Klassieke zeereis Bergen-Kirkenes

7-daagse klassieke zeereis aan boord van Hurtigruten

Ideale reis voor

Hurtigruten zeereis
Sightseeing
Koppels
Gastronomie

Op de noordelijke route van Bergen naar Kirkenes begeeft het schip zich in de richting van de poolcirkel en verder noordwaarts. De natuur toont een afwisseling van het groene zuiden naar de meer noordelijk gelegen arctische regionen met de typische flora. Je vaart langs schilderachtige steden zoals Ålesund en Trondheim en maakt kennis met spectaculaire fjorden. Men noemt dit ook de halve zeereis: een afstand van 2.500 zeemijlen, langs de Noorse kust in noordelijke richting.

Vertrekdata

Vaste vertrekdata door het hele jaar heen

Hoogtepunten van de reis

 • De mooiste zeereis ter wereld
 • Magnifieke Noorse fjorden
 • Bezoek de Hanzestad Bergen en de koningsstad Trondheim
 • Uitgebreid programma aan optionele excursies
 • Bezoek optioneel de Noordkaap

01. Dag per dag

Vanaf 15.00 uur kan je inchecken in de terminal van Hurtigruten. Voor die tijd breng je een bezoek aan de charmante en voormalige Hanzestad Bergen. Verken de steegjes van de wijk Bryggen met haar karateristieke houten huizen langs de haven. Gamle Bergen, ofwel het oude bergen, is een doolhof van kleine straatjes met lokale winkels, het Hanzemuseum en vlakbij de vismarkt. Op de vismarkt kan je lekker lunchen. Fløibanen brengt je met een tandradbaan naar de 319m hoge heuveltop met als kers op de taart een magnifiek uitzicht over de stad en de fjord. Ook Troldhaugen, het zomerhuis van de Noorse componist Edvard Grieg, kan je bezoeken.

Jouw kajuit is beschikbaar vanaf 18.00 uur. Om 21.30 uur kiest de kapitein het ruime sop. Je vertrekt op een onvergetelijke tocht langs een van de mooiste kustlijnen ter wereld, met als eerste hoogtepunt de Hjeltefjord, waar ooit de Vikingen vertrokken voor hun reis naar de Shetlandeilanden. Aan boord is een informatie bijeenkomst en het dinerbuffet.

— Lees meer —

Langs de scherenkust en tussen de eilanden door vaart het schip naar Ålesund. 's Ochtends geniet je van ontbijt met uitzicht op de adembenemende Nordfjord. Voordat het schip aanlegt in de stad passeer je de Westkaap. Ålesund is een echte ‘Art Nouveau’-parel, de mooiste huizen vind je in de Apotekergate en de voetgangerszone Kongensgate. Het uitzicht vanaf de berg Aksla mag je niet missen. 418 treden brengen je naar de top. Ontdek de drie eilanden waarop Ålesund gebouwd is, de schilderachtige zee-engte, de glinsterende zee en de met sneeuw bedekte bergtoppen van de Sunnmøre alpen.

Tijdens de maanden juni, juli en augustus vaart het Hurtigruten schip door de Storfjord in de spectaculaire en 15 km lange Geirangerfjord. Tijdens de maanden september en oktober vaart het schip Hjørundfjorden in. Na de ijstijd lieten de gletsjermassa’s deze diep doorgroefde inhammen in het kustlandschap achter. De tot wel 800 m steile rotswanden, grandioze watervallen en eenzame bergboerderijen zijn voor veel reizigers het hoogtepunt van de reis. Het is tevens een van de meest geliefde plekken van West-Noorwegen om op beeld vast te leggen.

De dag eindigt in de rozenstad Molde. De stad dankt haar naam aan de vele geliefde stadstuinen. Vanuit Molde geniet je van een panoramisch uitzicht op wel 222 bergtoppen. Tel jij ze allemaal?

— Lees meer —

's Ochtends meert het schip aan in de oude koningsstad Trondheim. Breng zeker een bezoek aan de stad en ontdek haar rijke verleden. Vanaf de oude stadsbrug Gamle Bybrua heb je een mooi zicht op de stad. Deze brug fungeerde lang als enige toegangspoort tot de stad. Ze werd in 1861 gebouwd in neogotische stijl. In de Nidarosdom, Noorwegens grootste gotische kerk, worden sinds 1988 de Noorse kroonjuwelen in een zijkapel getoond. Er werden al 7 koningen en 3 koninginnen in de kerk gekroond. Bezichtig ook de oude, houten pakhuizen die op palen gebouwd werden en het in rococostijl gebouwde Stiftsgården, waar de koninklijke familie verblijft bij een bezoek aan Trondheim. Beleef van september tot mei Trondheim met een unieke rit op de meest noordelijk gelegen tramlijn ter wereld. Verken de stad per fiets of per kajak op de Nid-rivier die het centrum omarmt. Probeer tijdens de zomermaanden de enige fietslift ter wereld uit in de buurt van de schilderachtige Bakklandet-wijk. Je kan ook samen met de Hurtigruten-gidsen een wandeling maken om meer van de omgeving te ontdekken.

In de namiddag zet het schip koers in noordwestelijke richting. Je vaart langs duizenden eilanden, de vuurtoren van Kjeungskjær en de uitgestrekte rotskust. De kapitein navigeert het schip door de smalle Stokksund passage. Tegen de avond legt het schip aan in het charmante Rørvik.

— Lees meer —

Vandaag vaar je het noordpoolcirkelgebied binnen. Tussen Nesna en Ørnes vaart het schip de Poolcirkel over en kan je deelnemen aan een leuke Arctic Circle ceremonie aan dek. Deze denkbeeldige lijn op 66°33’51” herken je aan de wereldbol op een klein eiland dat het schip passeert. Je vaart nu door het gebied van de middernachtzon, tijdens de zomermaanden, en het noorderlicht, tijdens de herfst- en wintermaanden.

In de zomermaanden organiseert Hurtigruten een bootexcursie naar het Svartisen Tourist Centre, van waar je een fantastisch uitzicht hebt op de tweede grootste gletsjer van Noorwegen. Het schip zet haar tocht voort langs de kust van Helgeland naar Bodø. Wie liever aan boord blijft, reist langs het indrukwekkende gebergte Børvasstinden naar de volgende haven. Ga even van boord in Bodø of maak van daaruit een boottocht naar Saltstraumen, de meest krachtige maalstroom ter wereld.

Wanneer de Lofotenwand, een indrukwekkende, tot wel 1000m hoge rotswand van de eilandengroep Lofoten zich aan de horizon aftekent, liggen de Landegodefjord, Helligvær en Vestfjord achter je. In de Vestfjord worden vanaf januari tot april grote voorraden kabeljauw uit zee opgevist. De kabeljauw wordt nog steeds op rekken gedroogd in de zeelucht en als stokvis geëxporteerd naar Spanje, Italië en Afrika. Tegen de avond bereik je Stamsund en later Svolvær, de hoofdplaats van de Lofoten. Hier wacht de romantische schoonheid van de Lofoten: pittoreske kleine vissershavens, rood geschilderde huizen (rorbu) en stokvis op houten rekken (meestal tussen januari en april te zien).

— Lees meer —

's Nachts passeert het schip de schilderachtige Raftsund en maakt het korte stops op de Vesterålen eilanden in Risøyhamn en Harstad. Het schip vaart langs de oostkant van het eiland Senja en maakt een stop in Finnsnes vlak voor de middag. In de loop van de namiddag legt het schip aan in de poolstad Tromsø. Er hangt een bijna mediterrane sfeer over de universiteitsstad, die als poort naar de arctische wateren al in het verleden uitgangspunt is geweest voor talrijke poolexpedities. In het Polarmuseum en het interactieve centrum Polaria krijg je informatie over de Noorse poolexpedities. Twee kerken zijn een bezoek waard: de houten domkerk, met 750 plaatsen, een van de grootste van het land, en de in 1965 gewijde Ishavskathedraal. De IJszeekathedraal is om haar eigenzinnige moderne architectuur en grote glasmozaïek ramen wereldberoemd.

In de winter organiseert Hurtigruten een Polar History Walk, waarbij je kennis maakt met de ontdekkingsreizigers en pelsjagers. Je stopt ook even aan de meest noordelijk gelegen brouwerij ter wereld en de oudste pub van Tromsø voor een bierproeverij. Ook tijdens overige seizoenen nodigen de gidsen je graag uit voor een wandeling door de stad. Tromsø toverde zich de laatste jaren om tot het mekka van de winteractiviteiten: geniet van een spannende rit met de huskyslede door het bevroren landschap, maak een wandeling op sneeuwschoenen of probeer de nationale Noorse sport, het langlaufen. Mag het wat avontuurlijker? Ga dan kajakken tijdens de zomermaanden!

De regio waar je nu door vaart, is het mekka van het noorderlicht. Van september tot maart laat dit magische natuurspektakel zich graag zien. Kijk 's avonds dus genoeg omhoog en stel het noorderlichtalarm in jouw kajuit in.

— Lees meer —

Vroeg in de ochtend bereikt het schip Hammerfest, ’s werelds meest noordelijk gelegen stad. Koning Christian VII stichtte de stad in 1789 voor zijn handel met Rusland. Vanaf hier is het nog slechts 2100 km naar de Noordpool. Het Hurtigruten schip vaart door de Magerøysund, een smalle zee-engte, naar Honningsvåg. Geniet onderweg van prachtige landschappen. In de zomer kan je in dit gebied rendierkuddes en kleine kampen van de inheemse Samí bevolking zien.

Honningsvåg is een dorpje aan de zuidkant van het eiland Magerøya. Van hieruit kan je deelnemen aan een optionele excursie naar het 307m hoge en mytische Noordkaapplateau, die aan de noordzijde van datzelfde eiland ligt op 71°10’21” noorderbreedte. In de winter rijdt de bus in konvooi naar het bezoekercentrum, een beleving op zich. Tijdens de andere seizoenen is de kans groot dat je rendierkuddes spot tijdens de busrit. Als alternatief raden we de bootexcursie naar Gjesværstappan aan, dit is een vogelreservaat met 250 000 trekkende watervogels.

Vanuit Honningsvåg zet het schip koers in oostelijke richting om de laatste kapen van de noordwaartse route aan te doen. 's Middags vaar je langs Sværholtsklubben en de rotsformatie Finnkjerka. Beide behoren tot de grootste vogelrotsen van Noorwegen. In de winter kan je vanuit Kjøllefjord deelnemen aan een sneeuwscootersafari, in de herfst kan je hier kennismaken met de Samí-cultuur.

