In de ban van het noorderlicht

Ideale reis voor

Beleving
Ongerepte natuur
Sightseeing

In het najaar tot april, valt het leven op IJsland schijnbaar stil. Zowel toeristen als duizenden schapen verlaten de landschappen en maken plaats voor een serene sfeer die het buitenaards karakter van het eiland versterkt.

Een ideale periode voor wie houdt van een zekere eenzaamheid die de natuur nu uitstraalt. Niet droevig, maar wel een ‘grootse’ eenzaamheid met een dramatisch kantje afkomstig van de aanwezige woeste natuur. Een uniek gevoel!

Tijdens deze individuele autorondreis met een 4×4 auto bezoek je één van de meest gevarieerde kustlijnen ter wereld.

Tussen de Snæfellsnes vulkaan in het westen van het eiland, waar Jules Verne zijn tocht naar het middelpunt van de aarde begon, en het Jökulsárlón ijsbergenmeer in het zuidoosten, ontdek je niet alleen de klassiekers, maar toont onze advies route je ook een aantal verborgen locaties.

Om niets aan het toeval over te laten, zijn er specifieke, comfortabele overnachtingsplaatsen geselecteerd, zodat de kans om iedere avond het noorderlicht te spotten optimaal is.

Vertrekdata

vanaf 01.10.2022 tot 30.04.2023

Hoogtepunten van de reis

 • Snæfellsnes schiereiland
 • Optionele walvissafari; op zoek naar orka's
 • Golden Circle: þingvellir, Geysir, Gullfoss
 • Zwarte stranden bij Kaap Dyrhólæy
 • Reynisfjara
 • Spoel- en woestijnvlaktes
 • Gletsjers en talloze watervallen
 • Vulkanische fenomenen
 • Jökulsárlón in het Vatnajökull Nationaal Park

01. Dag per dag

De reis begint met een vlucht naar Keflavík, de internationale luchthaven van IJsland. Het vliegtuig is geland, je huurauto is opgehaald en de bagage is ingeladen; nu kan jouw IJsland avontuur echt beginnen!

Maak deze eerste dag al bijzonder door een stop te maken bij de Blue Lagoon en rijd vervolgens door naar je eerste overnachtingsplaats met uitzicht over de beruchte Walvisfjord.

Extra bij te boeken: toegang tot de Blue Lagoon

— Lees meer —

Voordat je verder reist naar het westen, heb je vandaag de mogelijkheid om een wandeling te maken naar de op één na hoogste waterval van IJsland (deze wandeling is wel weersafhankelijk). Vind je deze optie iets te avontuurlijk? Dan kan je net voorbij het Mýrar moerasgebied de benen strekken voor een gemakkelijke wandeling naar de ‘Vuurburcht’. Van hieruit heb je een mooi zicht op de bergketen die als een ruggengraat over de volledige lengte van het Snæfellsnes schiereiland loopt. Bij goed weer is zelfs de 1400 meter hoge vulkaankegel van de Snæfellsjökull, op het eind van de bergketen, duidelijk zichtbaar.

Het Snæfellsnes schiereiland zelf is een aaneenschakeling van ruige kusten met grillig gevormde basaltrotsen, geërodeerde vulkaankraters, lavagrotten, nederzettingen en kleine baaien en fjorden.

Je overnacht aan de voet van de vulkaan.

— Lees meer —

Vandaag kan je het schiereiland verder verkennen. Je overnacht vanavond wel in een andere accommodatie, namelijk in het charmante havendorpje Stykkishólmur. Nog energie over? Klim dan de Súgandisey klif op. Van hier heb je een prachtig uitzicht richting de Westfjorden (bij helder zicht).

Extra bij te boeken: orkatocht

— Lees meer —

Je doorkruist het schiereiland en rijdt terug richting het zuiden naar het þingvellir Nationaal Park. Maak hier zeker een tussenstop!
Hoewel IJsland geologisch gezien één van de jongste landen is, heeft het wel één van de oudste parlementen. Dit parlement is gesticht in dit Nationaal Park. Vandaag de dag wordt deze locatie vooral druk bezocht, doordat het de grens vormt tussen het Noord-Amerikaanse en het Europese continent.
De twee tektonische platen drijven hier ieder jaar ongeveer 2 centimeter verder uit elkaar, waardoor een verzakking is ontstaan, die wordt gekenmerkt door kloven en scheuren. Zeer interessant om zelf te zien en ontdekken.

Om de dag goed af te sluiten, kan je gaan genieten van een heerlijk stoombad of sauna aan de rand van het Laugarmeer. Of bijkomen in het heetwaterbad Secret Lagoon.

Je overnacht in de omgeving van de Golden Circle.

— Lees meer —

Om de dag gelijk bijzonder te starten, breng je een bezoek aan één van de bekendste fenomenen op het eiland, namelijk het Geysir gebied, dat zijn naam ontleende aan alle geisers ter wereld. Tien kilometer verderop ligt een ander IJslands hoogtepunt, de Gullfoss waterval, die het water van de Hvitá rivier in twee trappen afvoert richting de Atlantische Oceaan.

Na deze twee stops reis je verder richting de rand van de Atlantische Oceaan, waar je merkt dat het landschap een metamorfose ondergaat. De glooiende heuvels maken plaats voor een bergmassief met steile rotsen en kliffen. Bovenop het massief houden twee gletsjers met wisselend succes machtige vulkanen onder bedwang. De bekendste is de Eyjafjalla vulkaan, die in 2010 van zich liet horen.
Op verschillende plaatsen komt smelt- en regenwater tevoorschijn en vormt talloze sierlijke of imposante watervallen.

En alsof het nog niet voldoende is, vind je aan de voet van het massief zwarte zand- en keistranden afgeboord met perfect gevormde basaltzuilen. Hier vind je ook de bekende Kaap Dyrhólæy, die met zijn natuurlijk gevormde brug het zuidelijkste punt van het eiland is.

Je overnacht in de omgeving van Vík.

— Lees meer —

Vandaag bezoek je het Skaftafell Nationaal Park, dat onderdeel is van Europa’s grootste nationaal park: het Vatnajökull Nationaal Park. Het is een immens en uitzonderlijk gevarieerd gebied van ijs, woestijnen, lavavelden, watervallen, gletsjermeren en meanderende rivieren. Een ideale plaats voor korte en lange wandelingen.

Daarna rijd je verder naar het gletsjermeer Jökulsárlón. Hier zie je ijsbergen van afkalvend ijs die een mystiek beeld geven in het meer. Hoe bijzonder is dat!

Je overnacht in de buurt van Vatnajökull.

Extra bij te boeken: gletsjerwandeling of bezoek aan een ijsgrot

— Lees meer —

Doordat de zuidkust zodanig veel te bieden heeft, keer je vandaag langs de kust, via dezelfde weg, terug naar de voet van de Mýrdalsjökull. Onderweg kan je de plaatsen die je op de heenweg wegens tijdsgebrek hebt moeten overslaan alsnog bezoeken, of je gaat op pad voor een extra wandeling in Skaftafell National Park.

Je overnacht aan de voet van de beruchte supervulkaan, Katla.

— Lees meer —

Wie nog iets wil meepikken van de hoofdstad kan in 2 uur terugrijden naar Reykjavík. Reykjavík is een gezellige slenterstad met verschillende musea, galerijen, theaters, cafés en zwembaden; alles ligt op loopafstand.

Wil je nog meer natuurgeweld ontdekken? Dan is dat ook zeker mogelijk! Je reist via het vulkanisch schiereiland Reykjanes naar Reykjavík om er in de late namiddag aan te komen.

— Lees meer —

De laatste dag is aangebroken. Je rijdt terug naar de luchthaven en levert de huurauto in. Tijdens de terugvlucht kan je terugdenken aan de mooie avonturen, die je hebt beleeft. Tip! Maak alvast een selectie van foto's waarmee je jouw vrienden gaat overtuigen om ook naar dit fascinerende land te reizen.

— Lees meer —
Single trip quote icon

Het schiereiland Snæfellsnes heeft mij afgelopen maart zeer verrast! Vooral het charmante plaatsje Stykkishólmur met prachtige uitzichten richting de Westfjorden vind ik een absolute aanrader. Tip! Dit schiereiland is een ideale plek om orka's te spotten. Heb je een beetje zeebenen, stap dan zeker aan boord om deze indrukwekkende dieren in het wild te zien.

Laura Lammers, IJslandspecialist

02. Je verblijf

03. Prijzen

PRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 2 PERSONEN
PERIODE AUTOTYPE
01.10.2022 t/m 31.10.2022 SUZUKI VITARA
€1.920,-
SUZUKI JIMNY
€1.870,-
01.11.2022 t/m 30.04.2023 SUZUKI VITARA
€1.900,-
SUZUKI JIMNY
€1.850,-

PRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 4 PERSONEN
PERIODE AUTOTYPE
01.10.2022 t/m 31.10.2022 TOYOTA RAV4
€1.640,-
TOYOTA LANDCRUISER
€1.785,-
01.11.2022 t/m 30.04.2023 TOYOTA RAV4
€1.625,-
TOYOTA LANDCRUISER
€1.765,-

Tijdens de donkere periode, tussen 15.12.2022 en 15.01.2023, bieden we deze reis niet aan.

Inbegrepen

 • Rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam naar Keflavik (retour) in de voordeligste klasse
 • 23 kg ruimbagage en 10 kg handbagage per persoon
 • Luchthavenbelasting
 • 1 nacht in een centraal gelegen hotel in Reykjavík op basis van een kamer met ontbijt
 • 7 hotelnachten op het platteland op basis van kamer met privé-sanitair en ontbijt
 • Huurauto type passend bij het aantal personen (zoals bij 'prijzen' is benoemd) of gelijkwaardig, van en tot de luchthaven.
  • Inclusief onbeperkt aantal km’s, omniumverzekering met verlaging franchise (eigen risico) naar €0,- en verzekering tegen schade veroorzaakt door steenslag (banden en bodem zijn nooit verzekerd op IJsland)
  • Tweede bestuurder
 • Uitgebreid Nederlandstalige NORDIC-reisapp met algemene informatie en tips, routebeschrijvingen en bezienswaardigheden
 • Wegenkaart en Dominicus reisgids
 • IJslandse belastingen
 • BTW, reserveringskosten, bijdrage Garantiefonds reizen (GFG)
 • CO2 compensatie van deze reis

  Niet inbegrepen

  • Lunch en avondmaaltijden
  • Optionele excursies en toegangen
  • Niet vermelde diensten
  • Reis- en/of annuleringsverzekering (vrijblijvend aanbod bij offerte)

  Opmerkingen

  • Driepersoonskamer kan ook een tweepersoonskamer met een extra bed zijn
  • Prijzen voor eenpersoonskamer en kinderen op aanvraag
  • Bij boeking wordt meteen nagekeken of de vluchtklasse nog beschikbaar is. Indien niet meer beschikbaar, kan er enkel gereisd worden als er een toeslag wordt betaald. De exacte prijs per persoon wordt vermeld in de offerte.
  • Per boeking (tot 9 personen) draag je €2,50 af aan het Calamiteitenfonds

  04. Excursies

  €90,- à €110,- per persoon (naargelang beschikbaarheid) / transfer vanaf Reykjavík op aanvraag

  Op 15 minuten van de internationale luchthaven kan je baden in het Blue Lagoon warmwatermeer. Het bad, eigenlijk een kunstmatig meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld.
  Het water heeft een temperatuur van 39°, bevat ongeveer 2,5% zout en is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het een lichtblauwe, opaalachtige kleur geven. Ze zeggen dat het een heilzame werking heeft.

  Wanneer? Dagelijks, het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid).
  Waar? Reykjanes schiereiland.
  Hoe? Individueel of met een bustransfer vanaf jouw hotel in Reykjavík.

  — Lees meer —

  €87,- per persoon / van 12 tot 15 jaar: €40,- per persoon / tot 11 jaar: € gratis

  Hoewel de meeste walvissen tijdens de wintermaanden de kust rond IJsland verlaten, komen de orka’s in deze periode net jagen op haring in de wateren rond Snæfellsnes. De ideale gelegenheid dus om deze prachtige dieren van dichtbij te bewonderen in hun natuurlijke omgeving.

  Waneer? Dagelijks van half februari t.e.m. maart
  Waar? Grundarfjörður, Snæfellsnes, West-IJsland
  Hoe? Ca. 3 uur durende boottocht

  — Lees meer —

  €100,- per persoon / van 8 tot 15 jaar: €75,- per persoon

  Een ervaren gletsjergids neemt je letterlijk en figuurlijk op sleeptouw over de Svinafellsjökull, een gletsjertong van de grote Vatnajökull in het zuiden van IJsland. De gids vertelt je meer over de werking van de ijsmassa en de boeiende randfenomenen.

  Wanneer? Dagelijks, het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid).
  Waar? Skaftafell Nationaal Park.
  Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Stijgijzers en ijsbijl worden voorzien. Haalbaar voor iedereen met een normale conditie en minimum schoenmaat 34. Bergschoenen van het type B of C zijn noodzakelijk.

  — Lees meer —

  €185,- per persoon / van 6 tot 16 jaar: €140,- per persoon

  Laat je verbazen door de fantastische kristallen ijswereld onder de Vatnajökull. Vanaf het Jökulsárlón ijsmeer start het avontuur naar de rand van de gletsjer waar je je klaarmaakt om deze bijzondere gletsjergrot te verkennen. Een spektakel van water, ijs en licht en een oneindige variatie van verschillende tinten blauw.

  Wanneer? Dagelijks, in de maanden: november tot en met maart (op basis van beschikbaarheid).
  Waar? Vatnajökull, vertrek vanaf Jökulsárlón.
  Hoe? De excursie vindt plaats onder gespecialiseerde begeleiding. Uitrusting en al het nodige materiaal is ter plaatse aanwezig. De excursie duurt circa 3 uur.

  Bij slechte weersvoorspellingen, neem altijd even contact op met de leverancier van deze excursie. Op die manier ben je zeker dat de excursie zoals gepland doorgaat. De contactgegevens kan je in de voucher terugvinden.

  — Lees meer —

  € 215 p.p. (2 personen per scooter) / van 12 tot 17 jaar: € 160 / van 6 tot 11 jaar: € gratis

  Deze sneeuwscootertocht is inclusief vervoer per superjeep naar de top van de Langjökull (gletsjer), de op één na grootste ijswoestijn van IJsland.
  De tocht vertrekt in de buurt van de Gullfoss waterval en duurt ongeveer 4 uur, waarvan circa 1 uur op de scooter.

  Wanneer? Dagelijks (op basis van beschikbaarheid).
  Waar? Vertrek vanaf de Gullfoss waterval.
  Hoe? De excursie is onder gespecialiseerde begeleiding. Uitrusting en al het nodige materiaal is ter plaatse aanwezig. Als bestuurder is een geldig rijbewijs verplicht.

  — Lees meer —

  05. Extra info

  Met Icelandair vlieg je in ongeveer 3 uur naar Reykjavik en land je in een totaal andere wereld!

  Vanaf Amsterdam zijn er het hele jaar door dagelijkse vluchten.

  De paarse lupine bloeit op IJsland
  Nordic Stories

  De lupine die IJsland paars kleurt

  Tijdens de lente- en zomermaanden wordt IJsland een waar paradijs voor fotografen. De lupine staat in bloei en de grote, paarse velden zijn een favoriet onder de toeristen. Onder de IJslanders daarentegen, is de lupine een controversiële plant.

  Lees meer
  Papegaaiduikers op IJsland
  Nordic Stories

  Papegaaiduikers op IJsland

  Ongetwijfeld één van de leukste en schattigste vogelsoorten die je op IJsland kan vinden, zijn de papegaaiduikers. Met hun unieke uiterlijk en grappige manier van voortbewegen worden ze ook wel de ‘clowns der zeevogels’ genoemd. We vertellen jou de beste plekjes om deze vogels te spotten op IJsland!

  Lees meer
  Ijsgrotten-in-IJsland-naar-IJsland-in-de-winter-met-Nordi
  Nordic Stories

  IJsgrotten

  IJsland, het land van vuur en ijs, verrast je telkens weer. Aan de rand van de Vatnajökull, Europa’s grootste gletsjer, kan je tot in het hart van de ijswereld gaan in een van de ijsgrotten. Bezoek dit prachtige natuurwonder onder begeleiding van een ervaren gids.

  Lees meer
  Wandelen op IJsland tijdens de winter met Nordic
  Nordic Stories

  Wandelen in IJsland tijdens de winter

  Blogpost over de winterwandeling naar de warmwaterrivier van Reykjadalur. Deze hete waterstroom is het verrassend eindpunt van een wandeling door een wondermooie ijzige setting. 

  Lees meer

  Nog interessante reizen

  Op de hoogte blijven?

  Ontvang tips & tricks in je mailbox