Klassieke zeereis Kirkenes-Bergen

6-daagse klassieke zeereis aan boord van Hurtigruten

Ideale reis voor

Hurtigruten zeereis
Sightseeing
Koppels
Gastronomie

Op de zuidelijke koers van Kirkenes naar Bergen wacht je zes dagen lang een fascinerend programma op een van de mooiste natuurtonelen ter wereld. Je komt op de geliefde eilanden van de Vesterålen en de Lofoten en vaart door diverse fjorden. Deze reis is de perfecte keuze voor iedereen die in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk wil zien.

Vertrekdata

Vaste vertrekdata door het hele jaar heen

Hoogtepunten van de reis

 • De mooiste zeereis ter wereld
 • Prachtige Noorse fjorden
 • Bezoek de Hanzestad Bergen
 • Uitgebreid programma aan optionele excursies
 • Vesterålen en Lofoten eilanden
 • De Lyngenfjord

01. Dag per dag

Vanaf 10.00 uur kan je al inchecken aan de kade in Kirkenes. Om 12.30 uur kiest de kapitein het ruime sop. Je vertrekt op een onvergetelijke tocht langs een van de mooiste kustlijnen ter wereld. In de namiddag legt het schip aan in Vardø, de meest oostelijke haven van Noorwegen. Daarna gaat de tocht verder langs het schiereiland Varanger naar Båtsfjord, voordat ’s avonds Berlevåg wordt bezocht.

— Lees meer —

Rond middernacht meert het schip aan in Mehamn. In de winter kan je hier deelnemen aan een sneeuwscootertocht. Wie weet spot je het noorderlicht wel vanaf jouw sneeuwscooter. 's Ochtends meer je weer aan in Honningsvåg en kan je deelnemen aan een excursie met ontbijt op de Noordkaap (mei tot september). Het schip vaart verder naar Hammerfest. Daar herinnert de in 1854 opgerichte Meridiaanzuil aan de eerste exacte meting van de aardbol. ’s Werelds meest noordelijke stad had overigens de primeur met het aanleggen van elektrische verlichting van de straat en in de huizen. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Noorse Samí, verheugt zich op het bezoek aan de Samí-hut Mikkelgammen. Je kan ook deelnemen aan een mini-bergexpeditie en leren over de lokale poolheld Adolf Lindstrøm.

Het schip zet haar koers verder naar het zuiden via Øksfjord met een korte stop bij de oude handelspost van Skjervøy. In het voorjaar vaar je door het prachtige Lyngenfjord, omgeven door de ruige Lyngen Alpen. Vervolgens meer je rond middernacht aan in Tromsø. In de IJszeekathedraal kun je de middernachtconcerten beluisteren of een van de vele gemoedelijke kroegjes in de stad bezoeken en het lokaal gebrouwen, smakelijke Arctic bier proeven.

— Lees meer —

Een van de hoogtepunten van de zuidwaartse reisroute breekt aan. Je maakt vandaag uitgebreid kennis met de archipels van de Vesterålen en de Lofoten. Vanuit de eerste stop, in Harstad, wordt een optionele excursie gemaakt naar Trondenes en het kustplaatsje Sortland, met haar blauwgeschilderde huizen. Het schip maakt een korte stop bij Risøyhamn, een dorpje met 200 inwoners, om passagiers, boodschappen en post te bezorgen. Hierna vaar je verder naar Stokmarknes, waar Hurtigruten meer dan 125 jaar geleden werd opgericht. Je kan hier een bezoek brengen aan het Hurtigruten museum.

De zee-engtes Risøyrenna en Raftsundet zorgen voor spectaculaire uitzichten. De steile rotsen lijken wel bewerkt door een beeldhouwer. Op sommige plaatsen zijn de zee-engtes nog geen 100 m breed, maar de bergen komen tot hoogtes van wel 1000 m. Enkele zeearenden noemen de Raftsundet al jaren hun thuis. Kijk goed om je heen, want de kans is groot dat je deze machtige dieren van dichtbij kan bewonderen. Bij goed weer maakt het schip in de zomer een extra tocht door de extreem smalle Trollfjord met links en rechts hoog oprijzende rotswanden. Zien ze er niet uit als versteende Trollen?

Terwijl het schip Svolvær, de hoofdplaats op de Lofoten, en tenslotte Stamsund aandoet, trekken de majestueuze bergen van de Lofotenwand voorbij. de eilandengroep Lofoten staat bekend om haar steile bergen, parelwitte zandstranden, wilde natuur en pittoreske vissersdorpjes. Vanuit Svolvær biedt Hurtigruten verschillende excursies aan: ga paardrijden bij zonsondergang op het strand, maak een boottocht op hoge snelheid of een begeleide wandeling door een vissersdorp. Tegen de avond verlaat je de eilandengroep en wordt koers gezet naar het vasteland.

— Lees meer —

Het is zeker de moeite waard om vandaag vroeg uit de veren te zijn. 's Ochtends glijden de kleurrijke landschappen van de vruchtbare Helgelandoevers voorbij en kruis je voor de tweede keer tijdens deze reis de Poolcirkel. Een afwisselend landschap met talrijke eilanden, bergen en watervallen volgt. Net voorbij Sandnessjøen doemen links van het schip de Zeven Zusters op, met toppen tot meer dan 1000 m. Het verhaal gaat dat zeven trollenzussen bij zonsopgang gevangen werden en in steen veranderden tot zeven prachtige bergtoppen. Vanuit Sandnessjøen kan je in de zomer deelnemen aan een excursie naar de Vega-eilanden. Deze werden opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Brønnøysund is een mooi stadje met een charmante hoofdstraat en jachthaven. Je kan deelnemen aan een excursie naar het Noorse Aquacultuur Centrum voor een interessante rondleiding en de smaak van verse zalm (april tot oktober). Bij het verlaten van het stadje merk je al snel een vreemde berg op aan de rechterzijde van het schip. Torghatten staat bekend om het kenmerkende gat in het midden van de berg. De opening is 160 m lang, 35 m hoog en 20 m breed en is ontstaan in de ijstijd.

Tegen de avond verlaat je Helgeland en meer je aan in Rørvik.

— Lees meer —

Je krijgt vandaag een tweede kans om de stad Trondheim te bezoeken. Je kan bijvoorbeeld deelnemen aan een excursie waarbij je een bezoek brengt een de Nidaros kathedraal. Langs de eilanden Munkholmen en Hitra brengt het schip je naar Kirstiansund, waar het in de late namiddag aanmeert. De stad ligt verspreid over vier eilanden. De haven is al actief sinds de steentijd. Vandaag is het de Noorse hoofdstad van de stokvis, vanwege de eeuwenoude export van gedroogde vis. Neem deel aan een excursie naar de beroemde Atlantische Route - een van de mooiste wegen ter wereld. Je gaat dan opnieuw aan boord van het schip in Molde. Een andere interessante excursie gaat naar de marmermijn van Bergtatt, waar je een berg in gaat en over een verlicht ondergronds meer vaart en dineert in de Grand Hall van de mijn.

Wanneer je in Kristiansund aan boord blijft, vaar je richting de ondergaande zon. Wanneer je Molde binnen vaart, doemen rechts de spitse bergtoppen van de Romsdal Alpen op.

— Lees meer —

In de loop van de nacht doet het schip Ålesund, Torvik en Måløy aan, terwijl de reis langzaam ten einde loopt. Jouw laatste dag aan boord is begonnen. Voordat het schip aanlegt in Bergen, ligt er een fascinerend landschap voor je. Het schip vaart langs de pittoreske mondingen van de Nordfjord en Sognefjord en door de 'scherentuin', de talrijke rotseilanden voor de op zeven bergen gebouwde stad Bergen. In deze ruige kuststreek met haar boerderijen en fruitgaarden eindigt jouw reis langs de Noorse kust. De herinneringen aan 'de mooiste zeereis ter wereld' en de nieuwe contacten, neem je vast en zeker mee naar huis.

— Lees meer —

02. Je verblijf

03. Prijzen

Bekijk hier de volledige prijstabel van de klassieke zeereis Kirkenes-Bergen.

Aarzel zeker niet om contact op te nemen, als je een concreet offertevoorstel wenst voor deze prachtige Hurtigruten zeereis! Aangezien Hurtigruten een flexibel prijzensysteem hanteert, bezorgen we je de meest up-to-date prijzen via een concreet reisvoorstel op basis van jouw reisdata.

Inbegrepen

 • Zeereis Kirkenes – Bergen (5 nachten) in de geboekte formule en hutcategorie in volpension aan boord van een van de Hurtigrutenschepen
 • Een overzichtskaartje van Noorwegen met de vaarroute van het schip en plattegronden van steden
 • Een gedetailleerde gids waarin de zeereis beschreven wordt dag per dag
 • Onze zelfgeschreven gids met algemene info over Noorwegen en de voornaamste bezienswaardigheden voor je stadsbezoek in Bergen

Niet inbegrepen

 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Excursies aan land
 • Transfers in Kirkenes en Bergen
 • Aan- en afreispakket (vluchten en hotelovernachtingen)

Opmerkingen

 • Reisbedragen in euro en per persoon
 • Maatgevend voor de bepaling van het seizoen is de inschepingsdag op de Hurtigruten
 • De hutnummers worden toegekend mits toeslag bij de SELECT- en PLATINUM-formule, bij de BASIC-formule kan je geen hutnummer kiezen
 • Hutten van bepaalde categorieën hebben een beperkt of geen uitzicht
 • Supplement single kajuit op aanvraag

04. Excursies

235

Het Noordkaapplateau torent 300 meter boven de Noordelijke IJszee uit en je voelt je alsof je aan het einde van de wereld bent. Een royaal ontbijtbuffet wordt geserveerd in North Cape Hall, en je geniet van een uitzicht over de eindeloze horizon. Je kan ook een indrukwekkende panoramafilm van 180 ° bekijken over de Noordkaapregio op basis van de vier verschillende seizoenen.

Verder kan je ook een souvenirwinkel bezoeken die in de klif is gebouwd en beschikt over een uitkijkpunt, een kleine kapel en een Thais museum ter herdenking van het bezoek van koning Siam in 1907. Vanaf Honningsvåg rijd je door een onderwatertunnel die de stad verbindt met de vasteland. De bus rijdt verder zuidwaarts langs de majestueuze Porsangerfjord voordat hij terugkeert naar de kust van Hammerfest, een van 's werelds meest noordelijke steden. Hier ga je weer aan boord van het schip.