— Lees meer —

Je komt vroeg aan in Vadsø, voordat het schip iets later aanlegt in Kirkenes - het keerpunt van het schip en beginpunt van de zuidwaartse reis. Het schip bevindt zich vandaag op dezelfde lengtegraad als Sint-Petersburg, Caïro en Istanbul. Het vissersdorp Kirkenes ligt vlakbij de Russische grens. Hier zal je merken dat de verkeersborden zowel het Noors als het Russisch staan vermeldt. Er zijn heel wat manieren om de grens te bereiken: het hele jaar door per bus, tijdens de zomer per boot of quad. In Kirkenes kan je ook koningskrabben vangen én proeven. In de winter bevind je je hier in het excursiemekka: neem deel aan een sneeuwscootertocht, een huskysledetocht of bezoek het sneeuwhotel. Deze optionele excursies zijn enkel mogelijk wanneer je een extra nacht in Kirkenes verblijft in een van de hotels.

Voor zij die vandaag per vliegtuig terugreizen, betekent het afscheid nemen van het prachtige Noorwegen.

— Lees meer —

02. Je verblijf

03. Prijzen

Bekijk hier de volledige prijstabel van de klassieke zeereis Bergen-Kirkenes.

Aarzel zeker niet om contact op te nemen, als je een concreet offertevoorstel wenst voor deze prachtige Hurtigruten zeereis! Aangezien Hurtigruten een flexibel prijzensysteem hanteert, bezorgen we je de meest up-to-date prijzen via een concreet reisvoorstel op basis van jouw reisdata.

Inbegrepen

 • Zeereis Bergen – Kirkenes (6 nachten) in de geboekte formule en hutcategorie in volpension aan boord van een van de Hurtigrutenschepen
 • Een overzichtskaartje van Noorwegen met de vaarroute van het schip en plattergronden van steden
 • Een gedetailleerde gids waarin de zeereis beschreven wordt van dag tot dag
 • Onze zelfgeschreven gids met algemene info over Noorwegen en de voornaamste bezienswaardigheden voor je stadsbezoek in Bergen en Trondheim

Niet inbegrepen

 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Excursies aan land
 • Transfers in Bergen en Kirkenes
 • Aan- en afreispakket (vluchten en hotelovernachtingen)

Opmerkingen

 • Reisbedragen in euro en per persoon
 • Maatgevend voor de bepaling van het seizoen is de inschepingsdag op de Hurtigruten
 • De hutnummers worden toegekend mits toeslag bij de SELECT- en PLATINUM-formule, bij de BASIC-formule kan je geen hutnummer kiezen
 • Hutten van bepaalde categorieën hebben een beperkt of geen uitzicht
 • Supplement single kajuit op aanvraag

04. Excursies

260

Bereid je voor op een spannende dag om de wereldberoemde, prachtige Geirangerfjord te verkennen. Deze wordt omgeven door met sneeuw bedekte bergtoppen, prachtige watervallen en weelderige vegetatie. Eerst rijden we vanuit Geiranger de ongelooflijk steile Ørneveien (Eagle Road) op, die tot meer dan 620 m boven zeeniveau stijgt. Je ziet op de top het uitkijkpunt Ørnesvingen en een waterval. Het uitzicht hier omvat Geiranger, de Geirangerfjord, met zijn steile berghellingen die in zee storten, en de Seven Sisters-watervallen. Daarna rijden we langs het Eidsvatnet-meer en gaan verder naar Eidsdal, waar we de fjord oversteken naar Linge. Terug op het droge gaan we weer de bergen in en stoppen bij de indrukwekkende Gudbrandsjuvet-kloof. Daarna rijden we de Trollstigen (de Troll's Ladder) Pass af, een 106 km lange bergweg met ongelooflijke uitzichten op abrupte berghellingen, steile watervallen, diepe fjorden en vruchtbare valleien. De Trollstigen-bergweg daalt de bergen af in 11 haarspeldbochten met een helling van 9% en wordt omgeven door hoge pieken die toepasselijk Kongen (de koning), Dronningen (de koningin) en Bispen (de bisschop) heten. Onderaan is het tijd voor een warme drank en een snack voordat we verder gaan naar het zachtere terrein van de Romsdalsfjord. We sluiten onze dag af met een diner in de stad Roses, Molde, voordat we aan boord gaan van ons wachtende Hurtigruten-schip.

 • Van boord: Geiranger
 • Aan boord: Molde
 • Duur: 7 uur en 30 minuten
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 13.45 - 21.15 uur
 • Periode: 02.06 - 01.09
 • Niveau: 2
 • Inbegrepen: Vervoer per bus en boot, koffie en thee, broodje, pannenkoeken en diner.
 • Prijs: € 260 p.p.
 • Opmerking: Er wordt gebruik gemaakt van een kleinere tenderboot om aan wal te gaan (enkel deelnemers aan de excursie). Dit kan moeilijker zijn voor mensen met een beperkte mobiliteit. Niet beschikbaar op 01.01, 17.05, 24.12-25.12 en 31.12.
— Lees meer —

109

Het stadje Ålesund, gekenmerkt door haar vele torentjes en gedetailleerde versieringen, is wereldwijd bekend om haar Art Nouveau-architectuur. Na een grote brand in 1904, werd het stadje weer helemaal opgebouwd in de toen gangbare stijlen. De oude binnenstad is tot op heden vrij intact gebleven, wat van Ålesund een stedenbouwkundig monument maakt. Ålesund is vandaag de dag een partner van het Art Nouveau-netwerk, een europees samenwerkingsnetwerk dat in 1999 werd opgericht voor de studie, het behoud en de ontwikkeling van deze kunst.

Je gids laat je tijdens een stadswandeling kennismaken met de buitengewone architectuur, de cultuur en geschiedenis van dit bekoorlijk stadje. Onderweg kom je voorbij de pittoreske haven Brosundet, het bijzondere Apotekertorget plein en de prachtig gedecoreerde hoofdstraat. Je bezoekt ook het Jugendstilsenter, het nationale centrum voor Art Nouveau (alleen tijdens periode 02.11-01.06). Je krijgt er een inzicht in de Art Nouveau-stijl d.m.v. authentieke interieurs en voorwerpen, alsook multimedia-programma’s en tijdelijke tentoonstellingen. Er is ook een stop bij een kunstgalerie die eigendom is van in Ålesund geboren kunstenaar Helge Bjørnsen, die je een gesigneerde aquarelprint naar keuze zal geven. Mis deze kans niet om een van de meest elegante steden van Noorwegen te verkennen.

 • Van boord: Ålesund
 • Aan boord: Ålesund
 • Geschatte aankomst- en vertrektijden: 12.30 - 14.30 uur
 • Duur: 2 uur
 • Periode: 02.11 - 01.06 (beschikbaarheid van deze excursie onder voorbehoud)
 • Niveau: 2
 • Inbegrepen: Toegangsticket voor het Jugendstilsenter uitsluitend inbegrepen in periode 02.11 - 01.06.
 • Kleding/schoeisel: Wandelschoenen, warme kleding en windjacks.
 • Prijs: € 109 p.p.
— Lees meer —

109

De dag begint met een bezoek aan de stadsberg en uitzichtpunt Aksla. Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht over het prachtige stadscentrum, de archipel en de Sunnmøre Alpen. Daarna bezoek je Atlanterhavsparken, één van de grootste zoutwateraquaria van Noord-Europa en een architectonisch juweeltje geïntegeerd in de kustlijn. Je krijgt er de kans om van heel dichtbij te genieten van het onderwaterleven uit de Noorse kuststreken. Je maakt kennis met de pinguïns in het openluchtbad en krijgt de kans om een meerval te voederen en meervalcake te proeven.

 • Van boord: Ålesund
 • Aan boord: Ålesund
 • Duur: 2 uur
 • Periode: 02.11 - 01.06
 • Niveau: 2
 • Inbegrepen: Vervoer per bus & snack (meervalcake)
 • Kleding/schoeisel: Draag comfortabele schoenen.
 • Prijs: € 109 p.p.
 • Opmerking: Niet beschikbaar op 01.01, 17.05, 24.12, 25.12 en 31.12.
— Lees meer —

130

Geniet van 'een voorproefje van Noorwegen' en zie plaatsen die bezoekers al eeuwenlang fascineren. Nadat je over zee bij de Hjørundfjord bent aangekomen, brengt een tenderboot je naar het kleine dorpje Urke. Vanaf hier gaan we met de bus door Norangsdalen, wat wordt beschouwd als de smalste vallei van Noorwegen. Vanwege zijn vorm en ligging is Norangsdalen in de winter vaak gesloten. In 1908 was er een grote aardverschuiving die het Lyngstølvatnet-meer afdamde en een oude nederzetting onder water zette die je onder het wateroppervlak kunt zien. We bezoeken ook het historische Hotel Union Øye, een van de meest aparte hotels in heel Europa. Het hotel is gebouwd in 1891 en biedt comfort in een prachtige natuurlijke omgeving en is al generaties lang een favoriet van Europese vorsten en schrijvers. Geniet hier van lokale specialiteiten en een drankje voordat we terugkeren naar Urke en de plaatselijke kruidenier of een pub bezoeken. We garanderen een geweldige ervaring temidden van een majestueus landschap.

 • Van boord: Hjørundfjorden (Urke)
 • Aan boord: Hjørundfjorden (Urke)
 • Duur: 2 uur en 15 minuten
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 12.00 - 14.15 uur
 • Periode: 02.09 - 01.11
 • Niveau: 1
 • Inbegrepen: Vervoer per bus en boot, proeverij van lokale gerechten.
 • Kleding/schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding.
 • Prijs: € 130 p.p.
 • Opmerking: Er wordt gebruik gemaakt van een kleinere boot om aan wal te gaan. Dit kan moeilijker zijn voor mensen met een beperkte mobiliteit.
— Lees meer —

109

De wandeling begint op een oude boerenweg en gaat verder over een tractorpad. Het is een steile klim naar de top, en de laatste 500 meter gaan via een oude stenen trap. Op de top word je beloond met een geweldig panoramisch uitzicht op steile bergtoppen die rechtstreeks uit de fjorden stijgen. Deze reiken tot hoogtes van 1500 m boven zeeniveau. Zelfs in de zomer ligt er sneeuw op de bergen en talloze kleine hangende gletsjers. Bovenaan kun je ook een verlaten berengrot bezoeken. Als je een pad volgt dat nog verder de heuvel oploopt zie je het dorp Sæbø aan de andere kant van de fjord. Voordat je afdaalt, kan je een koffiepauze nemen in de Leknes-vallei, met uitzicht op het dorp Urke, de fjord en de prachtige bergen. Je neemt dezelfde boerenweg terug naar beneden en kan de plaatselijke kruidenier bezoeken voordat je je excursie eindigt in het Kaihuset Café.

 • Van boord: Hjørundfjorden (Urke)
 • Aan boord: Hjørundfjorden (Urke)
 • Duur: 2 uur en 45 minuten
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 11:45 - 14:30 uur
 • Periode: 02.09 - 01.11
 • Niveau: 4
 • Inbegrepen: Koffie, snacks en een lokaal biertje.
 • Kleding/schoeisel: Draag wandelschoenen en warme en winddichte kleding.
 • Prijs: € 109 p.p.
 • Aanbevolen uitrusting: Rugzak met waterfles, extra kleding, camera en zonnebril; de gids zal de nodige veiligheidsuitrusting meebrengen.
 • Opmerking: Deelnemers moeten in een goede algemene fysieke conditie zijn.
 • Leeftijdsgrens: Minimaal 12 jaar samen met een ouder.
— Lees meer —

119

Ga mee op deze heerlijke wandeling naar een oude shieling (Noorse hut) waar onze gastvrije gastheren ons vertellen over het leven op de boerderij van vroeger. In het verleden waren boerderijen in het dorp erg klein, dus het was belangrijk om afgelegen gebieden te gebruiken voor weidegang in de zomer. Elk jaar werden de koeien verplaatst naar de schuur waar ze graasden en 's ochtends en' s avonds werden gemolken. De weidegrond lag zo ver van het dorp dat het nodig was om huizen te bouwen voor de melkmeisjes. De oude boerderijen in Haukås zijn in de jaren negentig gerestaureerd en herinneren aan vervlogen tijden. De gastheren zullen een deel van de apparatuur demonstreren die ze op de boerderij hebben gebruikt. Je hebt ook de tijd om de omgeving op eigen gelegenheid te verkennen en de lokale lekkernijen te proeven.

  • Van boord: Hjørundfjorden (Urke)
  • Aan boord: Hjørundfjorden (Urke)
  • Duur: 2 uur en 45 minuten
  • Gechatte aankomst-/vertrektijden: 11:45 - 14:30 uur
  • Periode: 02.09 - 01.11
  • Niveau: 3
  • Inbegrepen: Proeven van lokale delicatessen.
  • Kleding: Draag wandelschoenen en warme winddichte kleding.
  • Prijs: € 119 p.p.
  • Aanbevolen uitrusting: Rugzak met waterfles, extra kleding, camera en zonnebril; de gids zorgt voor de nodige veiligheidsuitrusting.
  • Opmerking: Deelnemers dienen in een goede algemene fysieke conditie te zijn.
— Lees meer —

111

Het museumgebouw is recent gebouwd en heeft een mooie houten architectuur. Er zijn zowel tijdelijke als permanente tentoonstellingen. Je krijgt een introductie over het gebouw en een gegidste rondleiding door het museum. Er wordt vertelt over de verschillende nationale kostuums en vervolgens ga je naar de tentoonstelling van de lokale geschiedenis van Romsdal. Het is interessant om te zien hoe hier geleefd werd doorheen de geschiedenis. Na de rondleiding krijg je koffie of thee en een lokaal gebak. Indien het weer het toelaat kan er ook nog een wandeling gedaan worden in het buitengedeelte, waar je de lokale architectuur kan bewonderen van de jaren 1600 tot 1900.

 • Van boord: Molde
 • Aan boord: Molde
 • Duur: 2 uur
 • Periode: 02.11 - 31.05
 • Niveau: 1
 • Inbegrepen: Koffie, thee en lokaal gebak.
 • Prijs: € 111 p.p.
— Lees meer —

109

Trondheim is een oude stad, gesticht door Vikingkoning Olav Tryggvason in 997. Eerst bezoeken we het Ringve Museum of Musical History, waar een enthousiaste gids de geschiedenis van de Noorse muziek tot leven zal brengen. Dit prachtige herenhuis was het ouderlijk huis van de Noorse zeeheld Petter Wessel Tordenskiold en is omgeven door een prachtige botanische tuin. Het museum is gunstig gelegen net buiten Trondheim en vormt dus een idyllische plek om te genieten van het prachtige uitzicht op zowel de stad als de fjord.

Vervolgens brengt de bus je naar de kathedraal van Nidaros, het nationale heiligdom van Noorwegen. De kathedraal is gebouwd op de begraafplaats van St. Olav, de patroonheilige van Noorwegen. Hier kan je de ongelooflijke architectonische details en prachtige kunstwerken bewonderen. Na een rondleiding door de kathedraal heb je wat vrije tijd om deze plek te verkennen*.

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 08:50 - 11:50 uur
 • Duur: 3 uur
 • Periode: 03.04 - 02.09
 • Niveau: 2
 • Inbegrepen: Vervoer per bus.
 • Prijs: € 109 p.p.
 • Opmerking: In het Ringve Museum zijn er heel wat trappen, dus het is aangeraden om comfortabele schoenen te dragen. Op zon- en feestdagen wordt de kathedraal niet binnenin bezocht omwille van de misdienst. Fotografie is niet toegestaan in de Kathedraal van Nidaros of het Ringve Museum.
— Lees meer —

109

Trondheim is voor Noorse begrippen een grote stad, maar is erin geslaagd veel van de intimiteit en charme van een kleine stad te behouden. Het is ook een stad vol contrasten, met haar middeleeuwse kathedraal, kleurrijke kades en een prachtige, rood geverfde houten brug die dateert uit 1861 enerzijds. En aan de andere kant haar moderne sportfaciliteiten, de wereldberoemde onderwijs- en onderzoeksgemeenschap en het bruisende nachtleven. Een lokale gids vertelt je alles over Trondheim tijdens een bustour door de straten en stadsdelen, inclusief een korte stop bij Utsikten (het uitzichtpunt) om de stad van bovenaf te bewonderen.

Je avontuur gaat verder naar de indrukwekkende Nidaros-kathedraal, gebouwd op de begraafplaats van St. Olav, de patroonheilige van Noorwegen. De bouw van dit enorme gotische bouwwerk - met zijn talloze details en versieringen - begon al in 1070. Je begrijpt al snel waarom velen de Nidaros-kathedraal beschouwen als het mooiste religieuze gebouw in Noorwegen. Aan het einde van de tour ontvang je een gratis boek over de kathedraal van Nidaros om mee naar huis te nemen.

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 09.00 - 11.00 uur
 • Duur: 2 uur
 • Periode: 03.09 - 02.04
 • Niveau: 1
 • Inbegrepen: Vervoer per bus.
 • Kleding/schoeisel: Draag comfortabele schoenen.
 • Prijs: € 109 p.p.
 • Opmerking: Op zon- en feestdagen wordt de kathedraal niet binnenin bezocht omwille van de misdienst. Niet beschikbaar op 24.12. Fotografie is niet toegestaan in de kathedraal van Nidaros. Deze excursie is beschikbaar op zowel afvaarten in noordelijke als in zuidelijke richting.
— Lees meer —

109

De eerste hoofdstad van Noorwegen, Trondheim, werd in 997 gesticht door Vikingkoning Olav Tryggvason, die het christendom naar Noorwegen bracht en Trondheim zijn oorspronkelijke naam gaf: Nidaros. Onze begeleide wandeling door Trondheim begint bij de haven, die grotendeels werd gebouwd en ontwikkeld in de tweede helft van de 19e eeuw. We gaan verder naar Stiftsgården, de koninklijke residentie in Trondheim, en verder naar het marktplein om het standbeeld van Olav Tryggvason te zien. Daarna lopen we naar de Nidaros-kathedraal, het nationale heiligdom van Noorwegen en een gotisch meesterwerk.

We verkennen 's werelds meest noordelijke middeleeuwse kathedraal voordat we de oude stadsbrug over de rivier de Nid oversteken. De sierlijke poort op de rood geschilderde brug staat bij de lokale bevolking bekend als 'het portaal van geluk'. Dan lopen we door het gebied van Bakklandet, die zijn charmante 19e eeuwse houten architectuur heeft behouden. Oorspronkelijk een industrieel deel van de stad, zijn de oude fabrieken van Bakklandet gerenoveerd tot aantrekkelijke woningen en geïntegreerd met boetieken, cafés en gastronomische restaurants. Hier vind je ook de enige fietslift ter wereld, die naar de top van de steile heuvel Brubakken gaat. Ga met ons mee en maak deel uit van een plezierige tour door een van de mooiste steden van Noorwegen.

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 08:45 - 11:45 uur
 • Duur: 3 uur
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Niveau: 2
 • Prijs: € 109 p.p.
 • Kleding/schoeisel: Draag wandelschoenen en warme en winddichte kleding.
 • Opmerking: Tijdens deze excursie wordt er geen bezoek gebracht aan de binnenkant van de kathedraal. Je moet een afstand van ongeveer 5 km te voet kunnen afleggen. Niet beschikbaar op 24.12.
— Lees meer —

149

Het is gemakkelijk voor te stellen dat je door het verleden peddelt terwijl we langs de rivier de Nid glijden langs kleurrijke oude pakhuizen, de middeleeuwse kathedraal van Nidaros en het formidabele Kristiansten-fort. We verkennen ook de kleinere kanalen van de rivier bij de haven en komen langs bezienswaardigheden die je alleen per kajak kunt ontdekken.

De rivier de Nid is ook een goede plek om op forel te vissen - en zelfs zalm. Elk jaar wordt zalm met een gewicht van meer dan 20 kg gevangen in de benedenloop van de rivier. Deze excursie gaat niet over avontuur en actie, maar over sightseeing en ontspanning.

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Duur: 2 uur en 30 minuten
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 09.00 - 11.30 uur
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Niveau: 4
 • Inbegrepen: Chocolade en een drankje.
 • Vervoer: Per taxi en kajak.
 • Kleding / schoeisel: Draag stevige schoenen en kleding die geschikt is voor het weer. Van 01.11- 02.04 zijn droogpakken inbegrepen. Deze kunnen de rest van het jaar tegen betaling worden gehuurd.
 • Prijs: € 149 p.p.
 • Opmerking: niet beschikbaar op 24.12.
 • Minimumleeftijd: 6 jaar mits er een ouder meegaat
— Lees meer —

109

Trondheim heeft veel moeite gedaan om de meest fietsvriendelijke gemeenschap van Noorwegen te worden. De stad heeft veel roodgeverfde fietspaden door het centrum aangelegd om de zichtbaarheid en de groeiende aanwezigheid van fietsers op de straten te vergroten. Deze begeleide fietstocht neemt je mee vanaf het schip, langs de fjord en over de nieuwe fietsbrug van de stad, met een prachtig uitzicht op het middeleeuwse vestingeiland van Trondheim, Munkholmen. Daarna fietsen we door het Ila-district en langs de rivier de Nid, die uitzicht biedt op de majestueuze kathedraal van Nidaros en de kleurrijke oude pakhuizen van de stad.

We fietsen ook de historische wijk Bakklandet in, waar we 's werelds eerste en enige fietslift uitproberen, genaamd 'Trampe', die ons de steile heuvel van Brubakken op helpt. Daarna stoppen we voor koffie en gebak in een van de vele gezellige cafés in de buurt. We gaan terug naar het schip en passeren de historische en recent gemoderniseerde wijk Solsiden (Sunnyside), de plek van een voormalige scheepswerf en nu een openbare ruimte die populair is bij de lokale bevolking.

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: ca. 10:15 - 13:00 uur
 • Duur: 2 uur en 45 minuten
 • Periode: 03.04 - 02.09
 • Niveau: 3
 • Inbegrepen: Koffie en thee, gebak.
 • Kleding / schoeisel: Draag stevige schoenen en warme kleding om te fietsen.
 • Prijs: € 109 p.p.
 • Opmerking: Reizigers kunnen deelnemen aan deze excursie of KAYAKEN OP DE RIVIER NID , maar niet aan beide.
 • Minimum leeftijd: 12 jaar (kinderzitje of fietskar kunnen voorzien worden).
— Lees meer —

135 €

Een korte busrit brengt je naar de tramhalte in het stadscentrum. Van daaruit reis je in een vintage koets op de meest noordelijke tram ter wereld, langs kleurrijke huizen en de overblijfselen van de stadsmuur van Trondheim. De Gråkallbanen-lijn rijdt sinds 1924 op 8,7 km smalspoorbanen van het stadscentrum naar de buitenwijken van Trondheim.

Je zult genieten van een spectaculair uitzicht over Trondheim in een koets uit de jaren 50, voordat je aankomt bij het Lianmeer (Lianvatnet), de eindbestemming van de tramlijn. Vanaf hier brengt de bus je naar het skischansgebied van Granåsen, gebouwd voor het Wereldkampioenschap in 1997. Je hebt tijd om je te vergapen aan de grote sprongen die zowel in de zomer als in de winter worden gedaan voor trainingen en wedstrijden.

Daarna brengt de bus je terug naar het schip via een korte rit door het centrum van Trondheim en een fotostop bij de Nidaros-kathedraal - het nationale heiligdom van Noorwegen. Het heeft een geschiedenis van meer dan 1000 jaar en is het bedevaartsoord van het noorden vanwege de ligging op het graf van Sint Olav. Het verbazingwekkende westfront en het glas-in-loodraam zijn adembenemend.

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 08:45 uur - 11:15 uur
 • Duur: 2 uur en 30 min
 • Periode: 15.09 - 15.05
 • Niveau: 1
 • Inbegrepen: Vervoer per bus en antieke tram.
 • Talen: Noors, Engels, Duits (Frans en andere talen op aanvraag).
 • Prijs: € 135 p.p.
 • Opmerking: De rit wordt soms in omgekeerde richting gedaan. Niet beschikbaar op 24.12.
— Lees meer —

309

Svartisen is de op één na grootste gletsjer van Noorwegen en de laagste gletsjer van het vasteland van Europa. Dit maakt het gemakkelijk toegankelijk voor wandelingen. In Ørnes stappen we in een bus die ons meeneemt op een rondleiding door de prachtige natuur naar het kleine dorpje Holandsvik. Hier stappen we in een boot voor een tocht van 10 minuten over de fjord.

Bij aankomst in Svartisen kan je een elandenboerderij bezoeken en dicht bij Europa's grootste op het land levende dier komen. Een volwassen mannetje kan meer dan 2 meter lang worden en tussen de 400-500 kg wegen. De gidsen nemen je mee op een tour waarbij je de kans krijgt om dichtbij te komen en misschien zelfs een eland te voeren.

In het Svartisen Tourist Center kan je de schoonheid van deze raadselachtige ijswereld bewonderen onder het genot van een warm drankje en het gevarieerde buffet met heerlijke taarten. Daarna vervolg je de reis langs de prachtige kust van Helgeland terug naar Bodø. Onderweg passeer je Saltstraumen, 's werelds sterkste getijdenstroom.

 • Van boord: Ørnes
 • Aan boord: Bodø
 • Duur: 5 uur
 • Periode: 04.06 - 03.09
 • Niveau: 2
 • Inbegrepen: Vervoer per bus en boot, koffie en thee en cakebuffet.
 • Kleding /schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding.
 • Prijs: € 309 p.p.
 • Opmerking: Deze excursie gaat niet op de gletsjer zelf en is niet geschikt voor mensen met een beperkte mobiliteit.
— Lees meer —

119

Een prachtige wandeling langs de kust in de buurt van Bodø. Wij willen je een beter idee geven van het woord “Friluftsliv” – een Noorse uitdrukking wat het buitenleven betekent. Tijdens de wandeling wordt de geologie van het Bodø-gebied beschreven, vertelt over de lokale geschiedenis en de afhankelijkheid van de zee. Daarnaast zal je ook een van de vele Vikinggraven zien die in dit gebied zijn ontdekt.

Ervaren gidsen nemen je mee over paden langs de kust en over de zandstranden en wijzen je op bijzondere uitzichten of wilde dieren langs de weg.

 • Van boord: Bodø
 • Aan boord: Bodø
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 12.30 - 14.45 uur
 • Duur: 2 uur en 15 minuten
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Niveau: 4
 • Inbegrepen: Vervoer per bus.
 • Kleding /schoeisel: Stevige wandelschoenen, warme en winddichte kleding.
 • Prijs: € 119 p.p.
 • Opmerking: Wandelstokken en spikes zijn beschikbaar indien dat nodig is. De lengte van de wandeling is ongeveer 3 km. Niet beschikbaar op 01.01, 24.12-26.12 en 31.12.
— Lees meer —

119

De excursie begint met een sightseeingtour door de stad Bodø, die net ten noorden van de poolcirkel ligt. Daarna rijd je ongeveer 10 km door een fantastisch kustlandschap naar Saltstraumen - de sterkste getijdenstroom ter wereld, met watersnelheden tot 22 knopen. Saltstraumen fascineert al generaties lang mensen. Auteur Jules Verne schreef er zelfs over in zijn beroemde roman '20.000 mijlen onder de zee'. Tot 13 miljard kubieke meter zeewater baant zich een weg door een 3 km lange doorgang die slechts 150 m breed en 30 m diep is. Draaikolken (bekend als 'maalstromen') tot 10 meter in diameter en 5 meter diep worden gevormd wanneer de stroming het sterkst is.

Nadat je Saltstraumen hebt gezien, ontvang je een gratis doosje met zoutvlokken die uit het water zijn gemaakt. Net als sneeuwvlokken zijn zoutkristallen uniek. Watertemperatuur, seizoen en vochtigheid bij Saltstraumen drukken een unieke voetafdruk op elke zoutvlok. Neem het zout mee naar huis en voeg een authentieke arctische smaak toe aan je gerechten.

 • Van boord: Bodø
 • Aan boord: Bodø
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 12:40 - 14:50 uur
 • Duur: 2 uur en 10 minuten
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Niveau: 2
 • Inbegrepen: Vervoer per bus.
 • Kleding /schoeisel: draag wandelschoenen en warme en winddichte kleding.
 • Prijs: € 119 p.p.
 • Opmerking: De sterkte van de stroming van Saltstraumen is afhankelijk van de getijden. Niet beschikbaar op 24.12, 31.12 en 01.01.
— Lees meer —

179

Jules Verne schreef over Saltstraumen in zijn beroemde roman '20.000 Leagues Under the Sea', Edgar Allen Poe schreef een heel verhaal over de draaikolken in 'A Descent into the Maelstrom', en Herman Melville beschreef Saltstraumen via zijn personage Captain Ahab in Moby Dick . Geen wonder: Saltstraumen is 's werelds krachtigste getijdenstroom. Vier keer per dag wordt ongeveer 13 miljard kubieke meter water in en uit geperst door een doorgang van slechts 150 meter breed en 30 meter diep. De omstandigheden veroorzaken zo'n neerwaartse trekkracht dat het gevaarlijk kan zijn om buiten bepaalde tijdschema's door Saltstraumen te varen.

Tijdens deze tour zit je veilig en comfortabel in stevige RIB's (stijve opblaasbare boten) met krachtige buitenboordmotoren die worden bediend door zeer ervaren en deskundige piloten. Er is ook een goede kans om tijdens de reis zeearenden te observeren. Je kunt ook delen van de Caledonische vouwgordel zien, een van 's werelds oudste bergketens, die meer dan 250 miljoen jaar oud is. Dit is een dag vol spannende natuuravonturen.

 • Van boord: Bodø
 • Aan boord: Bodø
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 12.30 - 14.30 uur
 • Duur: 2 uur
 • Periode: 01.04 - 03.11
 • Niveau: 3
 • Inbegrepen: Vervoer per RIB boot (stijve opblaasbare boot).
 • Kleding /schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding; speciale kleding wordt verstrekt.
 • Prijs: € 179 p.p.
 • Opmerking: Niet geschikt voor personen met rugklachten. De sterkte van de stroming van Saltstraumen is afhankelijk van de getijden. Minimum leeftijd: 6 jaar (onder begeleiding van een volwassene).
— Lees meer —

185

Het huis van de oorspronkelijke Viking-leider in Borg werd gebouwd rond 500 na Christus en werd bewoond tot ongeveer 900 na Christus. Ruik de teer die het hout afdicht, voel de geschiedenis binnen de muren en proef het heerlijke eten. Het stamhoofd en de vrouw des huizes nodigen je uit om met hen mee te doen aan een authentieke Vikingmaaltijd, geserveerd in de feestzaal. Ervaar de magie en opwinding terwijl de Viking-gastheren offers brengen aan Noorse goden, bidden voor een goede gezondheid, voorspoed, een rechtvaardige dood en de terugkeer van de zon om Ragnarok (het einde van de wereld) af te wenden. Vikingnederzettingen en begraafplaatsen lagen bijna altijd in de buurt van water of waren verbonden door een brug. Bruggen waren vooral belangrijke offerplaatsen omdat ze werden gezien als een drempel tussen de levenden en de doden. Na deze Vikingmaaltijd en offerceremonie reis je per touringcar naar Svolvær en kom je terug bij het schip.

 • Van boord: Stamsund
 • Aan boord: Svolvaer
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 19:00 - 21:50 uur
 • Duur: 3 uur
 • Periode: 04.11 - 03.04
 • Niveau: 1
 • Inbegrepen: Vervoer per bus, diner.
 • Prijs: € 185 p.p.
 • Kleding /schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding.
 • Opmerking: Wordt niet georganiseerd op 24.12-26.12, 31.12 en 01.01. Het verblijf bij Lofotr is ongeveer een uur.
— Lees meer —

185

Bij aankomst word je verwelkomd om het huis van het stamhoofd, dat op ware grootte is nagebouwd en met exposities van vondsten uit de Vikingtijd, te zien en te ervaren. Het stamhoofd en de vrouw des huizes nodigen je uit voor een authentieke en heerlijke Vikingmaaltijd in de feestzaal. Er is ook amusement met traditionele kostuums, zang en dans. Na de maaltijd reis je per bus naar Svolvær, waar je onderweg meer leert over de geschiedenis van de Lofoten voordat je weer aan boord gaat.

 • Van boord: Stamsund
 • Aan boord: Svolvaer
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 19:00 - 21:45 uur
 • Duur: 3 uur
 • Periode: 04.04 - 03.11
 • Niveau: 1
 • Inbegrepen: Vervoer per bus, diner.
 • Prijs: € 185 p.p.
 • Kleding /schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding.
 • Opmerking: Combinatie met excursie 4A / 4B/ 4C en 4D mogelijk.
— Lees meer —

129

De eerste fotostop is de Torvdalshalsen. Waarna je verder gaat naar Kabelvåg, het oudste vissersdorp in de Lofoten. Hier begon het commerciële deel van de Lofoten visserij, meer dan duizend jaar geleden. In Kabelvåg bezoek je galerij Espolin, deze heeft de grootste collectie werken van de kunstenaar Kaare Espolin Johnson’s. Hij staat bekend om zijn afbeeldingen van de zee, de Lofoten en het harde leven van de vissers. In de buurt van de galerij ligt het Lofoten Museum, waar je de geschiedenis van de lokale vissers kan ervaren. De laatste stop is de Vågan Kerk in Kabelvåg, ook bekend als de Lofoten kathedraal. De kerk werd gebouwd in 1898 in neogotische stijl en is met zijn 1.100-1.200 banken één van Noorwegens grootste kerken.

 • Van boord: Stamsund
 • Aan boord: Svolvaer
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 19:10 - 21:50 uur
 • Duur: 2 uur en 30 minuten
 • Periode: 04.04 - 31.08
 • Niveau: 1
 • Inbegrepen: Vervoer per bus.
 • Prijs: € 129 p.p.

— Lees meer —

169

Aalan Farms wordt beheerd door de familie Åland, die Hurtigruten-schepen het hele jaar door thee en smakelijke biologische kazen levert. Het is de enige lokale Hurtigruten-voedselleverancier die tijdens de cruises zijn deuren opent voor bezoekende scheepsgasten. Hier zie, ruik, en leer je over het echte leven op een boerderij in het uiterste noorden van Noorwegen. De Ålands vertellen over voedselproductie, veeteelt, dagelijkse werkroutines en laten zien hoe ze hun vrije tijd besteden. Hier proef je ook hun vele soorten kaas, kruiden en andere producten die vanaf nul gemaakt worden. Koop zeker iets van een hartige snack voor later. Je ontmoet ook de geiten, honden, katten, varkens, eenden, kippen van de boerderij en, als je geluk hebt, de koe Victoria. Deze tour is een geweldige ervaring die je zou kunnen inspireren om je spullen in te pakken en naar Noorwegen te verhuizen.

 • Van boord: Stamsund
 • Aan boord: Svolvær
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 19:00 - 21:30 uur
 • Duur: 2 uur en 30 minuten
 • Periode: 01.04 - 30.09
 • Niveau: 2
 • Inbegrepen: Proeven van lokale kazen en kruiden, geen maaltijden inbegrepen.
 • Prijs: € 169 p.p.
 • Kleding/schoeisel: Draag comfortabele kleding en schoenen.
— Lees meer —

50

Lofotpils is Lofoten zijn eerste en enige ambachtelijke brouwerij en staat bekend om het maken van bier met verschillende verse smaken afkomstig van de opmerkelijke prachtige natuur van de Lofoten. Deze excursie begint met de oprichter van Lofotpils en Hurtigruten-leverancier Thorvardur die je bij de pier ontmoet en naar de nabijgelegen brouwerij leidt. Tijdens eeen rondleiding door de brouwerij kom je alles te weten over het bier. Maar ook over de geschiedenis van Lofotpils en hoe speciale ingrediënten van land en zee - in combinatie met Lofoten's ongerepte zoetwater - een bierbrouwsel mogelijk maakte met 'een smaak van puur natuur'. De tour eindigt met een bierproeverij, rechtstreeks uit de gistingstank geschonken.

 • Van boord: Svolvær
 • Aan boord: Svolvær
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 21.10 - 21.50 uur
 • Duur: 40 minuten
 • Periode: 01.04 - 31.12
 • Niveau: 1
 • Inbegrepen: bierproeverij.
 • Prijs: € 50 p.p.
 • Kleding/schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding.
 • Talen: Deze tour is alleen beschikbaar in het Engels en Noors.
 • Opmerking: Deze excursie wordt niet georganiseerd van 23.12 tot en met 31.12.
— Lees meer —

175

Tromsø wordt omgeven door torenhoge bergen en wordt ook wel het 'Parijs van het noorden' genoemd. Deze opmerkelijk kosmopolitische stad in het noordpoolgebied heeft een fascinerende geschiedenis. Het was het startpunt voor talrijke poolexpedities, het diende kort als de verblijfplaats van de Noorse regering in 1940 en was een bestemming voor houttransport vanaf Russische rivieren. Tegenwoordig is Tromsø een kleine maar levendige metropool met een rijk cultureel leven. Het is ook het centrum van onderzoek en onderwijs in het noorden.

De tour begint met een ritje met de beroemde kabelbaan van de stad naar de bergrichel van Storsteinen (420 m boven zeeniveau). Bewonder vanaf hier het spectaculaire panoramische uitzicht over Tromsø en de omliggende eilanden, bergen en fjorden. Maak een korte wandeling rond het bergplateau of geniet van een hapje of een drankje in restaurant Fjellstua. Je bezoekt ook het bezoekerscentrum van Polaria, dat een poolaquarium, een zeehondenzwembad, educatieve displays en een panoramisch theater heeft. De tour maakt ook een stop bij de beroemde Arctische kathedraal, een architectonisch meesterwerk en een herkenningspunt van de stad.

 • Van boord: Tromsø
 • Aan boord: Tromsø
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 14.30 - 18.00 uur
 • Duur: 3 uur en 30 minuten
 • Periode: Het hele jaar door beschikbaar.
 • Niveau: 1
 • Vervoer: Per bus.
 • Prijs: Vanaf €175 p.p
 • Opmerking: De excursie is niet mogelijk op 01.01, 17.05, van 24 tot en met 26.12 en op 31.12. Filmen in de Polaria-bioscoop is niet toegestaan.
— Lees meer —

299

Voordat je aan boord van de slee springt en je door een team honden over het bevroren terrein wordt getrokken, trek je de juiste kleding en schoeisel aan. Leun dan achterover en geniet van een spectaculair uitzicht over de omliggende poolzee en bergen. Tijdens de heldere hemel van de donkere poolnacht komt het enige licht dat je ziet van de sterren, de maan en - bij gelegenheid - het noorderlicht.

In de winter wordt de sleetocht verlicht met koplampen. In het voorjaar is de zon weer terug, zijn de dagen langer en is het klimaat milder. Na de rit word je uitgenodigd in een Sámi lavvo (vergelijkbaar met een tipi) om te ontspannen, jezelf op te warmen bij de open haard en een warm drankje te drinken. Hier leer je meer over een typische Sámi-werkdag en hondensleeën in het Tromsø Wilderness Centre.

 • Van boord: Tromsø
 • Aan boord: Tromsø
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 14.30 - 18.00 uur
 • Geldigheid: 01.12 - 04.05.
 • Duur: 3 uur en 30 minuten
 • Niveau: 3
 • Aantal personen per slee: 2 personen per slee.
 • Maaltijden: Koffie, thee en gebak
 • Uitrusting: Comfortabele schoenen, warme kleding en winddichte kleding. Er zal voor thermo kleding worden gezorgd.
 • Prijs: € 299 p.p. na 01.04.2022
 • Opmerking: Er is geen gids in de bus. De periode varieert afhankelijk van het weer en de sneeuwcondities. Sledetocht, ca. 6 km. De excursie is niet mogelijk op 24 december.
 • Leeftijd: minimaal 4 jaar oud onder begeleiding van een ouder.
— Lees meer —

119

Tromsø Wilderness Centre op het eiland Kvaløya ligt in een schilderachtige omgeving met uitzicht over de oceaan en de bergen. Hier ontmoet je meer dan 250 husky's en puppy's. De oprichter van het centrum, Tove Sørensen, heeft meer dan 30 jaar ervaring met hondensleeën. Haar deelname aan de Idiatrod, 's werelds langste hondenslederace, werd geëerd met de "Most Inspirational Musher" Award en ze is de eerste vrouw ooit die meer dan 20 keer start in de op één na langste race ter wereld, Finnmarksløpet. Tijdens deze tour kom je meer te weten over de wereld van hondensleeën, het fokken en verzorgen van husky's en kan je zelfs een film bekijken over haar reis door Finnmarksløpet.

Daarna kan je samen met de gids van het Wilderness Centre het planten- en vogelleven in het centrum verkennen, voordat je terugkomt in de traditionele Sámi lavvo (tent) voor een warm drankje en een plak cake.

 • Van boord: Tromsø
 • Aan boord: Tromsø
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 14.30 - 18.00 uur
 • Geldigheid: 18.05 - 04.11.
 • Duur: 3 uur en 30 minuten
 • Niveau: 1
 • Vervoer: Per bus.
 • Maaltijden: Koffie, thee en gebak.
 • Uitrusting: Draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding.
 • Prijs: € 119 p.p.
 • Opmerking: Er is geen gids in de bus.
— Lees meer —

109

Je begint de tour door je gids op de pier te ontmoeten en vervolgens langs de kust naar het Poolmuseum te lopen. Onderweg passeer je een standbeeld van de grote poolreiziger Roald Amundsen, een jachtmonument, en het Tromsø marktplein, waar je een prachtig uitzicht hebt op de Arctische kathedraal. Het Poolmuseum is gevestigd in een oud douanehuis uit 1830 en biedt exposities uit de trotse en uitgebreide poolgeschiedenis van Noorwegen, waaronder talloze jachtexpedities naar ijsberen, zeehonden, walvissen en walrussen. Je ziet ook een film over het poolgebied gemaakt door pooljagers.

Je tour gaat verder langs de hoofdstraat om Ølhallen te bezoeken, de oudste pub van Tromsø, ooit een populaire ontmoetingsplaats voor vissers, jagers en poolreizigers. Hier kan je bier proeven van 's werelds meest noordelijke brouwerij, Mack, en de lokale bevolking verhalen horen vertellen over vroeger.

 • Van boord: Tromsø
 • Aan boord: Tromsø
 • Duur: 2 uur en 30 minuten
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 14.45 uur - 17.30 uur
 • Beschikbare periode: 05.11 - 04.04
 • Inbegrepen: Een biertje of mineraalwater
 • Kleding/schoeisel: Wandelschoenen, warme kleding en winddichte kleding.
 • Prijs: € 109 p.p.
 • Opmerking: Deze tour is niet beschikbaar op de volgende data: 01.01, 09.04-13.04, 18.04-22.04, 24.-26 & 31.12

— Lees meer —

219

Ervaar het Tromsø-gebied vanaf zeeniveau, dit biedt een heel ander perspectief. Kajakken is niet alleen leuk en opwindend - hoewel het soms uitdagend is, kun je ook dicht bij de lokale zeedieren komen. Met een ervaren gids peddel je op de fjord met de hoge bergen van Tromsø als prachtige achtergrond. Dit is het land van de middernachtzon en het wordt in de zomer niet donker. Er is geen peddelervaring vereist om deel te nemen aan deze excursie, je gids geeft de eerste instructies voordat je het water op gaat en helpt je tijdens de gehele tour. Er wordt gebruik gemaakt van een stabiele, dubbelwandige zeekajak om de hoogste mate van veiligheid te garanderen.

 • Van boord: Tromsø
 • Aan boord: Tromsø
 • Aankomst- en vertrektijden bij benadering: 14:30 - 18:00 uur.
 • Geldigheid: 01.06 - 31.08
 • Duur: 3 uur en 30 minuten
 • Niveau: 4
 • Vervoer: minibus en kajak.
 • Inbegrepen: Koffie, thee en koekjes.
 • Uitrusting: Comfortabele schoenen, warme kleding en winddichte kleding. Kajakjas en -schoenen worden ter beschikking gesteld.
 • Prijs: € 219 p.p.
 • Opmerking: Niet geschikt voor personen met beperkte mobiliteit. Deelnemers dienen in een goede algemene fysieke conditie te zijn.
 • Minimumleeftijd: 12 jaar oud, indien vergezeld door een ouder.
— Lees meer —

169

Tijdens deze excursie ga je langlaufen op vlak terrein, waarvan het grootste gedeelte op geprepareerde paden. Geniet van het prachtige landschap terwijl je rustig langlauft langs de top van het eiland Tromsøya, op slechts een klein eindje rijden van het stadscentrum van Tromsø.

Voor je begint leren de ervaren skileraren je enkele fundamentele skitechnieken: hoe je je ski's aan- en uitdoet, weer opstaat na een val en hoe je over een volledig vlakke ondergrond glijdt. Naarmate je meer gewend raakt aan de ski's en meer zelfvertrouwen krijgt, leren de instructeurs je andere technieken, zodat je aan het einde van de tour jezelf misschien kunt uitdagen op kleine heuvels. Na deze langlauftrektocht is er een pauze en krijg je een warm drankje en een traditionele Noorse snack genaamd 'lefse'.

 • Van boord: Tromsø
 • Aan boord: Tromsø
 • Aankomst- en vertrektijden: 14:45 - 17:45 uur.
 • Geldigheid: 01.12 - 01.05
 • Duur: 3 uur
 • Niveau: 3
 • Vervoer: Per bus.
 • Inbegrepen: Warme dranken en lefse, een Noorse snack.
 • Uitrusting: Warme kleding, waterdichte jas en broek, hoed en wanten zijn essentieel omdat u het tijdens de pauzes snel koud krijgt. Winterkleding is niet inbegrepen in deze tour.
 • Prijs: € 169 p.p.
 • Opmerking: Toiletten zullen beschikbaar zijn. Het grootste deel van de tour zal op vlak terrein plaatsvinden, maar enige flexibiliteit en een goede algemene fysieke conditie is vereist.
 • Minimumleeftijd: 8 jaar oud onder begeleiding van een ouder.
— Lees meer —

169

De tour begint met een korte busrit door een prachtig winterlandschap van berken- en sparrenbossen naar de top van het eiland Tromsøya. Uitgerust met moderne sneeuwschoenen loop je gemakkelijk over de sneeuw, adem je de frisse lucht in en ervaar je het bevroren winterlandschap van Noorwegen als een local. Volg je gids door het bos en naar een open plek, waar je kunt helpen het kampvuur aan te steken en jezelf vervolgens kunt verwarmen aan de vuurzee.

De gids deelt zijn kennis over de omringende natuur en biedt interessante inzichten over traditionele folklore, de omgeving en het dagelijks leven in Tromsø. Net wanneer je dacht dat het niet beter kon, spring je aan boord van een rodelbaan en rijd je een besneeuwde heuvel af. Nadat je genoeg plezier hebt gehad, keer je terug naar de open plek, warm je jezelf op aan het kampvuur en geniet je van een warm drankje en een zoete snack. Beter dan dit wordt het niet!

 • Van boord: Tromsø
 • Aan boord: Tromsø
 • Aankomst- en vertrektijden: 14:45 - 17:45 uur.
 • Duur: 3 uur
 • Periode: 01.12 - 01.05
 • Niveau: 3
 • Vervoer: Per bus.
 • Inbegrepen: Warm drankje en lefse, een Noorse snack.
 • Uitrusting: Warme kleding, een waterdichte jas en broek, een muts en wanten zijn essentieel omdat je het tijdens de pauzes snel koud kan krijgen.
 • Prijs: € 169 p.p.
 • Opmerking: Toiletten zullen beschikbaar zijn. Winterkleding is niet inbegrepen in deze tour.
— Lees meer —

195

In de zomer kun je kuddes grazende rendieren tegenkomen in deze ver in het noorden gelegen buitenpost op de top van het Europese continent. In de winter ontdek je eindeloze witte vlaktes en met sneeuw bedekte bergen, extreem weer en het speciale licht van de Noordpool. In de winter en het vroege voorjaar moet de bus een sneeuwploeg volgen om de kaap te bereiken! Het Noordkaapplateau zweeft 300 m, bijna verticaal, boven de Noordelijke IJszee. Het iconische 'globe'-beeld is het symbool van de Noordkaap geworden en is een populaire plek om op camera vast te leggen. In de Noordkaaphal, die gedeeltelijk in de klif is gebouwd, kun je een indrukwekkende panoramafilm van 180° bekijken over de lokale Finnmark-regio en de Noordkaap zelf. Binnenin vind je ook een souvenirwinkel, een kleine kapel en zelfs een Thais museum, dat in 1989 werd geopend om een bezoek van koning Siam in 1907 te herdenken.

 • Van boord: Honningsvåg
 • Aan boord: Honningsvåg
 • Aankomst- en vertrektijden om en nabij: 11.30 uur - 14.30 uur.
 • Duur: 3 uur
 • Geldigheid: 01.01 - 31.12
 • Niveau: 1
 • Vervoer: Per bus.
 • Uitrusting: Comfortabele schoenen, warme kleding en winddichte kleding.
 • Prijs: € 195 p.p.
— Lees meer —

219

De vogels leven hier op een cluster van kleine rotsachtige eilanden in het natuurreservaat Stappan, dicht bij het vissersdorp Gjesvær. Warme en koude zeestromingen komen hier met elkaar in botsing, waardoor de zee rijk is aan voedingsstoffen. De hier gevonden vogelkliffen zijn ook enkele van de meest toegankelijke in Noorwegen. Een korte boottocht vanuit Gjesvær brengt je midden in het hart van dit paradijs voor vogelaars. Vanaf de boot kan je de grootste kudde papegaaiduikers en een groot aantal drieteenmeeuwen in de regio Finnmark observeren.

Tijdens het broedseizoen wemelt het gebied van het leven. Machtige zeearenden in de lucht zweven op zoek naar prooien en zeekoeten, alken, aalscholvers, pooljagers, noordse stormvogels, Brünnichs zeekoeten en de grote noordelijke jan-van-gent vullen de lucht met een kakofonie van kreten en schrillen. In de herfst kun je ook een glimp opvangen van Europa's kleinste zeevogel, de Britse stormvogel.

 • Van boord: Honningsvåg
 • Aan boord: Honningsvåg
 • Aankomst- en vertrektijden: 11.30 uur - 14.30 uur.
 • Duur: 3 uur
 • Periode: 06.04 - 05.09
 • Niveau: 2
 • Vervoer: Per bus en boot.
 • Uitrusting: Comfortabele schoenen, warme kleding en winddichte kleding.
 • Prijs: € 219 p.p.
 • Opmerking: De vogelsoorten die op deze excursies worden gezien, variëren het hele jaar door. De tour is niet geschikt voor gasten met beperkte mobiliteit. Aan wal gaan in het natuurgebied is niet toegestaan.
 • Tip: Neem een camera en een verrekijker mee: deze excursie biedt fantastische fotomomenten.
 • Leeftijdsgrens: 5 jaar samen met de ouder
— Lees meer —

129

De Sami zijn inheemse volkeren die aan de noordrand van Europa leven. Ze staan bekend om het hoeden van rendieren, hun kenmerkende handwerk ('duodji') en hun affiniteit met de natuur. Het thuisland van de Sámi (erkend en beschermd onder de Conventie voor inheemse en in stamverband levende volken) heet 'Sàpmi' en strekt zich uit van midden Noorwegen tot het noordwesten van Rusland, en omvat Noord-Zweden en Noord-Finland. Tijdens deze excursie leer je over de uitdagingen waarmee de rendierherders vandaag de dag worden geconfronteerd, en hoe hun traditionele methoden relevant blijven in de moderne wereld.

Sámi-rendierherders symboliseren de Sámi-cultuur en zijn afhankelijk van uitgestrekte wildernis. De Sami-herders leven nog steeds een nomadische levensstijl. Onderdeel hiervan zijn de rendiermigraties van de vlaktes naar de kust in april en weer landinwaarts in september. Tijdens deze excursie ontmoet je een hoedende familie en hun rendieren in de zomerweide op het schiereiland Nordkyn. Ze nodigen je uit voor een suggestieve ontmoeting rond het vuur in een traditionele 'lavvo' (een tijdelijke woning vergelijkbaar met een tipi) terwijl de rendieren buiten grazen. Deze familie van rendierherders, ambachtslieden en bewakers van Sámi-tradities deelt inzichten in de uitdagingen waarmee herders en de Sámi-bevolking kampen. Door middel van verhalen, gezang ('joik'), handwerk en rendierbouillon, krijg je een inkijkje in de Sami-cultuur.

 • Van boord: Kjøllefjord
 • Aan boord: Mehamn
 • Richting: naar het noorden
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 17:00 - 19:30 uur
 • Duur: 2 uur en 30 minuten
 • Beschikbaar van: 06.05 - 05.09
 • Niveau 1
 • Vervoer: per bus.
 • Inbegrepen: koffie en rendierbouillon.
 • Kleding /schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding.
 • Prijs: € 129 p.p.
— Lees meer —

375

Onderweg vertellen gidsen je over de Sámi-bevolking, de geografie en klimatologische omstandigheden in de regio, maar ook over hoe het leven is aan de kust van Finnmark en hoe de lokale bevolking de natuur gebruikt tijdens de zomer- en winterseizoenen. Enkele van de beste sneeuwscooterinstructeurs van Noorwegen geven training voordat je op je eigen voertuig stapt voor deze unieke tocht door betoverende, besneeuwde landschappen. Ervaar besneeuwde valleien, verkwikkende winterlucht en misschien zelfs het mystieke noorderlicht in de donkere poolnachthemel met sterren. In de lente keert de zon terug om meer daglicht en mildere temperaturen te produceren. Na deze mooie tocht keer je terug in Mehamn, 's werelds meest noordelijke stad op het vasteland.

 • Van boord: Kjøllefjord
 • Aan boord: Mehamn
 • Richting: naar het noorden
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 17:15 - 19:30 uur
 • Duur: 2 uur en 15 minuten
 • Periode: 15.12 - 15.04
 • Niveau 3
 • Vervoer: Per bus en sneeuwscooter.
 • Kleding/schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding. Er wordt voor thermo kleding gezorgd.
 • Prijs: € 375 p.p.
 • Opmerking: Er moet een geldig rijbewijs worden getoond. Afhankelijk van het weer en sneeuwcondities. Niet beschikbaar op 24 december.
 • Minimumleeftijd: 6 jaar samen met een ouder
— Lees meer —

129

Je hoort de Sami vaak zeggen: "natuur is onze cultuur." En niemand heeft meer gebruik gemaakt van de eigen 'apotheek en voorraadkast' van de natuur dan de Sámi-rendierherders. Tijdens deze excursie delen rendierherders hun kennis en proef je van de culinaire tradities en geneeskrachtige kruiden afkomstig uit de arctische natuur. De meeste mensen zijn zich er niet van bewust dat de Arctische wildernis rijk is aan kruiden en medicijnen. Een groeiend aantal mensen gebruikt tegenwoordig oude kennis over de Arctische flora als een middel om pijn en andere ongemakken te verlichten. Je leert ook over de Sami-cultuur en handwerk, en hoort joiks (traditionele liederen) en verhalen over de Sami-sjamaan (Noaidi).

Terwijl de excursie met de bus de meest noordelijke regio van Europa doorkruist, vertelt een gids je over het schiereiland Nordkyn, de natuur, de seizoenen, het weer, het klimaat en het dagelijkse leven in de twee vissersdorpen Kjøllefjord en Mehamn. De Sámi staan bekend om het hoeden van rendieren, onderscheidend handwerk (duodji) en hun affiniteit met en begrip voor de natuur en haar potentieel. Traditioneel voedsel zoals rendiervlees, vis en bessen vormen nog steeds een belangrijk onderdeel van het Sami-dieet.

 • Van boord: Kjøllefjord
 • Aan boord: Mehamn
 • Richting: naar het noorden
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 17:15 - 19:30 uur
 • Duur: 2 uur en 15 minuten
 • Beschikbaar van: 06.09 - 05.11
 • Niveau 1
 • Vervoer: per bus.
 • Inbegrepen: een hapje van lokale specialiteiten
 • Kleding/schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme kleding.
 • Prijs: € 129 p.p.
— Lees meer —

339

Het plateau van de Noordkaap op het eiland Magerøy fascineerde bezoekers en hielp zeilers naar veilige havens. Hier zijn uitersten de norm. Het onvoorspelbare arctische klimaat en de sterk contrasterende seizoenen hebben de flora en fauna gevormd, evenals het leven en de cultuur van de bewoners. Dankzij deze excursie zul je een unieke en onvergetelijke glimp opvangen van deze opmerkelijke manier van leven buiten de poolcirkel. In detail wordt hier uitleg over gegeven door een privégids die de geheimen van het "dak van Europa" aan je onthult en met je deelt.

In de Noordkaaphal zie je een korte panoramische film over de regio die de locatie in de vier zeer verschillende seizoenen belicht. De excursie eindigt met het uitreiken van een doorgangscertificaat naar de Noordkaap, een uniek souvenir van deze hoogst mythische plek.

 • Van boord: Honningsvåg
 • Aan boord: Honningsvåg
 • Geschatte aankomst- en vertrektijden: 11.30 - 14.30 uur
 • Duur: 3 uur
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Niveau 1
 • Vervoer: per minibus.
 • Inbegrepen: Arctische snack en een drankje.
 • Uitrusting: comfortabele schoenen, warme kleding en windjacks.
 • Prijs: € 339 p.p.
 • Let op: De excursie kan niet uitgevoerd worden op 25.12 en 01.01. Deze exclusieve excursie is alleen voor Platinum-passagiers.

— Lees meer —

135

De excursie vertrekt vanuit Honningsvåg met de bus en doorkruist een fantastisch landschap op het eiland Magerøya richting de kleine vissersdorpjes Kamøyvær en Skarsvåg. Onderweg vertelt de gids je over de natuur, lokale cultuur en geschiedenis van het gebied. In Skarsvåg bezoek je het 'Kerst- en Winterhuis', bekend om zijn schilderachtige kerstsfeer en de kerstversieringen die het hele jaar door aanwezig zijn. Bewonder lokaal geproduceerde sieraden en gebreide kleding, leuk om als souvenir mee naar huis te nemen! Leer meer over het leven van een vissersfamilie in 's werelds meest noordelijke vissersdorp. Daarna wordt verder gereisd naar Kamøyvær en zie je de kleine vissersvloot, de vuurtoren, de pittoreske haven en de visverwerkingsfabrieken.

Na een korte wandeling door het dorp, bezoek je kunstenares Eva Schmutterer in haar gezellige kleine galerie 'East of the Sun'. De permanente tentoonstelling omvat kunst en kunstnijverheid geïnspireerd door Magerøya en de veranderende seizoenen. Als het weer het toelaat, is er een korte fotostop op de terugreis bij het uitkijkpunt Tufjord, waar je een glimp opvangt van de 'hoorn' van de Noordkaap die uit de zijkant van de klif steekt.

 • Van boord: Honningsvåg
 • Aan boord: Honningsvåg
 • Richting: naar het noorden
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 11:15 - 13:45 uur
 • Duur: 2 uur en 30 minuten
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Level 2
 • Vervoer: Per bus.
 • Inbegrepen: Taart in het 'Kerst- en Winterhuis'
 • Kleding/schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding.
 • Prijs: € 135 p.p.
 • Niet beschikbaar op 01.01, 24.12, 25.12 en 31.12
— Lees meer —

499

Vanuit Havøysund neemt een spannende RIB-boottocht je mee langs de ruige kustlijn van de regio Finnmark, waarbij je stopt bij de kliffen om nestelende zeevogels van dichtbij te zien. Je gids deelt verhalen over de lokale geografie en cultuur. Dankzij de RIB-boot bewonder je het indrukwekkende Noordkaapplateau vanaf de zee voordat je aan land gaat in Hornvika. Na een korte pauze, maak je een wandeling langs de bergwand op de historische route naar het adembenemende uitzicht van de Noordkaap.

 • Van boord: Havøysund
 • Aan boord: Honningsvåg
 • Richting: in noordelijke richting.
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 8:45 uur - 14:45 uur
 • Duur: 6 uur
 • Periode: 01.06 - 30.09
 • Niveau: 4
 • Vervoer: Per RIB-boot en bus
 • Inbegrepen: Lunchpakket, koffie, thee, gedroogd rendiervlees, chocolade en snacks.
 • Kleding/schoeisel: Wandelschoenen, warme en winddichte kleding.
 • Prijs: € 499 p.p.
 • Opmerking: We raden je aan om een rugzak met bidon, extra kleding, camera en zonnebril mee te nemen. Er wordt gezorgd voor speciale kleding en reddingsvesten.
 • Toegang tot de Noordkaap is inbegrepen.
— Lees meer —

135

Kirkenes, de enige stad in Noorwegen waar oost en west samenkomen, vertegenwoordigt het keerpunt van je Hurtigruten-reis. Je kan de Russische invloed zien die wordt gekenmerkt door straatnaamborden in beide talen, en je hoort vaak inwoners Russisch praten. Je rijdt naar de Noors-Russische grens bij Storskog. De grensovergang definieert de grenzen van het Schengengebied en is een van de best bewaakte grenzen in Europa. Het is helaas niet toegestaan om de grens over te steken, maar u kunt wel foto's maken.

Je gaat verder naar Gapahuken Restaurant met een spectaculair uitzicht over Rusland. Hier leer je meer over de Russische cultuur, en proef je van eten uit Rusland. Het is ook mogelijk om Russische ambachten te kopen. Vanaf hier ga je verder naar het mijnstadje Bjørnevatn, waar we het monument van de koude mijnwerkers bezoeken. Terug in Kirkenes wordt je meegenomen naar een ander uitzichtpunt op de Prestefjellet (berg) voor een blik op Kirkenes voordat je terugkeert naar het schip.

 • Van boord: Kirkenes
 • Aan boord: Kirkenes
 • Periode: Hele jaar beschikbaar.
 • Vervoer: Per bus.
 • Inbegrepen: Proeverij van Russiche specialiteiten
 • Uitrusting: Comfortabele schoenen, warme kleding en winddichte kleding.
 • Prijs: € 135 p.p.
— Lees meer —

169

De excursie begint met een korte trip naar de steiger waar rivierboten klaar staan om de Pasvikelva-rivier op te varen, die Noorwegen en Rusland verdeelt en een culturele en politieke geschiedenis heeft die duizenden jaren teruggaat. Terwijl je stroomopwaarts reist, leer je over de geschiedenis van het Sámi-volk, de heiligen Boris en Gleb, en St. Trifon van het Pechenga-klooster. Je leert ook over de strategische en geopolitieke betekenis van de regio, en over de incidentiële felle gevechten hier tussen geallieerde en asmogendheden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij de grens ga je aan land en leer je wat meer over de relatie van Noorwegen met zijn oosterbuur.

Daarna genieten we van een warme drank, aangevuld met een gerecht van lokale bergbraambessen en room. Op de terugweg vertelt de gids je over het rijke planten- en dierenleven dat in het gebied groeit en leeft. Rendieren, beren, vissen en een veelvoud aan vogelsoorten maken dit een van de meest opwindende wildernisgebieden van Noorwegen.

 • Van boord: Kirkenes
 • Aan boord: Kirkenes
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 09:30 - 12:00 uur
 • Duur: 2 uur en 30 minuten
 • Periode: 01.06 - 10.09
 • Vervoer: per rivierboot.
 • Inbegrepen: koffie, thee, bergbraambessen met room
 • Kleding/schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding. Reddingsvesten worden verstrekt.
 • Prijs: 169 p.p.
— Lees meer —

239

Ga op een sneeuwscooteravontuur over een bevroren fjord en over prachtig bevroren terrein tijdens de tocht hoogtepunten van de arctische winter. Tijdens de reis vertelt de gids je over de geschiedenis van het extreme arctische klimaat en de unieke fauna die in de regio leeft. Na de tocht geniet je van een warm drankje en kan je gedroogd rendiervlees proeven. Je rijdt met twee personen per sneeuwscooter en van te voren krijg je duidelijke instructies over de werking en veiligheid van de sneeuwscooter.

 • Van boord: Kirkenes
 • Aan boord: Kirkenes
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 09.30 - 12.00 uur
 • Duur: 2 uur en 30 minuten
 • Periode: 15.12 - 05.05
 • Niveau 3
 • Vervoer: Per bus en sneeuwscooter.
 • Inbegrepen: Koffie en een snack.
 • Kleding/schoeisel: Comfortabele schoenen, warme en winddichte kleding. Thermo kleding en helmen zijn ter plaatse aanwezig.
 • Prijs: € 239 p.p.
 • Opmerking: Er moet een geldig rijbewijs worden getoond. Kinderen onder de 18 jaar of zonder rijbewijs kunnen achterop zitten, maar mogen niet zelf sturen. Afhankelijk van weer en sneeuwcondities.
— Lees meer —

135

Kirkenes Snow Hotel ligt in een idyllische omgeving in de buurt van Gabba Reindeer Park. Het avontuur begint hier met een wandeling naar het ijshotel en naar de grootste ijsbar van Noorwegen, waar je bij aankomst een ijskoud crowberry (bessen van de kraaihei) shotje krijgt. De gids leidt je rond in het Snow Hotel, wat het hele jaar door geopend is. Ook zal je enkele van de prachtige suites gemaakt van sneeuw en ijs bewonderen. Elke kamer is als een kleine schat, allemaal uitgerust met alles wat nodig is voor een comfortabele nacht. Na de tour is het tijd om de rendieren en de husky's te ontmoeten. Vervolgens word je verwelkomt door een warm vuurtje in het restaurant en geniet je van een lokaal hapje. Voordat je terugkeert naar het schip, wordt er een stop bij Prestfjellet Mountain gemaakt om te genieten van het prachtige uitzicht.

 • Periode: Het hele jaar door mogelijk
 • Vervoer: Per bus.
 • Inbegrepen: Crowberry-shotje en een lokale proeverij.
 • Kleding/schoeisel: Comfortabele schoenen, warme en winddichte kleding. Houd rekening met de gemiddelde temperatuur in het hotel van -4°C.
 • Prijs: € 135 p.p.
 • Opmerking: Excursie is afhankelijk van het weer en de sneeuwcondities.
— Lees meer —

189

Jouw gids van vandaag ontmoet je bij de haven en geeft veiligheidsinstructies voordat je op je quad klimt. In koppels rijd je naar een uitkijkpunt waar je uitzicht hebt over de Sydvaranger-mijnen. Hier legt de gids de geschiedenis van de ijzerertsputten uit. Hierna rijd je verder naar Skafferhullet, de voormalige grensovergang tussen Moermansk, Rusland, en Finnmark, Noorwegen. Deze grens is lange tijd gesloten geweest toen de spanningen hoog op liepen tussen Rusland en de NAVO, waar Noorwegen lid van is. Je bezoekt hier een Russische woning en een kapel.

Na dit bezoek ga je verder naar het huidige grensstation tussen Rusland en Noorwegen, Storskog, waar je stopt voor koffie en een hapje. Op de terugweg naar Kirkenes stop je even op de top van de Prestfjell-berg om het uitzicht op zowel de stad als het wachtende Hurtigruten-schip te bewonderen.

 • Van boord: Kirkenes
 • Aan boord: Kirkenes
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 09.30 - 12.00 uur
 • Duur: 2 uur en 30 minuten
 • Periode: 07.05 - 06.10
 • Niveau: 4
 • Vervoer: Per quad.
 • Inbegrepen: Koffie en een snack.
 • Kleding/schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding.
 • Prijs: € 189 p.p.
 • Opmerking: Twee personen per voertuig. Het tonen van een geldig rijbewijs is verplicht.
 • Minimum leeftijd: 12 jaar indien samen wordt gereden met een ouder.
— Lees meer —

259

Je begint met een korte rit in een busje naar een kamp. Hier word je uitgerust met warme outdoorkleding: sneeuwoverall, snowboots, handschoenen en een muts. Wanneer je warm genoeg bent aangekleed is het tijd om de huskyhonden te ontmoeten. De husky's worden aan je slee vastgemaakt en wachten gretig om je door het bevroren landschap te vervoeren. Elke slee reist met zijn eigen "musher" (gids).

Verschillende van deze gidsen zijn actieve mushers met jaren ervaring, je kunt dus gewoon gaan zitten en genieten van de rit en de omgeving. Het pad dat wordt gevolgd gaat door een landschap van bevroren meren, bossen en besneeuwde plateaus. Op deze manier kom je heel dicht bij de arctische wildernis. Na de indrukwekkende tocht verzamelt de groep zich rond het kampvuur voor een warm drankje.

Tijdens de excursie breng je ook een bezoek aan de Arctic Ice Dome.

 • Van boord: Kirkenes
 • Aan boord: Kirkenes
 • Periode: 01.12 - 30.04
 • Vervoer: Per bus en hondenslee.
 • Inbegrepen: Een warm drankje.
 • Kleding/schoeisel: Comfortabele schoenen, warme en winddichte kleding. Er wordt voor speciale kleding gezorgd
 • Prijs: € 259 p.p.
 • Opmerking: Afhankelijk van het weer en de sneeuwcondities.
 • Minimumleeftijd: 7 jaar indien samen met een ouder wordt deelgenomen.
— Lees meer —

205

Beleef een fantastische dag in het allereerste King Crab-restaurant van Noorwegen!

Onder begeleiding van de deskundige vissers wandel je naar de op maat gemaakte vissteiger aan de Barentszee. Deze is direct voor het restaurantgedeelte gelegen. Ze laten je zien hoe je een koningskrab vangt en vertellen over de geschiedenis en diversiteit van dit monster van de diepte. Je wordt uitgenodigd om te helpen de koningskrabben uit de zee te halen.

Daarna nemen de deskundige vissers je mee naar het restaurant en laten je zien hoe je de krab op de lokale manier kan bereiden. In het restaurant, dat idyllisch gelegen is aan de fjord met een fantastisch uitzicht, geniet je van de zelfgevangen en zelfbereide maaltijd.

 • Van boord: Kirkenes
 • Aan boord: Kirkenes
 • Periode: Het hele jaar door beschikbaar.
 • Gesproken talen: Noors, Engels, Duits en Frans op aanvraag
 • Kleding/schoeisel: Comfortabele schoenen, warme en winddichte kleding.
 • Prijs: € 205 p.p.
 • Opmerking: Afhankelijk van het weer is speciale kleding beschikbaar.
 • Minimumleeftijd: 7 jaar wanneer wordt deelgenomen samen met een ouder (er moet één volwassene per kind zijn).
— Lees meer —
Schitterend uitzicht vanaf Langedrag Natur Park, vlakbij Geilo in Noorwegen
Nordic Stories

Langedrag Natur Park in Noorwegen: niet zomaar een boerderij

Soms kom je op plekken waarvan je meteen weet: deze vergeet ik niet snel! Langedrag Natur Park, vlakbij het plaatsje Geilo in Noorwegen, is zo’n plek. De ene na de andere bijzondere ervaring stapelt zich hier op. Van het uitlaten van de geiten, tot het voeren van wolven terwijl je bij ze in het verblijf zit.

Lees meer
Replicas-van-Vikingschepen-op-de-Lofoten-ontdek-de-Noorse-vikinggeschiedenis-met-Nordic-1
Nordic Stories

Laat je onderdompelen in de Noorse Vikinggeschiedenis

Duizenden jaren geleden werd Europa opgeschrikt door de Vikingen of ‘Noormannen’. In Noorwegen komt de Vikinggeschiedenis tot leven dankzij de mogelijke culturele uitstappen en musea. Wil je even terugkeren in de tijd naar het Vikingtijdperk? In deze blog leren we je alles over de geschiedenis en geven we tips mee voor de leukste uitstappen tijdens je reis naar Noorwegen.

Lees meer
Nordic Stories

Noorse wafels en kos

Met een lange geschiedenis achter zich zijn Noorse wafels niet meer weg te denken uit de Noorse cultuur. Voor iedere gelegenheid is er wel een geschikte wafel te bedenken. Hoewel ze nergens zo lekker smaken als tijdens een prachtige reis door Noorwegen, kun je ze ook thuis proeven met dit recept!

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox