Start Vikingtijdperk
De aanval op het Engelse Lindisfarne klooster markeert het begin van het Vikingtijdperk. De Sami voerden intensief handel met het beruchte volk en kenden toen een sterke culturele ontwikkeling.
De aanval op het Engelse Lindisfarne klooster markeert het begin van het Vikingtijdperk. De Sami voerden intensief handel met het beruchte volk en kenden toen een sterke culturele ontwikkeling.
Rond 1500 begonnen de Sami zich te settelen. Ze gingen over tot het hoeden van rendieren, wat zorgde voor melk, vlees, vacht en transport. Het rendierhoeden werd de belangrijkste manier van bestaan en de Sami organiseerden zich in families of siida.
De voorvaderen van de Sami waren jagers en verzamelaars. De imposante rotstekeningen aan de Alta fjord dateren van 1200 v.C. en beelden de toenmalige jagerscultuur, rituele ceremonies, heilige dieren en goden af.
De oorspronkelijke bewoners van Noord-Scandinavië zijn de Samen. Hun bevolkingsgroep bestaat uit ongeveer 70.000-100.000 Samen. De geschiedenis van de Samicultuur gaat duizenden jaren terug. De Sami zouden de eersten zijn geweest die na de laatste ijstijd het Noorden opnieuw bevolkten.
Samigemeenschappen zijn de laatste jaren meer en meer gaan integreren in de Noorse, Zweedse of Finse samenleving. Toch is er vandaag de dag een duidelijke beweging onder de Sami om hun cultuur en identiteit te bewaren.
Het gebruik van de Sami taal werd verboden in publieke scholen of kerken. Na WOII, dat uitgevochten werd in het midden van Sápmi, bleef het gebied vernietigd achter. Dit betekende gedwongen evacuatie, economische terugval en het verlies van alle materiële geschiedenis.
Ondanks de grote druk waaronder de Samicultuur stond, zijn de Sami er altijd in geslaagd om culturele invloed vanuit het Zuiden te beperken. Maar in de 19de eeuw verouderde de Samilevenswijze ten opzichte van de moderne ontwikkelingen in het Zuiden.
In 1751 creëerde Zweden officieel ‘Lapland’. Maar dit resulteerde niet in minder druk op de Samicultuur, want het jachtrecht werd verdeeld tussen de Zweden en de Sami.
De Samen volgen een jaarlijkse voedseltrek en wonen in tenten of lavvu die gemakkelijk af te breken en te vervoeren zijn. Alleen in de winter blijven de Samen en hun rendieren op één plaats en leven ze in koepelvormige hutten.