 • Van boord: Honningsvåg
 • Aan boord: Hammerfest
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 05.30 - 11.30 uur
 • Duur: 6 uur
 • Periode: 08.05 - 07.10
 • Niveau 1
 • Vervoer: Per bus.
 • Inberepen: Uitgebreid ontbijtbuffet.
 • Kleding/schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding.
 • Prijs: € 235 p.p.
— Lees meer —

99

Hammerfest, opgericht in 1789, is een van 's werelds meest noordelijke steden en heeft een unieke geschiedenis. Deze excursie begint met een bezoek aan het Museum of Reconstruction for Finnmark and Northern Troms. Het museum biedt een indrukwekkende tentoonstelling over de impact die de Tweede Wereldoorlog had op Noord-Noorwegen en de enorme naoorlogse inspanningen om de regio te herbouwen. Vervolgens bezoek je de Meridian Column, UNESCO-werelderfgoed ter herdenking van de eerste officiële meting van de exacte grootte en vorm van de aarde.

Dan zie je de aardgasraffinaderij op het nabijgelegen eiland Melkøya; het is de verwerkingslocatie voor het aardgas dat wordt geproduceerd uit het offshore-veld Snøhvit in de Barentszzee. De stad Hammerfest heeft een lange, bewogen geschiedenis. In 1891 was het bijvoorbeeld de eerste stad in Noord-Europa die elektrische straatverlichting kreeg aangedreven door waterkracht. Terwijl je Mount Salen beklimt, leer je meer over Hammerfest's unieke geschiedenis die teruggaat tot de Vikingtijd. Bovenop de berg Salen geniet je van geweldige uitzichten over de stad en zie je het wachtende schip.

 • Van boord: Hammerfest
 • Aan boord: Hammerfest
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 10:50 - 12:35 uur
 • Duur: 1 uur en 45 minuten
 • Periode: 08.06 - 08.04
 • Niveau 1
 • Vervoer: Per bus.
 • Kleding/schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding.
 • Prijs: € 99 p.p.
 • Opmerkingen: Stadsgids en kaart zijn aanwezig. Deze tour is niet beschikbaar op 01.01, 24.12 - 25.12 en 31.12.
— Lees meer —

99

Luister naar prachtige Noorse volksliederen - evenals ontroerende heilige en klassieke muziekselecties - te midden van flikkerend kaarslicht in het elegante heiligdom van de Arctische kathedraal. Deze ongelooflijke muzikale ervaring wordt versterkt door de fantastische akoestiek van de kathedraal. De Arctische kathedraal is eigenlijk een parochiekerk, maar wordt vanwege de torenhoge architectuur vaak een kathedraal genoemd. De muur achter het altaar is versierd met een van de grootste en meest monumentale glas-in-loodramen van Europa. Ga mee voor een onvergetelijk bezoek en middernachtconcert in de kathedraal. Het is een inspirerend evenement dat je ziel zal vullen - en een perfecte manier om de dag af te sluiten.

 • Van boord: Tromsø
 • Aan boord: Tromsø
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 12.00 - 01.15 uur
 • Duur: 1 uur en 15 minuten
 • Periode: Het hele jaar door beschikbaar.
 • Niveau: 1
 • Vervoer: Per bus.
 • Prijs: € 99 p.p.
 • Opmerking: De duur van het concert is ongeveer 45 minuten, filmen of fotograferen is niet toegestaan tijdens het concert. Het programma kan variëren em er is geen gids in de bus aanwezig. Deze excursie is niet beschikbaar op 04.04 en 17.04.
 • Minimumleeftijd: 6 jaar indien bezoek samen is met een ouder.
— Lees meer —

439

De excursie begint met een busreis vanuit Mehamn, 's werelds meest noordelijke stad op het vasteland, waarna je omhoog rijdt over de bergen naar een oude handelspost en vissersdorp Kjøllefjord. Onderweg vertellen gidsen je over de inheemse Sámi-bevolking, de geografie en klimaatomstandigheden van het gebied, hoe het leven is in dit deel van Noorwegen en hoe de lokale bevolking de natuur effectief gebruikt. Enkele van de beste sneeuwscooterinstructeurs van Noorwegen staan voor je klaar om ervoor te zorgen dat u de juiste instructies krijgt voordat je vertrekt.

De tocht gaat door besneeuwde valleien met verkwikkende winterlucht en misschien zelfs het betoverende noorderlicht aan de heldere sterrenhemel. In de lente keert de zon terug, wat resulteert in een andere, maar even opwindende ervaring met veel meer uren daglicht en een milder klimaat. De expeditie wordt afgesloten in Kjøllefjord, waar je weer aan boord gaat van het Hurtigruten-schip.

