In de ban van het noorderlicht

Ideale reis voor

Sightseeing
Ongerepte natuur
Beleving

In het najaar en tot april, valt het leven op IJsland schijnbaar stil. Zowel toeristen als duizenden schapen verlaten de landschappen en maken plaats voor een serene sfeer die het buitenaards karakter van het eiland versterkt.

Een ideale periode voor wie houdt van een zekere eenzaamheid die de natuur nu uitstraalt. Niet droevig, maar wel een ‘grootse’ eenzaamheid met een dramatisch kantje afkomstig van de aanwezige woeste natuur. Een uniek gevoel!

Tijdens deze individuele autorondreis met een 4×4 voertuig bezoek je één van de meest gevarieerde kustlijnen ter wereld.

Tussen de Snæfellsnes vulkaan in het westen van het eiland, waar Jules Verne zijn tocht naar het middelpunt van de aarde begon, en het Jökulsárlón ijsbergenmeer in het zuidoosten, ontdek je niet alleen de klassiekers, maar toont ons routeboek je ook een aantal verborgen locaties.

Om niets aan het toeval over te laten, zijn er specifieke, comfortabele overnachtingsplaatsen geselecteerd, zodat de kans om iedere avond het noorderlicht te spotten optimaal is.

Vertrekdata

vanaf 01.10.2021 tot 30.04.2022

Hoogtepunten van de reis

 • Snæfellsnes schiereiland
 • Optionele walvissafari; op zoek naar orka's
 • Golden Circle: þingvellir, Geysir, Gullfoss
 • Zwarte stranden bij Kaap Dyrhólæy
 • Reynisfjara
 • Spoel- en woestijnvlaktes
 • Gletsjers en talloze watervallen
 • Vulkanische fenomenen
 • Jökulsárlón in het Vatnajökull NP

01. Dag per dag

De reis begint met een vlucht naar Keflavík, de internationale luchthaven van IJsland. Op de luchthaven aangekomen, je huurauto opgehaald en de bagage ingeladen; nu kan jouw IJsland avontuur echt beginnen!
Maak deze eerste dag al bijzonder door een stop te maken bij de Blue Lagoon en rijd vervolgens door naar je eerste overnachtingsplaats met uitzicht over de beruchte Walvisfjord.

— Lees meer —

Voordat je verder reist naar het westen, heb je vandaag de mogelijkheid om een wandeling te maken naar de op één na hoogste waterval van IJsland (deze wandeling is wel weersafhankelijk). Vind je deze optie iets te avontuurlijk? Dan kan je net voorbij het Mýrar moerasgebied de benen strekken voor een gemakkelijke wandeling naar de ‘Vuurburcht’.

Van hieruit heb je een mooi zicht op de bergketen die als een ruggengraat over de volledige lengte van het Snæfellsnes schiereiland loopt. Bij goed weer is zelfs de 1400 meter hoge vulkaankegel van de Snæfellsjökull, op het eind van de bergketen, duidelijk zichtbaar.
Het schiereiland zelf is een aaneenschakeling van ruige kusten met grillig gevormde basaltrotsen, geërodeerde vulkaankraters, lavagrotten, nederzettingen en kleine baaien en fjorden.

Je overnacht aan de voet van de vulkaan.

— Lees meer —

Vandaag kan je het schiereiland verder verkennen. Je overnacht in het havendorpje Stykkishólmur.

— Lees meer —

Je doorkruist het schiereiland en rijdt terug richting het zuiden naar het þingvellir Nationaal Park. Maak hier zeker een tussenstop!
Hoewel IJsland geologisch gezien één van de jongste landen is, heeft het wel één van de oudste parlementen. Dit parlement is gesticht in dit nationaal park. Vandaag de dag wordt deze locatie vooral druk bezocht, doordat het de grens vormt tussen het Noord-Amerikaanse en het Europese continent.
De twee tektonische platen drijven hier ieder jaar ongeveer 2 centimeter verder uit elkaar, waardoor een verzakking is ontstaan, die wordt gekenmerkt door kloven en scheuren.

Om de dag goed af te sluiten, kan je nog genieten van een heerlijk stoombad of sauna aan de rand van het Laugarmeer.

Je overnacht in deze omgeving.

— Lees meer —

Om de dag gelijk bijzonder te starten, breng je een bezoek aan één van de bekendste fenomenen op het eiland, namelijk het Geysir gebied, dat zijn naam ontleende aan alle geisers ter wereld. Tien kilometer verderop ligt een ander IJslands hoogtepunt, de Gullfoss waterval, die het water van de Hvitá rivier in twee trappen afvoert richting de Atlantische Oceaan.

Aan de rand van de Atlantische Oceaan ondergaat het landschap een metamorfose. De glooiende heuvels maken plaats voor een bergmassief met steile rotsen en kliffen. Bovenop het massief houden twee gletsjers met wisselend succes machtige vulkanen onder bedwang. De bekendste is de Eyjafjalla vulkaan, die in 2010 van zich liet horen.
Op verschillende plaatsen komt smelt- en regenwater tevoorschijn en vormt talloze sierlijke of imposante watervallen.
En alsof het nog niet voldoende is, vind je aan de voet van het massief zwarte zand- en keistranden afgeboord met perfect gevormde basaltzuilen. Hier vind je ook de bekende Kaap Dyrhólæy, die met zijn natuurlijk gevormde brug het zuidelijkste punt van het eiland is.

