Actuele reisinformatie

Situatie in Nederland

Update: 10 juni 2021

De Nederlandse overheid werkt met eigen kleurcodes voor reisbestemmingen. Dit betekent dat reizen toegestaan is, mits de overheid jouw bestemming op code groen of geel heeft gezet. Bij terugkeer naar Nederland hoef je dan geen negatieve coronatestuitslag te laten zien en niet in quarantaine.

Het is wel mogelijk, dat ondanks een code groen of geel van de Nederlandse overheid, de desbetreffende bestemming Nederland nog wel als risicoland beschouwt en er inreisbeperkingen voor Nederlanders gelden.

Wij houden de kleurcodes van onze bestemmingen nauwkeurig in de gaten en passen dit aan op deze pagina wanneer er veranderingen bekend zijn. Houd er rekening mee dat er wel coronamaatregelen van kracht zullen zijn op onze bestemmingen. Onderstaand vind je deze maatregelen per bestemming (deze worden regelmatig up to date gehouden) en de betekenis van de kleurcodes die gehanteerd worden door de Nederlandse overheid.

Corona/covid certificaat

Vanaf 1 juli wordt het Europese covid-certificaat ingevoerd. Bekijk meer informatie hierover in onze veelgestelde vragen op deze pagina.

Werkwijze Nordic

Nordic heeft besloten alle reizen met vertrek tot 01.07.2021 te annuleren (met uitzondering van reizen naar IJsland en Denemarken indien reizigers aan de gevraagde voorwaarden voldoen).

Momenteel nemen wij geen boekingen meer aan met vertrek vóór 15 juli. Voor de reisperiode 15 juli tot 8 augustus is het voor de meeste bestemmingen in verband met inreisbeperkingen en beschikbaarheid een enorme uitdaging om een zorgeloze vakantie te organiseren. Onderstaand lees je per bestemming vanaf welke vertrekdatum je weer een aanvraag voor een mooie reis naar het Hoge Noorden kunt indienen.

 • Wat is de kleurcode van het reisadvies van de Nederlandse overheid?
 • Zijn Nederlanders welkom op de desbetreffende bestemming?
 • Is het vervoer naar de bestemming en het verblijf op de bestemming nog steeds mogelijk?

Wanneer een reis niet door kan gaan vanwege bovenstaande punten wordt er contact opgenomen.

Gezondheidsverklaring Schiphol
In coronatijd heb je voor iedere vlucht vanaf Amsterdam Airport Schiphol een gezondheidsverklaring nodig. Alleen wanneer je uit een hoog risico gebied (code rood of oranje) terug reist naar Nederland, heb je ook een negatieve PCR-testuitslag nodig.

Bekijk onderstaand de geldende maatregelen op onze bestemmingen.

Update 18 juni 2021

Vanaf welke vertrekdatum kan ik een aanvraag doen?

Aanvragen met vertrek na 1 september worden in behandeling genomen.

Kleurcode Nederlands reisadvies

Kleurcode Nederlands reisadvies Groen (reizen naar IJsland is nog steeds alleen toegestaan indien je volledig gevaccineerd bent, een eerdere infectie met het coronavirus hebt of wanneer je met quarantaine maatregelen reist, zie onderstaand)

 

Test & quarantaine maatregelen IJslandse overheid vanaf 1 juli

Vooraf registreren Ja, binnen 3 dagen voor vertrek via https://visit.covid.is/
Bewijs van negatieve PCR test bij het inchecken op de luchthaven (niet ouder dan 72 uur) Ja, wanneer je niet volledig gevaccineerd bent of geen bewijs van een infectie met het coronavirus hebt
Bewijs van volledige vaccinatie Ja, er moet een periode van minstens 14 dagen zitten tussen je laatste prik en de vertrekdatum zitten.
Bewijs van infectie met het coronavirus Ja
Covid test bij aankomst Ja, alleen wanneer je reist met een PCR-testuitslag. Als je een vaccinatiebewijs of bewijs van een infectie met het virus hebt is dit niet nodig.
Quarantaine Indien je reist met een PCR-test: je moet vijf dagen in quarantaine, deze kan na 5 dagen worden opgeheven indien de tweede test negatief is.

Indien je gevaccineerd bent of bewijs van een eerdere infectie met het coronavirus hebt gelden er geen quarantaine maatregelen.

2de Covid test na 5 dagen Ja wanneer je reist met een PCR-testuitslag moet je na jouw 5 dagen quarantaine een 2e test doen. Als die (00k) negatief is kun je uit quarantaine.
Wat als ik positief test bij aankomst
Dan word je in quarantaine geplaatst (je mag niet onmiddellijk terug naar huis vliegen).


Andere maatregelen

Mondmaskers Ja
Restaurants Open, met 2m afstand
Bars Open
Discotheken nvt
Max aantal personen buiten max 50
Mag je accommodatie delen met mensen van ander gezin? Ja
Evenementen max 50
Winkels Open
Supermarkten Open
Avondklok om 22u sluiten restaurants, bars etc.
Verkoop alcohol Ja
Musea Open
Afstand houden Ja, 2m
Extra

 

Update 18 juni 2021

Vanaf welke vertrekdatum kan ik een aanvraag doen?

Aanvragen voor rondreizen met hotels kunnen we weer in behandeling nemen met vertrek na 15 juli. Voor rondreizen met huisjes en Hurtigruten nemen we aanvragen in behandeling met vertrekdatum na 1 augustus. Aanvragen voor winterreizen worden wel in behandeling genomen.

Kleurcode Nederlands reisadvies

Kleurcode Nederlands reisadvies Oranje

Test & quarantaine maatregelen Noorse overheid vanaf 1 juli

Inreisbeperkingen Reizen naar Noorwegen is opnieuw toegestaan voor reizigers uit de EU die aan bepaalde voorwaarden voldoen:

 • Je hebt 2 inentingen gehad en er is 1 week tussen de 2de inenting en het moment van aankomst in Noorwegen
 • In geval van een vaccin waarvan 1 inenting volstaat: je hebt de inenting gehad en er zijn 3 weken tussen de inenting en het moment van aankomst in Noorwegen
 • Je hebt gedurende de afgelopen 6 maand Covid-19 gehad en kan dit aantonen via een certificaat

Een negatieve PCR-test volstaat niet om naar Noorwegen te kunnen reizen. Uitsluitend voor minderjarigen geldt bovenstaande vaccinatieverplichting niet. Het zou kunnen dat minderjarigen een PCR-test moeten afleggen bij aankomst in Noorwegen, maar hier is momenteel nog geen duidelijkheid over. We wachten op meer nieuws van de Noorse overheid om hier 100% uitsluitsel over te geven.

Update 10 juni 2021

Vanaf welke vertrekdatum kan ik een aanvraag doen?

Momenteel nemen wij geen nieuwe aanvragen voor zomerreizen naar Finland in behandeling. Dit i.v.m. de strenge inreisbeperkingen en geen duidelijk zicht op versoepelingen. We houden de ontwikkelingen natuurlijk nauwlettend in de gaten. Aanvragen voor winterreizen worden wel in behandeling genomen.

Kleurcode Nederlands reisadvies

Kleurcode Nederlands reisadvies Geel

 

Maatregelen en inreisbeperkingen Finse overheid

Inreisbeperkingen Finland Niet-essentiële reizen naar Finland zijn toegestaan vanaf 21 juni mits men aan onderstaande voorwaarden voldoet.
Voorwaarden inreizen Finland
 • De persoon kan 14 dagen voor aankomst in Finland een certificaat voorleggen dat hij/zij volledig gevaccineerd is
 • De persoon kan een certificaat voorleggen waaruit blijkt dat hij/zij de Covid-19 heeft gehad en minimum één week voorafgaand aan aankomst in Finland minstens één vaccin tegen Covid-19 heeft gekregen.
 • De persoon kan een certificaat voorleggen dat hij/zij minder dan 6 maanden voor aankomst in Finland Covid-19 heeft gehad

Het certificaat moet in het Engels, Fins of Zweeds zijn.

Quarantaine Er is geen verplichte test of quarantaine voor mensen die voor hun plezier reizen vanuit EU- en Schengen-landen die aan de bovengenoemde gezondheidseisen voldoen.

Vanaf welke vertrekdatum kan ik een aanvraag doen?

Aanvragen voor rondreizen met hotels nemen wij in behandeling met een vertrekdatum na 15 juli. Voor rondreizen met huisjes nemen wij aanvragen in behandeling met een vertrekdatum na 8 augustus. Aanvragen voor winterreizen worden wel in behandeling genomen.

Kleurcode Nederlands reisadvies

Kleurcode Nederlands reisadvies Oranje


Andere maatregelen

Mondmaskers  Aangeraden in openbare ruimtes en op het openbaar vervoer, niet verplicht
Restaurants Ja, tot 22.30 uur, max 4 personen, binnen en buiten
Bars Ja, tot 22.30 uur, max 4 personen, binnen en buiten
Max aantal personen buiten 8
Evenementen Ja, binnen tot 50 personen (met zitplaatsen), buiten tot 100 personen (zonder zitplaatsen) of tot 500 personen (met zitplaatsen)
Winkels Ja
Supermarkten Ja
Avondklok Nee
Verkoop alcohol Ja, tot 22.00 uur
Musea Ja
Afstand houden 1 meter

 

 

Vanaf welke vertrekdatum kan ik een aanvraag doen?

Aanvragen voor reizen naar Denemarken nemen wij in behandeling met vertrek na 1 augustus.

Kleurcode Nederlands reisadvies

Kleurcode Nederlands reisadvies Oranje

 

Vanaf 14/05/2021:

Test & quarantaine maatregelen 

Inreisbeperkingen Niet-essentiële reizen naar Denemarken zijn weer toegestaan voor reizigers die uit landen die door de Deense overheid als veilig zijn gemarkeerd. Nederland is momenteel als veilig gemarkeerd.
Covid-test voor vertrek/ bij aankomst
Bij aankomst in Denemarken moet je een negatieve coronatest kunnen voorleggen die niet ouder is dan 48 uur.
Na aankomst moet er een sneltest op de luchthaven gedaan worden.
Quarantaine Er geldt een quarantaineplicht van 10 dagen bij aankomst in Denemarken. Na 4 dagen kan er een PCR-test gedaan worden en bij een negatieve uitslag kan de quarantaine worden opgeheven.
Wat als ik volledig gevaccineerd ben of antilichamen heb? Bovenstaande inreisbeperkingen zijn niet van toepassing wanneer je volledig gevaccineerd bent of wanneer je al antilichamen hebt (door eerdere besmetting). Bij bewijs van volledige vaccinatie mag je zonder quarantaine het land binnen.

 

Andere maatregelen

Mondmaskers Nee
Restaurants Ja (binnen en buiten)
Bars Ja (binnen en buiten)
Max aantal personen buiten 100
Max aantal personen binnen 50
Evenementen Ja (klein)
Winkels Ja
Supermarkten Ja
Avondklok Nee
Verkoop alcohol Ja
Musea Ja

 

Bij bezoeken aan openbare plaatsen binnen (bv. musea, restaurants, attractieparken, etc.) is het verplicht om een negatieve test voor te leggen.

 • Deze test is 72 uur (= 3 dagen) geldig
 • De testcentra zijn talrijk aanwezig in Denemarken en zijn goed georganiseerd
 • De testen zijn gratis, ook voor toeristen

Deze regels zijn niet van toepassing voor reizigers die gevaccineerd zijn en een vaccinatiebewijs kunnen voorleggen.

Vanaf 26 juni:

 • Alle burgers, uit de EU en de Schengenlanden, die over een geldig Europees coronapaspoort* beschikken, kunnen vrij naar Denemarken reizen. (*De Europese Unie diende onlangs een voorstel tot het coronapaspoort in: daarmee zou reizen toegestaan zijn voor mensen die gevaccineerd zijn, negatief op corona testen of hersteld zijn van het virus.)
 • Voor reizigers van buiten de EU of Schengenlanden, wordt de Europese aanpak gevolgd. Dat houdt in dat slechts enkele landen buiten de Europese unie toegang zullen krijgen tot Denemarken (afhankelijk van factoren zoals besmettingsgraad). Behoort het land niet tot die lijst, dan mogen de inwoners enkel naar Denemarken reizen voor noodzakelijke reizen (vb. werkgerelateerd). De Europese aanpak zal naar verwachting vóór de zomervakantie opnieuw bepaald worden.

Reizen naar Scandinavië is mogelijk via Duitsland, je mag enkel overnachten in Duitsland mits negatieve covid-test (van 48u oud).
Transit door Denemarken is toegelaten, overnachten niet.

Groen: je kunt reizen
Je kunt reizen naar het land/gebied, de veiligheidsrisico’s in het land/gebied zijn vergelijkbaar met Nederland. Bij terugkeer naar Nederland hoef je geen negatieve coronatestuitslag te laten zien en niet in quarantaine.

Het kan wel zijn dat een land maatregelen heeft genomen waar reizigers uit Nederland zich aan moeten houden om het land in te mogen.

Geel: je kunt reizen, maar let op
Je kunt reizen naar het land/gebied, maar let op: er zijn veiligheids- of gezondheidsrisico’s. Bij terugkeer naar Nederland hoef je geen negatieve coronatestuitslag te laten zien en niet in quarantaine. Code geel kan twee dingen betekenen:

– De veiligheidsrisico’s zijn anders dan in Nederland vanwege bijvoorbeeld criminaliteit, natuurgeweld of de politieke situatie.
– Een gele kleurcode betekent dat er iets meer besmettingen zijn dan bij een groen reisadvies, maar dat het aantal besmettingen niet dusdanig hoog zijn dat er maatregelen van kracht zijn bij terugkeer naar Nederland.

Het kan wel zijn dat een land maatregelen heeft genomen waar reizigers uit Nederland zich aan moeten houden om het land in te mogen.

Oranje: alleen noodzakelijk reizen
Vakantiereizen zijn niet toegestaan, alleen noodzakelijke reizen mogen plaatsvinden.

Rood: niet reizen
Reis niet naar dit land/gebied.

Wat als de kleurcode voor mijn vertrek of tijdens mijn verblijf verandert?
Het is mogelijk dat het reisadvies naar een bestemming verandert n.a.v. het verloop van het aantal coronabesmettingen. In dit geval neemt Nordic contact met je op. Lees hier meer informatie over deze en meer veel gestelde vragen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang het laatste nieuws, bergen inspiratie en
ontdek als eerste onze aanbiedingen in jouw mailbox