 • Van boord: Mehamn
 • Aan boord: Kjøllefjord
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 00.45 uur - 03.00 uur
 • Duur: 2 uur en 15 minuten
 • Beschikbaar van: 15.12 - 30.04
 • Niveau: 3
 • Vervoer: Per bus en sneeuwscooter.
 • Inbegrepen: Een warm drankje.
 • Kleding/schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding. Thermo kleding wordt ter plaatse verstrekt.
 • Prijs: € 439 p.p.
 • Opmerking: Het tonen van een geldig rijbewijs is noodzakelijk. Deze excursie is afhankelijk van het weer en de sneeuwcondities. Niet beschikbaar op 25.12 en 01.01.
 • Minimumleeftijd: 6 jaar wanneer de excursie samen met een ouder wordt ondernomen.
— Lees meer —

109

Deze begeleide wandeling begint in de stad Hammerfest en je passeert de karakteristieke parochiekerk voordat je naar de hellingen van de berg Salen gaat. Hammerfest werd in 1789 opgericht op de plaats van een oude ankerplaats. Het eerste deel van de naam, 'Hammer', is afgeleid van het Oudnoorse woord 'Hamarr', wat 'steile berghelling' betekent. Het tweede deel van het woord 'fest' komt van het Oudnoorse woord 'festr', wat 'vastmaken' betekent (voor boten).

Daarnaast volg je Gammelveien (de oude weg), wat in wezen een wandelpad is rond de berg Salen en ooit de enige manier om de stad in en uit te gaan was. Tijdens de beklimming passeer je het enige bos van Hammerfest, Jansvannskogen. Het bereiken van de top van de berg vereist een goede algemene fysieke conditie, maar het adembenemende uitzicht is het waard. Op een heldere dag kun je de eilanden Melkøya, Sørøya en Seiland zien. De route naar beneden volgt een populair zigzagpad naar het stadscentrum, waar een welverdiende pauze wordt gehouden voordat je teruggaat naar het schip.

 • Van boord: Hammerfest
 • Aan boord: Hammerfest
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 10:45 - 12:15 uur
 • Duur: 1 uur en 30 minuten
 • Periode: 08.06 - 07.11
 • Niveau: 4
 • Inbegrepen: Warm drankje en een snack.
 • Kleding/schoeisel: Draag wandelschoenen en warme en winddichte kleding.
 • Prijs: € 109 p.p.
 • Aanbevolen uitrusting: Rugzak met waterfles, extra kleding, camera en zonnebril. De gids zal de nodige veiligheidsuitrusting meebrengen.
 • Opmerking: Deelnemers dienen een goede algemene conditie te hebben.
 • Minimumleeftijd: 16 jaar
— Lees meer —

129

Adolf Henrik Lindstrøm was een chef-kok en ontdekkingsreiziger uit Hammerfest die deelnam aan alle expedities die de status van Noorwegen als belangrijk land voor poolonderzoeken koesterden. Lindstrøm vergezelde Nansen, Amundsen en Sverdrup op hun beroemde expedities naar zowel de Noord- als de Zuidpool. Hij zeilde door de Northwest Passage en rond het Amerikaanse continent. Geen enkele Noor had meer ervaring in arctische en antarctische gebieden.

Kom meer te weten over deze opmerkelijke poollegende tijdens deze excursie. De excursie begint met een busreis van de Hammerfest-pier naar 'Framheim' (een grote, gezellige tent met een open haard), genoemd naar het Amundsen-expeditiekamp op de zuidpool op de nabijgelegen berg Salen. Nadat je je warm genoeg hebt aangekleed, start je jouw eigen mini-expeditie te voet naar de top van de berg. Hier krijg je het gevoel alsof je in het noordpoolgebied bent. Wanneer je de top van de berg bereikt hebt, plant je de Noorse vlag. Hierna keer je terug naar 'Framheim' om de favoriete recepten van Lindstrøm te proeven.

 • Van boord: Hammerfest
 • Aan boord: Hammerfest
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 10:55 - 12:40 uur
 • Duur: 1 uur en 45 minuten
 • Beschikbaar van: 08.11 - 22.03
 • Niveau: 4
 • Vervoer: Per bus.
 • Inbegrepen: De favoriete gerechten van Lindstrøm, waaronder 'steak à la Lindstrøm' en warme broodjes
 • Kleding/schoeisel: Draag wandelschoenen en warme, winddichte kleding. Thermo kleding, wandelstokken en spikes worden ter plaatse verstrekt.
 • Prijs: € 129 p.p.
 • Opmerking: De mini-expeditie gaat bergopwaarts, maar is niet heel steil. Deelnemers moeten in goede fysieke conditie zijn. Niet beschikbaar op 01.01, 24.12-25.12 en 31.12.
 • Minimumleeftijd: 16 jaar
— Lees meer —

139

De tour begint met een korte tocht door de straten van Harstad voordat je met de bus naar het schiereiland Trondenes reist. Hier bezoek je een witte middeleeuwse kerk, een van de belangrijkste culturele erfgoedsites van Noord-Noorwegen uit de late middeleeuwen. Je bevindt je echt op historische grond. In het Trondenes Historical Center bezoek je een spannende tentoonstelling met geluiden, geuren en originele voorwerpen uit de regio. Dit door de geschiedenis heen, van de Vikingtijd en de Middeleeuwen tot nu. De bus brengt je vervolgens naar het eiland Hinnøya met prachtige fjorden, steile bergen en grote vruchtbare landbouwvelden.

Daarna steek je de Gullesfjord over met de veerboot, en geniet je van een warm drankje en vers gebakken cake. De tocht gaat verder langs de Sigerfjord naar Sortland, waar je weer aan boord gaat. Deze excursie is in alle seizoenen een mooie ervaring: idyllisch in de zomer, maar net zo mooi in de winter.

 • Van boord: Harstad
 • Aan boord: Sortland
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 08:15 uur - 12:30 uur
 • Duur: 4 uur en 15 minuten
 • Periode: Het hele jaar door beschikbaar.
 • Niveau: 1
 • Vervoer: Per bus en veerboot
 • Inbegrepen: Koffie, thee en gebak.
 • Prijs: € 139 p.p.
 • Opmerking: Niet beschikbaar op 01.01 en 25.12.
— Lees meer —

145

De Lofoten-eilanden staan bekend om hun uitstekende vismogelijkheden, wilde natuur en kleine pittoreske vissersdorpjes. Tijdens deze begeleide tour van Svolvær naar Stamsund zie je beschutte baaien, witte zandstranden, uitgestrekte groene weiden en landbouwgrond. Het landschap, het bijzondere licht en de visserij die hier te vinden zijn, trekken al eeuwenlang kunstenaars uit Noorwegen en het buitenland aan.

In Henningsvær bekijk je een multimediashow die de unieke schoonheid en wilde natuur van de archipel gedurende de vier seizoenen weergeeft. Ook breng je een bezoek aan de KaviarFactory, een voormalige kaviaarproductie-installatie en een bekend lokaal monument dat is omgebouwd tot een internationale locatie voor hedendaagse kunst. Vanuit Henningsvær reis je met de bus over een groter deel van de betoverende kustlijn en het terrein van de Lofoten naar Stamsund, waar het schip op je wacht.

 • Van boord: Svolvær
 • Aan boord: Stamsund
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 18.50 - 22.20 uur
 • Duur: 3 uur
 • Periode: 09.04 - 31.08
 • Niveau: 1
 • Vervoer: Per bus
 • Kleding/schoeisel: Draag comfortabele schoenen.
 • Prijs: € 145 p.p.
— Lees meer —

185

Nadat het schip de Trollfjord is binnengevaren stap je over op een kleiner schip. Hier zie je het Hurtigruten-schip volledig draaien in de smalste ruimtes, een geweldig gezicht! De excursieboot neemt je mee om zeearenden te spotten. De safari begint pas echt wanneer meeuwen brutaal beginnen te duiken naar vis uit je hand.

Daarna zie je de zeearenden naderen om hun deel van de maaltijd te halen. De gidsen laten deze zeldzame en prachtige roofvogels een paar keer rond de boot cirkelen voordat ze vissen in de zee gooien. De arenden verslinden vervolgens de buit. Tijdens deze tour observeer je deze majestueuze vogels, een geweldige ervaring! Daarna wordt koers gezet naar Svolvær om weer bij het Hurtigruten schip te komen.

 • Van boord: over op een tenderboot op open zee
 • Aan boord: Svolvær
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 16.30 - 18.25 uur
 • Duur: 2 uur
 • Periode: 24.03 - 15.10
 • Niveau: 2
 • Vervoer: Per tenderboot
 • Inbegrepen: Koffie, koekjes en het proeven van stokvis
 • Kleding/schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding. Er zijn reddingsvesten aanwezig.
 • Prijs: € 185 p.p.
 • Opmerking: Afhankelijk van de sneeuw en ijscondities varen Hurtigruten-schepen vanaf eind april de Trollfjord binnen. Deze excursie kan worden gecombineerd met excursies 9B, 9D, 9E, 9G en 9H.
 • Minimumleeftijd: 12 jaar oud, indien vergezeld door een ouder.
— Lees meer —

195

De tour begint met een vroege avondbusreis van Svolvær naar Hov Hestegård op Gimsøy. Hier begin je op IJslandse paarden de begeleide tocht door de prachtige natuur. Op een lang wit zandstrand rijd je langs de Noorse Zee door ruig, rotsachtig terrein en tussen overblijfselen uit de Vikingtijd. Tijdens de zomer is er voortdurend daglicht, maar tijdens de herfst en winter rijd je in het donker, luisterend naar de golven die tegen de kustlijn slaan en starend naar de hemel om het mystieke noorderlicht te zoeken.

De route en de paarden zijn zeer geschikt voor zowel beginners als ervaren ruiters. IJslandse paarden staan bekend om hun zachte temperament en comfortabele manier van lopen. Als je wat sneller wilt gaan, krijg je de mogelijkheid om draf of tölt te proberen (sneller dan een wandeling maar langzamer dan een galop). Ga mee op deze onvergetelijke Lofoten-ervaring.

 • Van boord: Svolvær
 • Aan boord: Stamsund
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 18.30 - 22.00 uur
 • Duur: 3 uur en 30 minuten
 • Periode: Het hele jaar door beschikbaar.
 • Niveau: 3
 • Vervoer: Per bus en paard.
 • Kleding/schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding. Rijlaarzen en regenbestendige bovenkleding worden ter plaatse beschikbaar gesteld.
 • Prijs: € 195 p.p.
 • Opmerking: Geen paardrijervaring nodig. Het maximale gewicht van een ruiter mag 110 kg zijn. Deze excursie kan gecombineerd worden met excursie 9C. Niet beschikbaar op 31.12.
 • Minimumleeftijd: 5 jaar wanneer samen met een ouder wordt deelgenomen.
— Lees meer —

185

Tijdens deze excursie nemen ervaren schippers je eerst mee naar een idyllische lagune. Je hebt uitzicht over witte zandstranden en bent omgeven door vele kleine eilandjes. Deze beschermen tegen de vaak turbulente open oceaan. De kans is groot dat je zeearenden ziet, de grootste roofvogel van Europa. Na een korte fotostop ga je met hoge snelheid verder over de Vestfjord naar het vissersdorp Skrova. Dit dorpje heeft iets minder dan 200 inwoners. Door de visserij- en walvisindustrie van vroeger bestond de bevolking van het eiland ooit uit enkele duizenden mensen. Hier stop je voor een hapje en leer je meer over de geschiedenis van het dorp en het huidige levensonderhoud: wereldwijde zalmexport.

Vervolgens ga je verder naar het dorp Skjoldvær, voordat je terugkeert over de Vestfjord naar Svolvær. Hier wordt je bij de haveningang begroet door het standbeeld van de 'Fisherman's Wife' waarna je weer aan boort gaat van het Hurtigruten schip.

 • Van boord: Svolvær
 • Aan boord: Svolvær
 • Richting: in zuidelijke richting
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 18.30 - 20.00 uur
 • Duur: 1 uur en 30 minuten
 • Niveau: 3
 • Vervoer: Per RIB boot (stevige opblaasbare boot).
 • Inbegrepen: Stokvis en kruidenlikeur gemaakt met lokale kruiden.
 • Kleding/schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding. Thermo pakken en handschoenen worden ter plaatse verstrekt.
 • Opmerking: Deze excursie is niet geschikt voor reizigers met rugklachten. De excursie kan worden gecombineerd met excursie 9C.
 • Minimumleeftijd: 6 jaar onder begeleiding van een ouder (één volwassene per kind).
— Lees meer —

105

De stad Svolvær is sinds 1828 een bloeiende vissersgemeenschap en houdt die traditie nog steeds in stand. Tijdens deze excursie verken je de oudste wijk van de stad op het aangrenzende kleine eiland Svinøya. De visserijsector is nog steeds van groot belang voor de regio. De kabeljauwvisserij op de Lofoten is altijd de basis van het bestaan geweest voor de mensen die hier wonen. Dwalend tussen de 'rorbuer' (vissershutten) en iconische visrekken dompel je je gemakkelijk onder in de atmosfeer. Op Svinøya zie je aan de ene kant de zee en aan de andere kant een spectaculair bergdecor.

Eerst bezoek je een originele vissershut die je 100 jaar terug in de tijd brengt en laat zien hoe de vissers leefden. Hier proef je lokaal gedroogde en gezouten bouillonvis. Je ontvangt ook een kleine gratis portie stokvis om mee naar huis te nemen.

Vervolgens bezoek je een galerij gewijd aan de plaatselijke 19e eeuwse kunstenaar Gunnar Berg, die op tragische wijze overleed op een leeftijd van 30 jaar. Hij stond ook bekend om zijn schilderijen van de Lofoten. De tour eindigt met een bezoek aan Svolvær's eerste winkel Krambua.

 • Van boord: Svolvær
 • Aan boord: Svolvær
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 18:45 - 20:15 uur
 • Duur: 1 uur, 30 min
 • Periode: 24.08.2022 - 31.03.2023
 • Niveau: 2
 • Inbegrepen: Proeven van stokvis.
 • Kleding/schoeisel: Draag wandelschoenen en warme en winddichte kleding.
 • Prijs: € 105 p.p.
 • Opmerking: Niet beschikbaar van 23.12-25.12 en op 31.12.
— Lees meer —

439

Je reist aan boord van een Rigid Inflatable Boat (RIB) van Stokmarknes, door de spectaculaire Raftsundet Strait, de smalle Trollfjord in. Je gaat er van boord en leert het verhaal van de Slag om de Trollfjord die hier in 1890 plaatsvond tussen concurrerende vissers. Deze beruchte schermutseling wordt benoemd in de klassieke roman "Den siste viking" (De laatste Viking) van Johan Bojer en afgebeeld in Gunnar Bergs schilderij "Trollfjordslaget" (De slag om de Trollfjord), te zien in het stadhuis van Svolvær. Er wordt een snack geserveerd voordat je per boot verder vaart tussen kleine eilandjes en riffen naar het eiland Skrova, beroemd om zijn wereldwijde zalmexport. Onderweg kun je genieten van deze adembenemende omgeving. Er zullen ook stops zijn om zeearenden te spotten voordat je terugkeert naar Svolvaer.

 • Van boord: op de rondvaartboot in open zee.
 • Aan boord: Svolvær
 • Geschatte aankomst- en vertrektijden: 15:00 - 17:30 uur
 • Periode: 15.05 - 31.08
 • Transport: Per RIB (stevige opblaasbare boot).
 • Inbegrepen: Snacks en water uit de bergen rond de Trollfjord
 • Kleding/schoeisel: Comfortabele schoenen, warme kleding en windjacks. Er worden thermo pakken en handschoenen ter plaatse beschikbaar gesteld.
 • Prijs: € 429 p.p.
 • Opmerking: Deze tour is niet geschikt voor reizigers met rugklachten. Exclusief voor Platinum-passagiers.
 • Minimumleeftijd: 6 jaar onder begeleiding van een ouder (één volwassene per kind).
— Lees meer —

349

Vega eiland ligt tussen Sandnessjøen en Brønnøysund. Dit prachtige culturele landschap werd in 2004 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit is te danken aan de traditie van de eilandbewoners om wilde eidereenden te hoeden.

De reis van Sandnessjøen naar Gardsøy gaat langs een groot aantal eilanden van de Vega-archipel. Geniet van een bezoek aan het Vega Werelderfgoedcentrum, voor een reis door de geschiedenis van de Vega-archipel. Van de nederzettingen van het stenen tijdperk tot de moderne tijd. Dit bezoek laat je ook kennismaken met een praktijk die al 1500 jaar oud is: het fokken van eidereenden.

Na een drukke dag vaar je langs de idyllische kust van Helgeland naar Brønnøysund om weer aan boord te gaan.

 • Van boord: Sandnessjøen
 • Aan boord: Brønnøysund
 • Duur: 5 uur
 • Periode: 10.06 - 09.09
 • Niveau: 1
 • Transport: Per boot.
 • Inbegrepen: Koffie, thee en lokale snacks.
 • Kleding/schoeisel: Comfortabele schoenen, warme kleding en windjacks.
 • Prijs: € 349 p.p.
 • Opmerking: Bij het Werelderfgoedcentrum vind je een café en winkel waar je lokaal eten, drinken en souvenirs kan kopen.
— Lees meer —

125

Noorwegen is een van 's werelds grootste exporteurs van vis en andere zeevruchten. Noorse zeevruchten worden dagelijks door ongeveer 37 miljoen mensen wereldwijd geconsumeerd. Het koele, heldere water langs de noordkust van Noorwegen biedt optimale omstandigheden voor duurzame en verantwoorde aquacultuur. Deze excursie begint met een korte bustour rond de kustplaats Brønnøysund voordat je de prachtige brug van de stad oversteekt en verder gaat naar het Noorse Aquacultuurcentrum in Toft.

Hier leer je over de moderne aquacultuur en de natuurlijke omgeving. Kom meer te weten over de ontwikkeling van vissen en de technologieën die nodig zijn om vis te kweken van ei tot oogst. Zie ook hoe zalm en kabeljauw leven op een demonstratieviskwekerij in het centrum. Je kan zelfs deelnemen aan het voeren van de vissen. Ook kan je een onderwatercamera proberen te gebruiken bij een interactieve tentoonstelling op de viskwekerij en vers geoogste zalm proeven.

 • Van boord: Brønnøysund
 • Aan boord: Brønnøysund
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 15:45 - 17:00 uur
 • Duur: 1 uur en 15 minuten
 • Periode: Het hele jaar door beschikbaar.
 • Niveau: 2
 • Vervoer: Per bus.
 • Inbegrepen: Proeven van zalm
 • Kleding/schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding.
 • Prijs: € 125 p.p.
— Lees meer —

109

Trondheim is een grote stad voor Noorse begrippen, maar heeft veel van de intimiteit en charme van een kleine stad weten te behouden. Het is ook een stad vol contrasten, met zijn middeleeuwse kathedraal en kleurrijke werven. Zo is er enerzijds een prachtige roodgeverfde houten brug uit 1861 en anderzijds zijn er de moderne sportfaciliteiten, de wereldberoemde onderwijs- en onderzoeksgemeenschap en het bruisende nachtleven. Tijdens deze bustour vertelt een lokale gids je, terwijl we door de straten en de wijken lopen, alles over de hoogtepunten van Trondheim. Dit is inclusief een korte stop bij Utsikten (het uitzicht) om de stad van bovenaf te bewonderen.

Het avontuur gaat verder naar de indrukwekkende Nidaros-kathedraal, gebouwd op de begraafplaats van St. Olav, de patroonheilige van Noorwegen. De bouw van dit enorme gotische bouwwerk - met zijn talloze details en versieringen - begon al in 1070. Je begrijpt al snel waarom velen Nidaros omschrijven als het mooiste religieuze gebouw in Noorwegen. Aan het einde van de tour ontvang je een gratis boek over de kathedraal van Nidaros.

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 08:00 - 09:50 uur
 • Duur: 2 uur
 • Periode: Het hele jaar door beschikbaar.
 • Niveau: 1
 • Vervoer: Per bus.
 • Kleding/schoeisel: Draag comfortabele schoenen.
 • Prijs: 109 p.p.
 • Opmerking: Fotografie is niet toegestaan in de kathedraal van Nidaros. Deze excursie is beschikbaar op zowel afvaarten naar het noorden als het zuiden. Niet beschikbaar op 25.12 en 01.01.
— Lees meer —

215

Deze prachtige kerk werd gebouwd op het graf van de patroonheilige van Noorwegen, St. Olav, die het christendom naar de heidense Vikingen bracht en al bijna een millennium een centrale rol speelt in de geschiedenis van de stad en de natie. Binnen bewonderen bezoekers de indrukwekkende romaanse en gotische architectuur met zijn hoge gewelven, slanke pilaren en fijne ornamenten.

Bezoek enkele van de geheime kamers van de kathedraal. In de kelder loop je door de donkere gangen van de crypte en verken je de grootste collectie middeleeuwse grafstenen van Noorwegen. Neem deel aan deze fascinerende ontdekking van de prachtige kathedraal van Nidaros, die ooit het religieuze centrum van heel Scandinavië was.

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Geschatte aankomst- en vertrektijden: 07:45 - 09:45 uur
 • Periode: Het hele jaar door beschikbaar.
 • Vervoer: Per minibus.
 • Inbegrepen: Maaltijden zijn niet inbegrepen.
 • Kleding/schoeisel: Comfortabele schoenen zijn aan te raden.
 • Prijs: € 215 p.p.
 • Opmerking: Steile en smalle trappen naar de kathedraal van Nidaros. Exclusief voor Platinum-passagiers. Niet beschikbaar op 25.12 en 01.01.

— Lees meer —

185

De Atlantische weg zigzagt over verschillende kleine eilanden via acht lage bruggen die direct boven en langs de rand van de Noord-Atlantische Oceaan zijn gebouwd. De 8 km lange tocht gaat door prachtige kustlandschappen en is, niet verrassend, een van de meest bezochte toeristische bestemmingen van Noorwegen. Je begint de reis met een korte sightseeingtour door de kleine stad Kristiansund voordat je verder gaat naar het eiland Averøy.

Hier bezoek je de staafkerk van Kvernes, vermoedelijk gebouwd in het begin van de 13e eeuw. Daarna bezoek je een lokale taverne waar je geniet van de specialiteit van het huis, 'bacalao', die is gemaakt met de beroemde 'klippfisk' (gedroogde kabeljauw) en andere lokale ingrediënten uit de regio. Daarna ga je verder langs de Atlantische weg naar de 'Rozenstad' van Noorwegen, Molde. Deze stad is beroemd om zijn jaarlijks internationaal jazzfestival in juli. De excursie wordt afgesloten met een korte sightseeingtour door Molde voordat je aan boord van het Hurtigruten-schip terugkeert.

 • Van boord: Kristiansund
 • Aan boord: Molde
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 16:45 - 21:20 uur
 • Duur: 4 uur en 30 minuten
 • Periode: 11.04 - 10.09
 • Niveau: 1
 • Vervoer: Per bus.
 • Inbegrepen: Koffie, thee, bacalao (gedroogde en gezouten kabeljauw), brood en karamelpudding.
 • Kleding/schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding.
 • Prijs: € 185 p.p.
 • Opmerking: Niet beschikbaar op 17.05 (nationale feestdag van Noorwegen).
— Lees meer —

189

De tour begint met een tocht van Kristiansund naar de stad Eide, waar je de gidsen ontmoet en hen volgt naar de ingang van de mijn. De bus rijdt direct de berg in, waar je een veiligheidsdemonstratie krijgt en wordt je uitgerust met een helm en reddingsvest. Daarna ga je aan boord van een vlot en wordt je meegenomen op een onvergetelijke reis over een verlicht kristalhelder meer diep in de aarde. Onderweg kan je bronwater proeven dat rechtstreeks van de berghelling stroomt.

Je vaart over het meer naar een grote ondergrondse hal waar eettafels staan met kaarslicht. Je krijgt een heerlijke, hartige soep geserveerd gemaakt van lokale ingrediënten. Er wordt een film getoont over de mijn en de mijnbouw. De dag wordt afgesloten met een korte rondleiding door de nabijgelegen stad Molde voordat je weer terug naar het Hurtigruten-schip gaat.

 • Van boord: Kristiansund
 • Aan boord: Molde
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 16:45 - 21:15 uur
 • Duur: 4 uur en 30 minuten
 • Periode: 15.09 - 30.04
 • Niveau: 2
 • Vervoer: Per bus en vlot.
 • Inbegrepen: Lokale soep en bronwater uit de bergen.
 • Kleding/schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding. Helmen en reddingsvesten zijn ter plaatse aanwezig.
— Lees meer —
Schitterend uitzicht vanaf Langedrag Natur Park, vlakbij Geilo in Noorwegen
Nordic Stories

Langedrag Natur Park in Noorwegen: niet zomaar een boerderij

Soms kom je op plekken waarvan je meteen weet: deze vergeet ik niet snel! Langedrag Natur Park, vlakbij het plaatsje Geilo in Noorwegen, is zo’n plek. De ene na de andere bijzondere ervaring stapelt zich hier op. Van het uitlaten van de geiten, tot het voeren van wolven terwijl je bij ze in het verblijf zit.

Lees meer
Replicas-van-Vikingschepen-op-de-Lofoten-ontdek-de-Noorse-vikinggeschiedenis-met-Nordic-1
Nordic Stories

Laat je onderdompelen in de Noorse Vikinggeschiedenis

Duizenden jaren geleden werd Europa opgeschrikt door de Vikingen of ‘Noormannen’. In Noorwegen komt de Vikinggeschiedenis tot leven dankzij de mogelijke culturele uitstappen en musea. Wil je even terugkeren in de tijd naar het Vikingtijdperk? In deze blog leren we je alles over de geschiedenis en geven we tips mee voor de leukste uitstappen tijdens je reis naar Noorwegen.

Lees meer
Nordic Stories

Noorse wafels en kos

Met een lange geschiedenis achter zich zijn Noorse wafels niet meer weg te denken uit de Noorse cultuur. Voor iedere gelegenheid is er wel een geschikte wafel te bedenken. Hoewel ze nergens zo lekker smaken als tijdens een prachtige reis door Noorwegen, kun je ze ook thuis proeven met dit recept!

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox