Nordic reis Spitsbergen 2024

Betoverend Spitsbergen exclusief voor Nordic-reizigers

Tijdens dit avontuur geniet je van het indrukwekkend mooie landschap van Svalbard in het hoge arctische noorden, met walvissen, walrussen, ijsberen en miljoenen zeevogels als je reisgezellen! Wanneer we naar de 80ste breedtegraad varen en zo dicht als mogelijk tot bij het pakijs komen, naderen we de favoriete verblijfplaats van de ijsbeer tijdens de zomer. Het volledige schip vaart exclusief voor onze Nordic reizigers en we kunnen hierdoor een unieke reis met eigen Nordic-aspecten aanbieden. Het professionele expeditieteam wordt aangevuld met eigen Nordic-begeleiding zodat een deel van de lezingen ook in het Nederlands gegevens worden. Hoe noordelijk we exact komen tijdens de reis en welke route we daarbij nemen, zal volledig afhangen van de ijsomstandigheden. De vele landingsplaatsen langs de kust van de archipel zijn in de zomer ijsvrij door de invloed van de Warme Golfstroom. Het splinternieuwe schip Ocean Albatros brengt je in alle comfort op plaatsen die anders erg moeilijk bereikbaar zijn. We varen niet enkel tot het hoge noorden, maar bezoeken ook een aantal uitzonderlijke locaties aan de oostzijde van Svalbard zoals Edgeøya. Ook Bellsund en Hornsund in het zuiden kunnen niet ontbreken op deze unieke reis!
Vertrekdata

10.07 tot en met 19.07.2024

Hoogtepunten van de reis

  • Uitgebreide route rond Spitsbergen
  • Boeiende lezingen over verschillende onderwerpen waaronder enkele ook in het Nederlands
  • Grote kans op het spotten van ijsberen
  • Nederlandstalige reisbegeleiding aan boord
  • Minstens 1 of zelfs 2 landingen per dag
  • Splinternieuw schip met de modernste technologie
  • Ruime kajuiten, allen met zeezicht
  • Uitbundig dierenleven van Spitsbergen: rendieren, poolvossen, walrussen, zeehonden, walvissen en veel meer

01. Dag per dag

We vliegen naar het arctische Longyearbyen, de hoofdplaats van Svalbard en mogelijk de meest noordelijk gelegen stad ter wereld. Ons schip, de Ocean Albatros ligt nabij het centrum aangemeerd. Na de inscheping en het welkomstdrankje zal de expeditieleider een briefing geven over de reis, de gewoontes aan boord en de verschillende veiligheidsprocedures. Voor we afvaren is er een verplichte 'safety drill'. Daarna vaart de kapitein het schip uit de Adventfjord en kan het arctische avontuur echt beginnen!
— Lees meer —
’s Nachts (wat is nacht wanneer de zon nooit ondergaat?) zijn we Prins Karl Forland voorbij gevaren en aangekomen in de magnifieke Kongsfjord. Het drijfijs dat in deze periode nog vaak aanwezig is zorgt voor een uitdaging omdat de binnenwateren van de fjord geblokkeerd worden, maar tegelijk geeft het ons extra kansen om de alomtegenwoordige – maar ongrijpbare- ijsbeer te spotten die hier in zijn favoriete leefgebied jaagt op zeehonden. Rond deze tijd van het jaar zijn de trekvogels ook aangekomen op Spitsbergen. Ze zijn klaar om zich er te settelen en zich te voeden om zo goed voorbereid aan de zomer te beginnen. Onze eerste landing is op Ny Ålesund. Deze nederzetting is eigenlijk nog noordelijker gelegen dan Longyearbyen, wat het eigenlijk dé meest noordelijke stad ter wereld maakt. Maar … het is niet meer dan een aantal wetenschappelijke stations, een postkantoor en een winkeltje dat slechts een paar uur open is. Dus een echte stad? Dat zal je zelf moeten beoordelen. De omgeving is mooi, de wetenschappelijke projecten beslist interessant en dat geldt ook voor de stadsgeschiedenis. De kapitein probeert langszij af te meren zodat we van een aangename wandeling door deze regio kunnen genieten. In de namiddag varen we verder noordwaarts in het fjordensysteem en afhankelijk van de ijsomstandigheden voorzien we nog een zodiactocht langs de voorzijde van de Lilliehöök gletsjer of we laten ons meeslepen in een interessante lezing aan boord.
— Lees meer —
We zijn nu aangekomen in Noordwest-Svalbard, een regio die tot nationaal park werd uitgeroepen in 1973. Mogelijk start de dag met een rustige boottocht in Danskergattet, op zoek naar zeehonden in Virgohamna. Vervolgens steken we over van Danskøya naar Amsterdamøya om een landing te maken in Smeerenburg, het legendarische walvisvaart stadje uit de 17de eeuw. Destijds leefden er meer dan 200 mannen – die er ook vaak stierven – in de hoogdagen van de blubberproductie. Er zijn heel wat interessante plekjes te bezoeken in deze noordwestelijke hoek van Spitsbergen. Als de omstandigheden het toelaten maken we een landing op het eiland Ytre Norskøya, waar de walvisvaarders hun uitkijkposten hadden.
— Lees meer —
’s Nachts zetten we verder koers naar de Woodfjord en een zijarm ervan, de Liefdefjord. Het plan is om een boottocht te maken langs de brede gletsjertong ‘Monacobreen’. Dit geeft ons een uniek zicht op de gletsjerkrachten en de ontelbare vormen van ijsbergen. De gletsjerarm is vernoemd naar Albert I van Monaco die een enorme sponsor was van wetenschappelijk onderzoek in Svalbard. In de namiddag brengt het schip ons verder noordwaarts richting de rand van het pakijs. Hoe ver noordelijk dit zal zijn wordt bepaald door het weer, maar het doel is echt tot aan de rand te komen: mogelijk rond 80 graden noord! Dit is het koninkrijk van de ijsbeer! Wanneer het pakijs tijdens de zomer terugtrekt, volgt de ijsbeer op de drijvende ijsschotsen mee noordwaarts omdat vooral hier de zeehonden verblijven: de voornaamste prooi van de ijsbeer. IJsberen die de drijvende ijsschotsen naar het noorden missen, zijn gedoemd om de hele zomer op Svalbard te blijven. Zij moeten zich zien te voeden met bessen, eieren en eventueel een walviskadaver. Een hard bestaan! Tegen het einde van de dag varen we verder richting de Hinlopenstraat die het grote eiland Spitsbergen van Nordaustlandet scheidt.
— Lees meer —
In de ochtend varen we langzaam voorbij de bekende Alkefjellet. Als we het weer aan onze kant hebben krijgen we een prachtig zicht op de steile kliffen. Dit is de thuisbasis van een dichte populatie kortbekzeekoeten. Er zitten zoveel vogels bij elkaar dat er amper een stukje rots vrij is. Gedurende de zomermaanden zorgen de broedparen voor heel wat actie, zowel op de kliffen als in het water! Wanneer we het poolwoestijnlandschap van Torrelnesset betreden, staat er ons nog meer te wachten. Dit strand is de thuisbasis van heel wat walrussen die hier gezellig tegen elkaar liggen. Ze voeden zich met mosselen en andere weekdieren die ze hier in de ondiepe wateren van Svalbard vinden.
— Lees meer —
Enkel de ijsomstandigheden in de Hinlopenstraat kunnen bij een rondvaart rond Spitsbergen roet in het eten gooien. We proberen hier door het ijs te komen en varen door tot het zuidelijke stukje van deze zeestraat. En als het ijs het niet toelaat om door de Hinlopenstraat te gaan, dan beleef je net zoveel avontuur als je dieper de wonderen van West-Svalbard intrekt. We volgen een flexibele route door diepe fjorden en langs afkalvende gletsjers, op zoek naar opmerkelijke Arctische wilde dieren.

Daarna gaat verder door de engte ‘Freemansundet’ die de twee eilanden Edgeøya en Barentsøya van elkaar scheidt. We genieten onderweg van de vergezichten op de landtong van Kapp Lee en varen door in de Storfjorden. We plannen ook een landing met de zodiacs aan de kust van Edgeøya. Dit is het derde grootste eiland van Svalbard met een oppervlakte van meer dan 5000 km². ’s Nachts varen we rond het meest zuidelijke punt van Svalbard, Sørkapp. Vanaf hier gaat onze route verder langs de westkust.
— Lees meer —
Nu we de zuidkaap van Spitsbergen achter ons hebben gelaten, bereiken we de ingang van de fjord Hornsund. De gebouwen aan de noordoever rond Isbjørnhamna zijn van een Pools onderzoeksstation, gevestigd in 1957. Er wordt onderzoek gedaan op vlak van geofysica, seismiek, meteorologie en de ionosfeer. De verstandhouding met het Noorse Poolinstituut is zeer goed waardoor de toekomst van dit station verzekerd is (zolang de financiering blijft duren). De fjord is bijna 30 kilometer lang en velen beschouwen hem als de mooiste, met de vele gletsjers die er in afkalven. Ook de spitse bergtoppen langs de kusten van de fjord dragen bij tot het imposante landschap. De bergtoppen zijn vaak verhuld in een dikke laag wolken en door de stroming uit het oosten drijft er vaak heel wat drijfijs tot in de fjordingang. Hier bevinden we ons echt in een ongelooflijk indrukwekkend landschap!
— Lees meer —
De westkust wordt beïnvloed door de warme golfstroom. Deze aanvoer van warmer water zorgt ervoor dat het meeste ijs hier nu gesmolten is. Hierdoor kunnen we in de zuidelijke fjordarm van de Bellsund varen op deze laatste volle dag van onze expeditie. Bellsund is zeer rijk aan steenkool en de Svea mijn, diep in de fjord, was vroeger een van de grootste gemeenschappen op het eiland. Maar de prijzen kelderden en de koolmijn wordt momenteel ontmanteld. We blijven in de fjordingang en maken landingen in de baai van Vårsol. De grootste trekpleister hier is de klif van de kleine alken. De toendra, waar de rendieren maar al te graag grazen, wordt hier rijkelijk bemest door honderdduizenden kleine alken. We maken een mooie wandeling langs het strand en spotten er restanten uit vroegere industriële tijden. Tijdens de lunch steken we de fjord over, langs het 4 km lange en smalle eiland Akseloya. We maken een landing met de zodiac aan Calypsobyen in de Recherche Fjord. Steenkool werd hier gewonnen in de vroege jaren 1900, al kwam het hier nooit op volle toeren. Vandaag biedt Calypsobyen een interessante landing met een blik op het tijdperk van het neo-industrialisme, toen alle mogelijkheden om winst te maken werden uitgeprobeerd. Er zijn fijne wandelmogelijkheden op de toendra achter de gebouwen.
— Lees meer —
Tijdens deze nacht zijn we aanbeland in Forlandssundet, de zee-engte tussen Prince Karls Forland en Spitsbergen. Onze bestemming is Poolepynten (Poole Point), een kleine landtong, genoemd naar de Britse walvisvaarder Jonas Poole. Deze regio wordt vandaag bewoond door kudden walrussen die je van ver kan zien (en ruiken!). De grote zoogdieren pronken met hun slagtanden en snorharen, evenals hun aanzienlijke omvang. Na dit bezoek keren we terug zuidwaarts richting de Isfjord. Onderweg terug naar Longyearbyen hopen we op een laatste kans om dieren te zien en genieten nogmaals van het echt unieke landschap van Svalbard.
— Lees meer —
Het schip komt vroeg in de ochtend terug aan bij ons vertrekpunt Longyearbyen. Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van het expeditieteam, de bemanning en het schip. De transfer brengt ons naar de luchthaven en vanaf daar vliegen wij terug naar Brussel. De reis zit erop maar het unieke landschap van Spitsbergen en het uitbundige dierenleven van deze schitterende archipel zijn onvergetelijke herinneringen! Hou er rekening mee dat alle landingen en activiteiten afhankelijk zijn van de weers- en ijsomstandigheden die gunstig genoeg moeten zijn voor het schip om bepaalde regio’s binnen te varen. Omdat veiligheid van de passagiers en de bemanning altijd prioriteit heeft kunnen ook de kajaktochten enkel plaatsvinden onder ideale omstandigheden. MS Ocean Albatros biedt fantastische mogelijkheden aan boord om te ontspannen in de wellness, de sauna, het restaurant, de bar en de aangename bibliotheek. Aan boord word je begeleid door een professioneel expeditieteam met een zeer grondige kennis van de regio. Zij voorzien heel wat boeiende lezingen over verschillende onderwerpen zoals biologie, geologie, ornithologie, beweging van het pakijs en veel meer.
— Lees meer —

02. Schepen

03. Prijzen

Prijs per persoon
Hutcategorie Dubbel Single
Kajuit met patrijspoort op dek 3 - Volgeboekt G € 6.495 € 7.495 (single bed)
Triple kajuit met patrijspoort op dek 3 - Volgeboekt F € 6.995 niet mogelijk
Kajuit met Frans balkon op dek 7 - Volgeboekt E € 7.995 € 14.795
Kajuit met patrijspoort op dek 3 of dek 4 - Volgeboekt D € 6.795 € 12.495
Balkonkajuit op dek 4 of dek 6* - Volgeboekt C € 7.995 € 14.795*
Balkonsuite op dek 4 en dek 6 - Volgeboekt B € 9.995 op aanvraag
Ruime suite met balkon op dek 7 - Volgeboekt A € 10.995 op aanvraag
Ruime junior suite 707 40 m² - Volgeboekt A 707 € 10.995 op aanvraag
Ruime premium suite nr 420 (Freydis) met balkon en 2 kamers op dek 4 - Volgeboekt PS € 10.995 op aanvraag
  • *C-kajuiten: mogelijk om als single in gedeelde kajuit te boeken ZONDER single toeslag
  • Derde persoon in de kajuit: 15% korting (niet geldig in de F-kajuit)
  • Deze reis werd berekend aan wisselkoers 1 EUR = 1,15 USD (voor boekingen vanaf 01/10/22: 1 EUR = 1,10 USD)

Inbegrepen

  • Heen- en terugvlucht Brussel-Longyearbyen-Brussel in economy class.
  • Expeditiezeereis in de geboekte hutcategorie met privé badkamer.
  • Alle maaltijden aan boord.
  • Huiswijn, huisbier en frisdrank tijdens de maaltijd (lunch/diner).
  • Koffie, thee en water gedurende de dag , alsook namiddagsnack.
  • Welkomst- en afscheidsdrink.
  • VIP-pakket voor gasten in premium suite en suites type A en B: onbeperkte toegang tot het specialiteitenrestaurant, welkomstgeschenk bij aankomst (wijn, fruit en gevulde minibar), gratis was- en strijkservice, espressomachine in de kajuit en gratis verzorgingsproducten.
  • Digitaal verslag na de reis met logboek, foto's, overzicht waargenomen dieren en meer.
  • Professioneel Engelstalig en deels Nederlandstalig expeditieteam – een internationaal team van hoogopgeleide experts uit verschillende academische disciplines met een grondige kennis van de regio die we bevaren. Ze organiseren en begeleiden tal van activiteiten aan boord en aan land.
  • Lezingen door het ervaren expeditieteam over tal van onderwerpen.
  • Gebruik van de uitgebreide bibliotheek.
  • Tips van professionele fotograaf aan boord over het nemen van de beste foto's bij verschillende omstandigheden met fotografieworkshop.
  • Voor de reis wordt een voorvergadering voorzien.
  • Landingen (1 of zelfs 2 per dag!) met poolcirkelboten en activiteiten aan boord en aan land.
  • Gebruik van fitness, bubbelbaden, zwembad en panoramische sauna.
  • Gebruik van wandelstokken, laarzen en ander materiaal voor activiteiten.
  • Wind- en regenbestendige jas (deze mag je mee naar huis nemen na de reis).
  • Bijdrage Garantiefonds Reizen
  • CO2 compensatie van deze reis

Niet inbegrepen

  • Annuleringsverzekering (aanbevolen) en reisverzekering (verplicht) - waarbij de minimum dekking voor repatriëring
    $ 200.000 moet bedragen: klik hier voor meer info
  • Optionele kajaktocht: enkel boekbaar aan boord
  • Persoonlijke uitgaven aan boord
  • Fooien (14USD per persoon per dag)

Opmerkingen

  • Momenteel is het nog te vroeg om het exacte vluchtschema te kennen. We rekenen erop om voor deze reis rechtstreekse vluchten te kunnen voorzien, zonder extra hotelnachten. Als dit toch niet mogelijk is, zal er een tussenlanding in Oslo zijn met voor en/of na de zeereis een extra hotelnacht. Dit brengt een extra kost met zich mee die nog zal doorgerekend worden. Uitsluitsel hierover in november 2023 wanneer alle vluchten gekend zijn.
  • De routebeschrijving geldt als leidraad, het definitieve vaarschema en de landingen zijn afhankelijk van de ijs- en weersomstandigheden en zal dagelijks door het expeditieteam voorgesteld worden. Deze reis is een poging om rond het eiland Spitsbergen te varen wat in deze periode van het jaar doorgaans mogelijk is. Indien de ijscondities in de Hinlopenstraat de doorgang belemmeren wordt de route aangepast en verkennen we nog meer in de diepte de fjorden en gletsjers van het prachtige noordwesten van Spitsbergen.
  • Alle geplande landingen zijn afhankelijk van de plaatselijke weersomstandigheden.
  • Er zijn geen specifieke fysieke vereisten voor deze reis. Een goede gezondheid is wel belangrijk omdat we op erg afgelegen plaatsen komen. Bij twijfel graag steeds contact nemen eerst. De reis is niet geschikt voor rolstoelgebruikers.
  • Extra activiteiten, die tijdens de reis aangeboden worden, kunnen aan boord of op voorhand tegen betaling geboekt worden.
  • Per boeking (tot 9 personen) draag je €2,50 af aan het Calamiteitenfonds.

04. Extra info

  • Voor deze reis is een internationaal paspoort geldig tot minstens 6 maanden na je terugreisdatum vereist.
  • Covid-19: Momenteel zijn er geen vereisten om aan deze reis deel te nemen.
  • Betalingsvoorwaarden: 30% aanbetaling te voldoen bij boeking, saldo te betalen 90 dagen voor vertrek.
  • Specifieke annuleringsvoorwaarden voor deze reis:
    • Van inschrijving tot 180 dagen voor afreis: 30% van de totale reissom (aanbetaling)
    • Van 179 tot 90 dagen voor afreis: 70% van de totale reissom
    • Minder dan 90 dagen voor afreis: 100% van de totale reissom

Vluchtdetails zijn momenteel nog niet gekend

 

Dirk Draulans - Boeken & Biografie | Polis

 

 

Sinds 1987 is Dirk Draulans redacteur bij Knack (Belgisch weekblad). Als bioloog is hij een graag geziene journalist op televisie. Voor de nationale zender maakte hij een aantal tv-programma’s. Dirk is doctor in de wetenschappen, schreef een vijftigtal wetenschappelijke publicaties en maakte tal van wetenschappelijke expedities. Verder schreef hij ook een aantal geruchtmakende en succesvolle boeken.