Je overnacht in de omgeving van Vík.

— Lees meer —

Vandaag bezoek je het Skaftafell Nationaal Park, dat onderdeel is van Europa’s grootste nationaal park: het Vatnajökull Nationaal Park. Het is een immens en uitzonderlijk gevarieerd gebied van ijs, woestijnen, lavavelden, watervallen, gletsjermeren en meanderende rivieren. Een ideale plaats voor korte en lange wandelingen.

Daarna rijd je verder naar het gletsjermeer Jökulsárlón. Hier zie je ijsbergen van afkalvend ijs die een mystiek beeld geven in het meer. Hoe bijzonder is dat!

Je overnacht in de buurt van het meer.

— Lees meer —

Doordat de zuidkust zodanig veel te bieden heeft, keer je vandaag langs de kust terug naar de voet van de Mýrdalsjökull. Onderweg kan je de plaatsen die je gisteren wegens tijdsgebrek hebt moeten overslaan alsnog bezoeken, of je gaat op pad voor een extra wandeling in Skaftafell.

Je overnacht aan de voet van de beruchte supervulkaan, Katla.

— Lees meer —

Wie nog iets wil meepikken van de hoofdstad kan in 2 uur terugrijden naar Reykjavík. Reykjavík is een gezellige slenterstad met verschillende musea, galerijen, theaters, cafés en zwembaden; alles ligt op loopafstand.
Wil je nog meer natuurgeweld ontdekken? Dan is dat ook zeker mogelijk! Je reist via het vulkanisch schiereiland Reykjanes naar Reykjavík om er in de late namiddag aan te komen.

— Lees meer —

De laatste dag is aangebroken. Je rijdt terug naar de luchthaven en levert de huurauto in. Denk terug aan je mooie avonturen, die je hebt beleeft, tijdens de terugvlucht.

— Lees meer —
Single trip quote icon

Het schiereiland Snæfellsnes was sowieso al één van mijn favoriete regio's in IJsland, maar in een winters kleedje wordt dit pure magie! Een absolute aanrader voor iedereen die IJsland in de winter wil verkennen.

Vicky Donghi, IJslandspecialist

02. Je verblijf

03. Prijzen

PRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 2 PERSONEN
PERIODE AUTOTYPE
01.10.21 t/m 31.10.21 SUZUKI VITARA
€1.575
SUZUKI JIMNY
€1.590
01.11.21 t/m 30.04.22 SUZUKI VITARA
€1.610
SUZUKI JIMNY
€1.695

PRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 4 PERSONEN
PERIODE AUTOTYPE
01.10.21 t/m 31.10.21 SUZUKI VITARA
€1.350
LANDROVER
DISCOVERY SPORT
€1.510
TOYOTA LANDCRUISER
€1.590
01.11.21 t/m 30.04.22 SUZUKI VITARA
€1.370
LANDROVER
DISCOVERY SPORT
€1.515
TOYOTA LANDCRUISER
€1.545

Bovenstaande prijzen zijn niet van toepassing tijdens de kerstvakantie.
Prijzen voor deze periode zijn op aanvraag.

Inbegrepen

 • Rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam naar Keflavik (retour) in de voordeligste klasse
 • 23 kg ruimbagage en 10 kg handbagage per persoon
 • Luchthavenbelasting
 • 1 nacht in een centraal gelegen hotel in Reykjavík op basis van kamer & ontbijt
 • 7 hotelnachten op het platteland op basis van kamer met privé-sanitair & ontbijt
 • Huurauto, van en tot de luchthaven. Inclusief onbeperkt aantal km’s, omniumverzekering met verlaagde franchise (eigen risico) naar €0,- en verzekering tegen schade veroorzaakt door steenslag
 • Uitgebreid Nordic infopakket met ons eigen Nederlandstalig routeboek, praktische info, wegenkaart en Dominicus Reishandboek
 • IJslandse belastingen
 • BTW, reserveringskosten, bijdrage Garantiefonds reizen (GFG)

Niet inbegrepen

 • Lunch en avondmaaltijden
 • Verzekering extra bestuurder:
  • Suzuki Jimny: €6,- per dag
  • Suzuki Vitara: €12,- per dag
  • Landrover Discovery Sport: €12,- per dag
  • Landcruiser: €18,- per dag
 • Optionele excursies en toegangen
 • Niet vermelde diensten
 • Reis- en/of annuleringsverzekering (vrijblijvend aanbod bij offerte)

Opmerkingen

 • Driepersoonskamer kan ook een tweepersoonskamer met een extra bed zijn
 • Prijzen voor eenpersoonskamer en kinderen op aanvraag
 • Bij boeking wordt meteen nagekeken of de vluchtklasse nog beschikbaar is. Indien niet meer beschikbaar, kan er enkel gereisd worden als er een toeslag wordt betaald.

04. Excursies

€80,- à €100,- per persoon / €120,- à €140,- per persoon (met transfer vanaf Reykjavík)

Op 15 minuten van de internationale luchthaven kan je baden in het Blue Lagoon warmwatermeer. Het bad, eigenlijk een kunstmatig meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld.
Het water heeft een temperatuur van 39°, bevat ongeveer 2,5% zout en is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het een lichtblauwe, opaalachtige kleur geven. Ze zeggen dat het een heilzame werking heeft.

Wanneer? Dagelijks, het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Reykjanes schiereiland.
Hoe? Individueel of met een bustransfer vanaf jouw hotel in Reykjavík.

— Lees meer —

€87,- per persoon / van 12 tot 15 jaar: €40,- per persoon / tot 11 jaar: € gratis

Hoewel de meeste walvissen tijdens de wintermaanden de kust rond IJsland verlaten, komen de orka’s in deze periode net jagen op haring in de wateren rond Snæfellsnes. De ideale gelegenheid dus om deze prachtige dieren van dichtbij te bewonderen in hun natuurlijke omgeving.

Waneer? Dagelijks, in de maanden: december tot en met maart (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Grundarfjörður, Snæfellsnes, West-IJsland.
Hoe? Circa 3 uur durende boottocht.

— Lees meer —

€90,- per persoon / van 8 tot 15 jaar: €60,- per persoon

Een ervaren gletsjergids neemt je letterlijk en figuurlijk op sleeptouw over de Svinafellsjökull, een gletsjertong van de grote Vatnajökull in het zuiden van IJsland. De gids vertelt je meer over de werking van de ijsmassa en de boeiende randfenomenen.

Wanneer? Dagelijks, het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Skaftafell Nationaal Park.
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Stijgijzers en ijsbijl worden voorzien. Haalbaar voor iedereen met een normale conditie en minimum schoenmaat 34. Bergschoenen van het type B of C zijn noodzakelijk.

— Lees meer —

€140,- per persoon / van 6 tot 16 jaar: €115,- per persoon

Laat je verbazen door de fantastische kristallen ijswereld onder de Vatnajökull. Vanaf het Jökulsárlón ijsmeer start het avontuur naar de rand van de gletsjer waar je je klaarmaakt om deze bijzondere gletsjergrot te verkennen. Een spektakel van water, ijs en licht en een oneindige variatie van verschillende tinten blauw.

Wanneer? Dagelijks, in de maanden: november tot en met maart (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Vatnajökull, vertrek vanaf Jökulsárlón.
Hoe? De excursie vindt plaats onder gespecialiseerde begeleiding. Uitrusting en al het nodige materiaal is ter plaatse aanwezig. De excursie duurt circa 3 uur.

Bij slechte weersvoorspellingen, neem altijd even contact op met de leverancier van deze excursie. Op die manier ben je zeker dat de excursie zoals gepland doorgaat. De contactgegevens kan je in de voucher terugvinden.

— Lees meer —

€185,- per persoon (2 personen per scooter) / van 12 tot 17 jaar: €135,- per persoon / van 6 tot 11 jaar: € gratis

Deze sneeuwscootertocht is inclusief vervoer per superjeep naar de top van de Langjökull (gletsjer), de op één na grootste ijswoestijn van IJsland.
De tocht vertrekt in de buurt van de Gullfoss waterval en duurt ongeveer 4 uur, waarvan circa 1 uur op de scooter.

Wanneer? Dagelijks (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Vertrek vanaf de Gullfoss waterval.
Hoe? De excursie is onder gespecialiseerde begeleiding. Uitrusting en al het nodige materiaal is ter plaatse aanwezig. Als bestuurder is een geldig rijbewijs verplicht.

— Lees meer —

05. Extra info

Met Icelandair vlieg je in ongeveer 3 uur naar Reykjavik en land je in een totaal andere wereld!

Vanaf Amsterdam zijn er het hele jaar door dagelijkse vluchten.

Papegaaiduikers op IJsland
Nordic Stories

Papegaaiduikers op IJsland

Ongetwijfeld één van de leukste en schattigste vogelsoorten die je op IJsland kan vinden, zijn de papegaaiduikers. Met hun unieke uiterlijk en grappige manier van voortbewegen worden ze ook wel de ‘clowns der zeevogels’ genoemd. We vertellen jou de beste plekjes om deze vogels te spotten op IJsland!

Lees meer
Ijsgrotten-in-IJsland-naar-IJsland-in-de-winter-met-Nordi
Nordic Stories

IJsgrotten

IJsland, het land van vuur en ijs, verrast je telkens weer. Aan de rand van de Vatnajökull, Europa’s grootste gletsjer, kan je tot in het hart van de ijswereld gaan in een van de ijsgrotten. Bezoek dit prachtige natuurwonder onder begeleiding van een ervaren gids.

Lees meer
Wandelen op IJsland tijdens de winter met Nordic
Nordic Stories

Wandelen in IJsland tijdens de winter

Blogpost over de winterwandeling naar de warmwaterrivier van Reykjadalur. Deze hete waterstroom is het verrassend eindpunt van een wandeling door een wondermooie ijzige setting. 

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox