door de Vikingen of ‘Noormannen’. In Noorwegen komt de Vikinggeschiedenis tot leven dankzij de mogelijke culturele uitstappen en musea. Wil je even terugkeren in de tijd naar het Vikingtijdperk? In deze blog leren we je alles over de geschiedenis en geven we tips mee voor de leukste uitstappen tijdens je reis naar Noorwegen.

Lees meer
Nordic Stories

Noorse wafels en kos

Met een lange geschiedenis achter zich zijn Noorse wafels niet meer weg te denken uit de Noorse cultuur. Voor iedere gelegenheid is er wel een geschikte wafel te bedenken. Hoewel ze nergens zo lekker smaken als tijdens een prachtige reis door Noorwegen, kun je ze ook thuis proeven met dit recept!

Lees meer
Wellness-gezichtsmasker-Scandinaviâ
Nordic Stories

Wellness: ontspan en voel je als herboren

Ongerepte natuur, zuivere lucht, talrijke wellnessmogelijkheden, een pure keuken en een minimalistische levensstijl: Scandinavië is the place to be om lichaam en geest te ontspannen.

Lees meer
Welke kledij heb ik nodig?
Nordic Stories

Welke kleding heb ik nodig?

Een comfortabele reisbeleving staat of valt vaak met goede kledij. Niets vervelender dan koude voeten of handen, oncomfortabel schoeisel of kledij die niet voldoende wind- of waterdicht is. Lees hier meer over de must-haves.

Lees meer
Lofoten-eilanden-Noorwegen-spitse-bergen-en-zonsondergang
Nordic Stories

Lofoten en Vesterålen eilanden

De landschappen op de Lofoten en Vesterålen doen je soms naar adem happen. Hier rijzen spitse bergen majestueus uit de zee, spoelt azuurblauw water over witte stranden en ademen de kleurrijke dorpjes een ongedwongen visserssfeer.

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox